KOCAELİ (İHA) - Türkiye'nin tek atık yakma ve depolama tesisi olan İZAYDAŞ, ülkemizde ilk kez uygulanan bir sistemle, artık çöp yerine meyve kokacak.
"İZAYDAŞ'tan çöp kokuları geliyor" şikayetlerinden yola çıkan kurum yetkilileri, İngiltere'den meyve kokusu yayan bir cihaz ithal etti. Cihaz, etrafa kötü koku yerine meyve kokusu yaymaya yarıyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, "Vatandaşlarımız hangi meyve özlü kokuyu beğenirse, biz o kokuyu yayacağız" dedi.
İZAYDAŞ, çöp depolama alanındaki kokuyu önlemek amacıyla, Cobra isimli koku atma makinesini devreye soktu. Kocaeli'nin Alikahya Belediyesi sınırlarında bulunan İZAYDAŞ'ta yeni hizmete sokulan koku makinesi için küçük tören düzenlendi. Törene, Alikahya Belediye Başkanı Sabri Gökbudak, İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Necmi Kahraman ve koku atma makinesinin İngiltere'de bulunan firma temsilcisi Gary Thomson katıldı. Alikahya ve çevre halkının "Çöp fabrikasından sürekli kötü koku geliyor" diye karşı çıktığı tesisler, artık çöp kokusunu çevreye yaymayacak. Cihaz sayesinde, artık çevreye meyve kokusu yayılacak.
İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, halk dilinde çöp fabrikası olarak bilinen tesislerin çöp kokusu yerine meyve kokusu yayacağını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak tesisi bir taraftan modernize ederken, diğer taraftan kokuya çare aradık ve bunu bulduk. Kokuyu önleyeceğimizi söyledik ve sözümüzü tutuyoruz. Artık meyve özlü kokuların yayıldığı tesis konumuna geldik. Vatandaşlarımız hangi meyve özlü kokuyu beğenirse, biz o kokuyu yayacağız. İster limon, isterse elma olsun. Tercih vatandaşın olacak" dedi.
Koku atma makinesinin özelliklerini anlatan firma temsilcisi Gary Thomson ise, "Cihaz, çöp dökülen alana kurulan bir makine. Etki alanı 400 metrekare. Makinenin içine bitki özünü su ile karıştırarak koyuyoruz ve çöp dökülen alana püskürterek kötü kokuyu yok ediyoruz. İnsan sağlığına hiçbir etkisi olmayan koku makinesi, elektrik ve jeneratör ile çalıştırılıyor. Tekerlekli olduğundan, istenilen alana rahatlıkla çekilebiliyor. Avrupa ve Amerika'da son derece yaygın olan bu işlem, Türkiye'de ilk kez uygulanıyor" şeklinde konuştu.