HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuyruk sokumu ağrısı, batması: Neden olur, nasıl geçer?

Tıp literatüründe koksigodini olarak adlandırılan kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrılar genellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde görülür.

Kuyruk sokumu ağrısı, batması: Neden olur, nasıl geçer?

Kadınlarda daha sık rastlanan bu durum, uzun süren ve şiddetli ağrılarla kendini göstererek yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Öte yandan duruş bozukluğundan muzdarip ya da kuyruk sokumuna şiddetli bir darbe almış kişilerde de bu probleme rastlanmaktadır. Kuyruk sokumu ağrısı belirtileri genellikle sürekli devam eden bir ağrı ve baskı hissi ile fark edilir. Ağrıların düzenli egzersizlerle kısa sürede son bulması mümkündür. Ancak devam eden ağrılar için mutlaka bir uzmana görünmekte fayda var. Peki kuyruk sokumu ağrısına hangi bölüm bakar? Kuyruk sokumu ağrısı için öncelikle bir ortopedi uzmanına görünmek gerekir. Ortopedi uzmanı şikayete göre farklı bölümlere yönlendirme yapabilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı, Batması Neden Olur?

Kuyruk sokumu ağrısı ve batması genellikle masum sebeplerle yaşanıyor olsa da kimi zaman uzun süreli ağrılar şeklinde yaşanabilir. Ağrıların giderek arttığı ve sürekli devam ettiği durumlarda ağrının altında yatan sebep başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

1. Duruş bozukluğu

Kuyruk sokumu ağrısı genellikle uzun süreli kötü duruşun bir sonucudur. Kötü duruş, yuvarlatılmış omuzlar, kambur, ileriye eğik baş, uygun olmayan bir şekilde oturma ve benzeri pozisyonları içerir. Çok uzun bir süre aynı pozisyonda oturmak kaslara ve kuyruk sokumuna aşırı baskı uygulayabilir. Pozisyon değiştirilmeden oturmaya devam etmek ağrıların daha da kötüleşmesine sebep olur. Masa başı işte çalışan ya da sürekli araç kullanmak durumunda kalan kişilerin mutlaka yaptıkları işe ara vermeleri ve duruşlarını düzeltmeleri gerekir. Kötü duruştan kaynaklanan ağrı, duruş düzeltilmedikçe kronikleşebilir. Bu riskten kaçınmak için genç yaşlardan itibaren doğru postüre uyulması önerilir.

2. Kuyruk sokumu yaralanmaları

Kuyruk sokumunun üzerine düşme gibi travmatik olaylar kuyruk sokumu yaralanmasıyla sonuçlanabilir. Düşmenin kuyruk sokumu ve etrafındaki dokulara zarar verme olasılığı vardır. Omurganın tabanına yani kuyruk sokumuna sert bir darbe almak da, koksiks yaralanmasına neden olur. Bu tür yaralanmalar genellikle futbol, ​​buz ya da çim hokeyi, güreş ve basketbol gibi temas sporları esnasında gerçekleşir. Çoğu durumda koksiks yaralanması yalnızca kötü bir morarmadan ibarettir. Bununla birlikte darbenin gücüne bağlı olarak, koksiks yerinden çıkabilir veya kırık meydana gelebilir.

3. Obezite ve aşırı zayıflık

Kilo, kuyruk sokumuna uygulanan basınç ile doğrudan ilgilidir. Bu baskının sonucu da koksikste ağrıya sebebiyet verir. Vücut kitle indeksi %29.4'ün üzerinde olan erkeklerde ve %27.4'ün üzerinde olan kadınlarda kuyruk sokumu ağrısı görülme riski daha yüksektir. Kuyruk sokumu esnekliği ve hareketliliği obez kişilerde daha düşüktür ve bu da geçmeyen bir rahatsızlık ve ağrı hissine sebep olur. Tabii tam tersi durumda da kuyruk sokumunda ağrı meydana gelebilir. Normalin altında kiloya sahip kişilerde koruyucu yağ tabakası mevcut olmadığı için kemik direkt olarak dokuya sürtünerek ağrıya ve yaralanmaya sebep olabilir. Bir darbe anında koruyucu bir yağ tabakası bulunmadığı için kuyruk sokumunda yaralanma ihtimali düşük kilolu kişilerde hayli yüksektir.

4. Doğum

Kadınlarda koksigodininin en yaygın görülme nedenlerinden biri doğumdur. Kuyruk sokumu gebeliğin sonuna doğru daha esnek hale gelir. Bu durum, koksiks ve üzerindeki omurganın doğum sırasında bükülmesine ve genişlemesine neden olur. Bazı durumlarda, basınç, kuyruk sokumu çevresindeki kasların ve bağların aşırı gerilmesine neden olarak, kalıcı ağrıları ortaya çıkarabilir. Doğumdan önce alınan aşırı kilo da pelvik kaslarında ağrıya ve gerilmeye sebep olduğu için kuyruk sokumu ağrısına yol açabilir.

5. Enfeksiyon ve kemik kanseri

Nadiren de olsa, omurganın ya da yumuşak dokunun tabanında bir enfeksiyon oluşabilir ve bu da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Genellikle kalça bölgesine yakın tarafta görülen pilonidal kist nedeniyle bir enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durum pilonidal apseye neden olarak anal yarıkta ağrıya sebebiyet verebilir.

Kuyruk sokumu ağrısı ve batmasının diğer bir nedeni de vücudun bir bölgesinde başlayan ve kuyruk kemiğine yayılan kanserdir. Kordoma (kafa tabanı tümörü) omurga kemiklerinde meydana gelen ve kuyruk kemiği ağrısına neden olan nadir bir kanser türüdür. Omurgada, kafa ile kuyruk kemiği arasında herhangi bir yerde olabilir. Genellikle radyoterapi ve kemoterapi tedavisi gerektirir. Bu yüzden kuyruk kemiği ağrısını göz ardı etmeyin. Acı kronikleşmeden önce mutlaka doktora görünün.

6. Yaşlılık

Yaş ilerledikçe, kuyruk sokumunu yerinde tutmaya yardımcı olan kıkırdak diskler yıpranmaya başlar. Yaşa bağlı gelişen dejenerasyon spinal osteoartrit olarak bilinir. İleri bir aşamada, kuyruk sokumunu oluşturan kemikler de daha sıkı bir şekilde birbirine kaynayabilir. Bu durum kuyruk sokumu üzerinde daha fazla baskıya ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Doğru besleniyor olsanız da yaşınız ilerledikçe bu durumlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Bu yüzden doğru postürü korumak için egzersiz yapmaya devam etmelisiniz.

Screenshot_36

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Geçer?

Kuyruk sokumu ağrısı, batması yaşam standartlarında düşüşe sebep olur. Bu ağrılar genellikle evde yapılabilecek tedavi yöntemleriyle azaltılabilir. Ancak kuyruk sokumu ağrısının altında yatan neden ciddi bir hastalık ise o zaman hekim tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

1. Oturma pozisyonu

Kuyruk sokumu ağrısından kurtulabilmek için öncelikle duruş bozukluklarının düzeltilmesi gereklidir. Kötü duruş ve oturma şekilleri kuyruk sokumu üzerinde baskı yaparak ağrıya sebep olur. Duruşunuzu düzeltmek için önce arkanıza yaslanın ve ayaklarınızın yere değdiğinden emin olun. Kuyruk sokumundaki ağrının azaldığını hissedeceksiniz. Ağrıyan bölgeye sıcak ya da soğuk kompres uygulayabilirsiniz, otururken çok fazla ağrı yaşıyorsanız oturma yastığı kullanabilirsiniz.

2. Fizik tedavi ve egzersizler

Fizik tedavi uzmanı kuyruk sokumunuzu destekleyen kasları güçlendirmek için size rahatlatıcı egzersizler önerebilir. Bu egzersizler mide ve pelvik taban kaslarını içerir. Kuyruk sokumu ağrısı için egzersizlere örnek olarak esneme hareketleri, yüzme ve yoga gösterilebilir. Rahatlamak için yoga yapabilir, kaslarınızı esnetmek için yüzebilirsiniz. Ayrıca elle yapılan koksigeal manipülasyon tekniğini de deneyebilirsiniz. Bu etkili yöntemde doktor eldiven takar ve bir parmağını kuyruk sokumundan içeri sokarak kemiklere dokunur ve ileri geri hareket ettirerek kemikleri yerine geri getirir. Böylece ağrının şiddeti azalır ve giderek yok olur. Bu yöntem kesinlikle deneyimli bir uzman tarafından yapılmalıdır.

3. Cerrahi yöntemler

Yapılan egzersizler, fizik tedavi ve sıcak kompres uygulamaları yetersiz kaldığında cerrahi bir müdahale gerekebilir. Cerrahi yöntemler hariç diğer yöntemler ağrıyı kısa bir süreliğine baskılar, bu yüzden ağrı ara ara tekrarlama eğilimindedir. Yapılan bu cerrahi işleme koksigektomi denir. Koksigektomi diğer bir adıyla koksiks ekzisyonu, koksiksin cerrahi yöntemlerle çıkarılması işlemidir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve 1 saat kadar sürer. Ameliyat genel anlamda çözüm olsa da ameliyat sonrası ağrının azalması biraz zaman alabilir. Eğer ameliyat sonrasında yaranın bakımı iyi yapılmazsa enfeksiyon kapma riski oldukça yüksektir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler