HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İftarda fazla yemek sakıncalı

İftarda fazla yemek yemenin sindirim sistemini bozduğu belirtildi. Uzmanlar, oruç tutan kişilerin iftarda mümkün olduğunca az yemelerinin, mümkünse aradan birkaç saat geçtikten sonra tekrar hafif bir şeyler atıştırmalarının sağlık açısından daha uygun olduğunu belirtiyor.

İftarda fazla yemek sakıncalı

Yozgat Devlet Hastanesi'nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Arif Yücel, Ramazan ayında sağlık problemlerinde ciddi artışlar görüldüğünü belirterek, "En çok karşılaştığımız sağlık problemi iftarda fazla yemek yemeden dolayı meydana gelen sindirim bozukluğu vakalarıdır. Oruç tutan vatandaşlarımız yaklaşık 14-16 saat gibi uzun süreli açlıktan sonra birden fazla miktarda yemek yiyor. Bu da sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden oluyor. İftar saatinden sonra acil serviste genelde sindirim sistemi rahatsızlığıyla gelen hastalarla karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Ramazan ayında en çok karşılaşılan bir başka hastalığında şeker komaları olduğuna dikkat çeken Dr. Yücel, "Ramazan ayında özellikle tansiyon, kalp ve şeker hastalığı olan kişilerde problem çok fazla oluyor. Şeker hastalarının oruç tutmaları kesinlikle yasaktır. Maalesef hastalarımız, 'bu yaştan sonra oruç mu yiyeyim, komşularım bana ne der' gibi serzenişlerle sağlıkları açısından çok sakıncalı olduğu halde oruç tutuyorlar. Şekerleri çok fazla yükseliyor veya yemek yemedikleri için aşırı şeker düşmeleri nedeniyle komaya girebiliyorlar. Şekerdeki aşırı düşmeler yada yükselmeler, akabinde tansiyon düzensizlikleri ve arkasından tansiyona bağlı kalp krizi, felç gibi problemlere yol açıyor" şeklinde konuştu.

Şeker hastalarının asla oruç tutmamaları gerektiğini söyleyen Yücel, "Dini olarak da tıbbi olarak da şeker hastalarının oruç tutması yasak. Çünkü dini olarak vücuda eziyet etmek günahtır ve şeker hastasının oruç tutması vücuduna eziyet etmesi demektir. Ayrıca tansiyonu kontrol altında olmayan, ciddi kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı olan hastalarımızın, hastalıkları tamamen düzene girmediyse, oruç tutmamalarını istiyoruz" dedi.

Yücel, oruç tutan kişilerin iftarda mümkün olduğunca az yemeleri gerektiğini, mümkünse aradan birkaç saat geçtikten sonra tekrar hafif bir şeyler atıştırmalarının sağlık açısından daha uygun olduğunu söyledi. İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler