Amerika’da tüp bebek aşaması da dahil olmak üzere ortalama 90 bin Dolar ve üstü bir maliyete çıkan taşıyıcı annelik hizmeti, bu ülkelerde 40-50 bin Dolara veriliyor. Yurtdışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi Yeni Bir Hayat’ın Genel Müdürü Şevki Akaydın, bu lokasyonlarda yasal boşlukların olması, sürecin devlet tarafından denetlememesi, taşıyıcı anne seçiminde Amerika’daki gibi yüksek kriterlerin olmaması gibi sorunların bulunduğuna dikkat çekiyor. Bir diğer ifade ile tıbbi ve yasal olarak çok ciddi riskler bulunuyor.
Taşıyıcı annelik çok ciddiye alınması gereken bir karardır diyen Şevki Akaydın şunları söyledi: “ Maalesef civar ülkelerde yasal boşluklardan dolayı bu hizmet hiçbir denetimden geçmeden sunulmaktadır. Bir diğer ifade ile merdiven altı kliniklerde bile yarı yasal olarak taşıyıcı annelik hizmeti verilmektedir. Bu klinikler ve ülkelerde taşıyıcı annenin seçimi, sağlık kontrolleri, psikolojik destekler, hamilelik süresince taşıyıcı annenin sağlığı ve hayat tarzının takibi gibi birçok konuda boşluklar bulunmaktadır. Amerika’daki gibi yasal olarak sıkı bir denetim olmadığı için karşılaşılabilecek sorunların nasıl çözüleceği de net değildir. Ayrıca doğum sonrasındaki işlemler de yasal olarak denetlenmemektedir.
Bu ülkelerde aşağıdaki sorunlarla karşılaşıldığında nasıl bir uygulama olacağı yasalarla saptanmamış ve garanti altına alınmamıştır:
• Çoğul hamileliklerin azaltılması
• Hamilelik sürecinde bebekte bir hastalık saptandığında kim karar verecek? Taşıyıcı anne mi, aile mi?
• Bebekte down sendromu, sakatlık vb durumlar tespit edildiğinde kürtaja kim karar verecek? Taşıyıcı anne kürtaj istemezse ne olacak?
• Anne ve babanın evliliği hamilelik esnasında sonlanırsa ne olacak? Bebeğin velayeti kime verilecek? Eğer anne ve baba bebeği istemezse ne olacak?
• Taşıyıcı anne doğum sonrasında bebeği vermekte tereddüt geçirirse ne olacak? Ya da bebeğin kendisine ait olduğunu iddia ederse ne yapılacak?
• Taşıyıcı annenin hamilelikte sağlığına ve beslenmesine dikkat ettiğinden nasıl emin olunacak?
• Taşıyıcı anne doğum sonrasında bebek ve gerçek anne-babası ile irtibata geçmek isterse ne olacak? Ailenin ve bebeğin kimliği nasıl korunacak?
• Taşıyıcı annenin doktor kontrollerinde ve doğum için gittiği hastane kayıtlarında kendi ismi mi geçecek? İleride bebek taşıyıcı annesini bulmak isterse bu kayıtları elde edebilir.
Bu hususların tümü ve diğer niceleri Amerika’da yasalarla netleştirilmiştir. Risksiz bir sürecin olması; anne-babanın ve bebeğin tüm hakları yasalarla koruma altındadır.”
Amerika’da taşıyıcı annelik hizmeti Kıbrıs ve diğer ülkelere kıyasla çok daha ciddi olarak ele alınıyor ve her adımı yasalarla denetleniyor. Taşıyıcı annelik ve tüp bebek merkezlerinde yüksek standartlarda, her türlü detayın önceden düşünüldüğü bir hizmet sunuluyor. Bebeğin doğumu Amerika’da gerçekleştiği için Amerikan vatandaşı oluyor ve hayatı boyunca çok özel ayrıcalıklardan faydalanabiliyor.