HABER

İMF ile mutabakata varıldı

İMF ile mutabakata varıldı

IMF ile Türkiye arasında stand-by kapsamında yürütülen 7. Gözden geçirme çalışmaları tamamlandı. Görüşmeler sonucunda 7. gözden geçirmenin tamamlanması için gerekli politikalar paketi üzerinde genel bir mutabakata varıldı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "3.3 milyar dolar bir IMF imkanı var. O da muhtemelen yarı yarıya bölünecektir" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin 7. Gözden Geçirme çalışmalarına ilişkin IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen 7. gözden geçirme çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, gözden geçirme çalışmaları kapsamında ekonomik gelişmeler, yapısal reformlarda kaydedilen ilerleme ve 2008 yılı hedeflerinin ele alındığını söyledi.
Şimşek, "2007 yılı gerçekleşmeleri ve program hedefleri üzerinde durduk. Yapısal reform programı kapsamında ise sosyal güvenlik, vergi idaresi ve mali sektör alanlarındaki reform çalışmaları değerlendirildi" dedi.

Kamu maliyesinde sağlanan disiplinin kamu borç yükünü bir endişe kaynağı olmaktan çıkardığının altını çizen Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Fon Heyetiyle yapılan değerlendirmelerde ekonomimizin 2006 yılında başlayan uluslararası finans piyasalarındaki dalgalanmaların olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık gösterdiği teyit edilmiştir. Küresel ekonomideki yavaşlama ve tarım üretiminde kuraklığa bağlı olarak yaşanan düşüşe karşın 2007 yılında büyümenin yüzde 4 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Büyümenin, yeniden canlanması beklenen iç talebin de katkısıyla 2008 yılında yüzde 5.5 civarına yükseleceği öngörülmektedir."

-2008'DE CARİ AÇIĞIN YÜZDE 8 OLMASI BEKLENİLİYOR-

2007 yılı itibariyle yatay bir patikaya oturan cari açığın 2008 yılında GSMH'nın yüzde 8'i civarında seyretmesinin beklendiğini kaydeden Şimşek, kamu borç yükünde önemli oranda gerileme kaydedildiğini ifade etti.
Şimşek, "Toplam kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSMH'ya oranı 2008 yılında da yüksek düzeyini koruyacaktır. 2008 yılı için GSMH'nın yüzde 5.5'i seviyesinde belirlenen faiz dışı fazla hedefi, 2007 yılı gerçekleşmelerine göre kamu maliyesi politikasında kayda değer bir sıkılaştırmaya işaret etmektedir. Yüzde 5.5 düzeyindeki faiz dışı fazla, bir yandan borç yükünün düşmeye devam etmesini sağlayacak, diğer yandan enflasyonla mücadeleye ve cari işlemler açığının kontrol altında tutulmasına destek olmaya devam edecektir" diye konuştu.

-ENERJİDEKİ FİYAT ARTIŞI KİT'LERİN MALİ YAPISINI BOZDU -

Şimşek, "Özellikle, dünya petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle enerji KİT'lerinin mali yapılarında son dönemde bir miktar bozulma yaşanmıştır. Enerji KİT'lerinin mali dengelerinin sağlam bir yapıya kavuşturulması, sektörde sağlıklı fiyatlama mekanizmasının oluşturulması ve serbestleşme ile özelleştirme çalışmalarının hızla tamamlanması, arz güvenliği ve hizmet kalitesi bakımından büyük önem taşımaktadır" dedi.
Şimşek, belirtilen tüm gelişmeler ışığında IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Şubat ayı içerisinde toplanarak, 7. Gözden Geçirmeyi tamamlamasının beklendiğini bildirdi.

-"TÜRKİYE KÜRESEL DALGALANMAYA KARŞI DİRENCİNİ ORTAYA KOYDU"-
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, yapılan görüşmelerde 7. gözden geçirmesinin tamamlanması için gerekli politikalar paketi üzerinde genel bir mutabakata vardıklarını ifade etti. Görüşmelerin küresel düzeyde yaşanan finansal belirsizlik ve artan enflasyon baskısı altında gerçekleştirildiğinin altını çizen Giorgianni, "Türkiye şu ana kadar küresel dalgalanmaya karşı direncini güçlü bir şekilde ortaya koydu. Ancak son dönemde ekonomik canlılığın yavaşlamaya başladığını ve enflasyonda düşüş sürecinin ağırlaşmaya başladığını görüyoruz" dedi.

-MERKEZ BANKASI OLUMLU GELİŞMELERE GÖRE FAİZ İNDİRİMİ YAPMALI -

Görüşmelerde söz konusu güçlüklerin aşılabilmesi ve kendi ekonomik devamlılığı devam ettirebilmesi için mali disiplinlerin devam ettirilmesi ve yapılan yapısal reformlara yeni bir ivme kazandırılması gerektiğini söyleyen Giorgianni, aynı zamanda Türkiye'ye bazı uyarılarda da bulundu. Giorgianni, Merkez Bankası'nın başlattığı kademeli faiz indirimi sürecinin sadece olumlu gelişmelere ve verilere bağlı olması gerektiğinin altını çizdi. Dalgalı enerji ve gıda fiyatlarında beklenmeyen yükselişler ve akaryakıt ile tütün vergilerindeki artışlar nedeniyle enflasyonun son dönemde bir miktar yükseleceğine dikkat çeken Giorgianni, Merkez Bankası'nın söz konusu etkilerin ne kadarının geçici ne kadarının kalıcı olduğunu izlemeye devam etmesi gerektiğini kaydetti.

-KAMU MALİYESİNİN SIKILAŞTIRILMASI REEL FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRÜR-
Giorgianni, Merkez Bankası'nın kalıcı etkilere karşı ise tedbirli hareket edeceğini söyledi. Bu yaklaşımı desteklediklerini ve enflasyonla mücadelede aşama kaydedilinceye kadar bu yaklaşımın devam etmesini arzuladıklarını ifade eden Giorgianni, düşük ve istikrarlı bir enflasyon, faiz oranlarındaki dalgalanmanın azaltılmasını ve büyümenin sürdürülmesi için bunun önem arz ettiğini kaydetti.
Giorgianni, "Kamu maliyesinin 2007 yılına göre GSMH'nın yüzde 1 oranı üzerinde sıkılaştırılacaktır. Bu sıkılaştırma düşük reel faiz oranlarına imkan tanıyacak ve enflasyondaki düşüş sürecine ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin bir adım daha atarak orta vadeli mali planını, harcamaları kontrol altına alacak mali kuralla desteklemesi gerektiğinin altını çizen Giorgianni, mali bir kuralın riskleri azaltacağını ve faizlerin düşürülmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

-IMF İCRA DİREKTÖRLERİ KURULU 2008'DE TOPLANACAK-

Giorgianni, enerji sektöründe yapılacak reformların merkezi olması gerektiğini dile getirerek, sektöre yeni yatırımların çekilememesinin ve sektörün zarar etmesinin ileride arz açığına neden olacağına dikkat çekti. Giorgianni, bu riskin iktisadi faaliyetleri tehdit edeceği yönünde uyardı.
IMF'nin ortaya koyduğu politikaların hayata geçirilmesi sonrasında Türkiye'nin karşıya küresel piyasalardan kaynaklanan riskleri aşmada önemli fırsat elde edeceğini dile getiren Giorgianni, politikaların uygulanması sonrasında Türkiye'nin 2008 yılında sona erecek stand-by düzenlemesini başarıyla tamamlayabileceğini sözlerine ekledi. Adımların zamanında atılması durumunda IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye'nin 7. gözden geçirmelerini değerlendirmek üzere 2008 yılında toplanmayı öngördüğünü kaydetti.

-SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI REFORMLE BİRLİKTE DÜŞECEK-

Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Şimşek, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yapılmaması durumunda Sosyal Güvenlik Sisteminin GSYH'ya olan açıklarının 2008-2075 yılları arasında yüzde 344'ü aşacağını vurguladı. Şimşek, bu reformu yaparak bu açıkları çok önemli ölçüde aşağı çekeceklerini dile getirerek, Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını dile getirdi. Büyümenin bu sene hedefin bir miktar altında olduğunu dile getiren Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Farklı reformlara ilişkin, politikalara ilişkin farklı bir yaklaşım içinde olsaydık bile bence bundan çok daha farklı olmayabilirdik. Bunda kuraklığın etkisi ortada. Bir ülkede tarım sektörü bir çeyrekte yüzde 7.8 küçüldüyse bunu dikkate almamazlık edememezdik" dedi.

ANKA

En Çok Aranan Haberler