YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kefirin Faydaları Nelerdir?

    Kökeni binlerce yıl öncesine dayanan kefir, Kafkas Dağları’nda yaşayan insanlar tarafından keşfedilmiş bir tür süt ürünüdür.

    Kafkasya Dağları’nda yaşayan Müslüman halk tarafından, Allah’ın bir lütfu olarak görülen kefir, antik zamanlardan günümüze değin formülü korunmuş olan ve zengin besin değerleri sayısız faydaları bulunan bir besin maddesidir. Günümüzde ise kefir, başta Kafkasya olmak üzere Orta Asya’da yaygın şekilde tüketilmektedir.

    Bol miktarda probiyotik içeren kefir, 1900’lü yılların başında, antibiyotik ilaçların kullanımından önce, tüberküloz, sindirim hastalıkları, damar tıkanıklığı ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde uygulanmış ve başarılı sonuçlar vermiştir. Kefir yapımı için süt, inek, keçi, sığır, koyun ve at gibi her hangi bir memeli hayvanın sütü sağıldıktan sonra, henüz taze haldeyken kullanılmaktadır.

    Taze sütün mayalandırılma işleminde geçirilmesi yani fermantasyonu sonucu elde edilen kefir, bu mayalandırma sırasında, laktik asit, karbondioksit, enzim ve vitamin gibi bileşenleri barındırmaktadır. Fermantasyon sonucu açığa alkol çıkması nedeni ile kefir aynı zamanda, alkollü ve köpüklü yapıya sahip bir içecektir. Lezzet olarak ise, ekşi bir tada sahip olan kefir, yoğurdun daha tatsız şekline benzer bir aromaya sahiptir.

    Kefirin Besin Bileşenleri ve Besin Değerleri

    Esas ana maddesi, vücutta doğal olarak yaşayan ve sağlığı destekleyen faydalı bakteriler yani probiyotik olan kefir, sindirim proteinleri, laktaz enzimi, A vitamini, B-1 vitamini (tiamin), B-3 vitamini (niasin), B-9 vitamini (folat), B-12 vitamini ve K vitamini içeren kefir, özel amino asitler bakımından da zengindir. Kefirin temel besin bileşimi ve besin değerleri ise aşağıda belirtildiği şekildedir. Tam yağlı 100 gram kefir için;

    • Enerji → 52 kcal
    • Karbonhidrat → 3,2 gram
    • Protein → 2,7 gram
    • Yağ → 3,2 gram
    • Kolesterol → 13 miligram
    • Potasyum → 150 miligram
    • Kalsiyum → 120 miligram
    • A vitamini → 53 miligram
    • Sodyum → 50 miligram
    • C vitamini → 1 miligram
    • Demir → 0,09 miligram

    Kefirin Faydaları

    Zengin probiyotik içeriği ile kefir, bağışıklık sistemini desteklemekte, iltihaplanmayı düşürmekte, sindirime yardımcı olmakta ve vücutta amino asit ile vitamin yapılanmasını desteklemektedir

    Bunların dışında kefir, damar tıkanıklığı, alerji, mide-bağırsak hastalıkları, tüberküloz, kanser ve egzama gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Kalp sağlığını destekleyen kefir aynı zamanda, sindirime yardımcıdır, diyabet ve laktoz intoleransına karşı da etkilidir.

    1. Bağışıklık Sistemi Sağlığı

    immune-system-1024x5711

    Kefirin içeriğinde doğal olarak bulunan probiyotikler, vücuttaki yabancı maddeler ile mücadele eden, bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaları imha eden, faydalı bakterilerdir. Bundan dolayı kefir, bağışıklık sistemi sağlığı açısından son derece faydalıdır.

    Kefir, bağışıklık sistemini korumasının yanı sıra, güçlenmesine ve görevini daha etkin şekilde yapmasına yardımcı da olmaktadır.

    2. Mide ve Bağırsak Sağlığı

    2015-07-09-digestive-system-surprising-facts-you-never-knew-about-fb

    Yoğurdun da içeriğinde bulunan probiyotik, kefirin yapısında son derece fazla miktardadır. Bundan dolayı da kefir, birçok açıdan sağlığa faydalı olmasının yanı sıra, özellikle de mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesinde oldukça etkilidir.

    Kefir, mide ve bağırsakların korunmasını sağlayarak, sağlıklı şekilde görevlerini yapmalarını sağlamakta ve hastalıklara karşı da korumaktadır.

    3. Diyabet ve Laktoz İntoleransı

    PantherMedia 906049

    Diyabet hastaları için kefir ideal bir içecektir. Özellikle de kefir taneleri, şeker ve laktozla beslenen bakterilerden oluşmaktadır. Buna göre kefir, kan dolaşımı içindeki aşırı şeker akışını ortadan kaldırmakta ve diyabete neden olan şeker yükselimlerini önlemektedir.

    Böylece kefir, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Kefir aynı zamanda, laktozla beslenen bakterilerden oluştuğu için, süt içtikten sonra aşırı rahatsızlık yaşanmasına neden olan laktoz intoleransına karşı da mideyi sakinleştirmektedir.

    4. Kalp Sağlığı

    Cardiographer check up for healthy heart

    Kan basıncını yani tansiyonu ve kolesterolü düzenleyici etki gösteren kefir, bu iki önemli özelliğinden dolayı, kalp sağlığını desteklemekte ve korumaktadır. Özellikle de damar tıkanıklığını önleyen kefir, damar tıkanıklığının neden olabileceği, kalp krizi ve felç gibi durumları önlenmesinde de etkilidir.

    5. Tüm Vücut Sağlığı

    happy-woman-jumping-on-the-beach-1024x699-1024x699

    Protein bakımından oldukça zengin olan kefir, organ sistemlerinin işlevlerini uygun şekilde yerine getirmeleri açısından son derece önemlidir. Çünkü kefir, vücut metabolizmalarını destekleyici etki göstermekte ve buna bağlı olarak da, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamakta ve hücre yenilenmesi ile hücre gelişimini desteklemektedir.

    6. Sindirim

    Young woman holding a red apple below her belly button.

    Probiyotik adı verilen faydalı mikroorganizmalar bakımından zengin olan kefir, sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminde bulunan zararlı bakterilerin azaltılmasına yardımcı olan probiyotikler, besinlerin emilimi ve kana karışması gibi işlemlerin yürütülmesinde de son derece etkilidirler.

    Ayrıca kefir, zengin lif içeriği sayesinde, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, kabızlık oluşumunu önlemektedir. Öyle ki, 1 bardak kefir, günlük alınması gereken lif ihtiyacının % 21’ini karşılamaktadır.

    7. Cilt Sağlığı

    Skin-care-to-have-a-healthy-body-skin

    Zengin protein içeriği ile kefir, aynı zamanda içeriğinde bulunan özel amino asitler sayesinde cilt yenilenmesinin desteklenmesi ve cilt yaşlanmasının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunların yanı sıra, cilt sağlığı için faydalı olan A vitamini, C vitamini ve E vitaminlerinden, A vitamini ile C vitamini içeren kefir, cilt sağlığının ve güzelliğinin desteklenmesi açısından son derece faydalıdır.

    8. Anti-Kanser Etki

    Pancreatic cancer cells

    Yapılan bazı araştırmalara göre kefir, anti-mutajen özellikler göstermektedir. Mutasyon ise, hücrelerin yapılarını bozan ve onların yaşamsal faaliyetlerini değiştiren yani kısaca hücrenin yapı ve işlevini hasara uğratan kalıcı bir durumdur. Kanser ise, mutasyona uğramış hücrelerin çoğalması sonucu meydana çıkmaktadır. Bundan dolayı da anti-mutajen özelliği olduğu düşünülen kefirin, kanser önlemeye yardımcı olduğu tahmin edilmektedir.

    BONUS: GÜL MANTISI

    9. Kefirin Diğer Faydaları

    shutterstock_117660760

    Kefir üzerine yapılan araştırmalara hala devam etmektedir. Bundan dolayı da, bazı faydaları tam olarak doğrulanmamış fakat büyük ölçüde de etkili sonuçlar vermiştir. Buna göre kefirin, faydalı olduğu düşünülen fakat hala araştırmaları devem eden, diğer olası faydaları ise şu şekildedir;

    • Alerjik astım semptomlarını azaltmaktadır.
    • Anti-iltihap, anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikler göstermektedir.
    • Cilt yaşlanma karşıtı, kırışık önleyicidir.
    • Stres azaltıcı, uyku vericidir.
    • Saç nemlendirici ve beyazlamayı önleyici etki.
    • Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına karşı koruyucudur.
    • Diş etlerini korumaktadır.
      Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler