HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nişantaşı'ndaki Teşvikiye Camii'nde yangın!

İstanbul Nişantaşı'nda bulunan tarihi Teşvikiye Camii’nde yangın çıktı. İtfaiye ekipleri uzun süre yangına müdahale etti. Yangında tarihi camide maddi hasar meydana geldi.

Teşvikiye Camii’nde imam odasında başlayan yangın minareyi sardı. Tadilat nedeniyle kapalı olan camideki yangın kısa sürede söndürüldü.

Yangın, saat 18.00 sıralarında Şişli Teşvikiye Camii'nin imam odasının bulunduğu bölümde çıktı. İkindi namazının hemen ardından henüz belirlenemeyen bir nedenle kablolar tutuşarak yanmaya başladı.

teşvikiye

CAMİ TADİLATTAYDI

Kısa sürede büyüyen yangın tadilat nedeniyle kullanılmayan minareyi sardı. Yangını gören cemaat, durumu polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin yaptığı müdahale sonucu yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü.

Da1OAMqX4AQMN0C

Yangın sonrası tarihi caminin minaresinde siyah dumanların is lekesi kaldı. Soğutma çalışmaları sırasında ekipler yangının çıkış nedenini araştırmak için cami içinde inceleme yaptı.

da1lf-0wsaazyvy

TEŞVİKİYE CAMİİ'Nİ KİM YAPTIRDI?

İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı Nişantaşı semtinde 1854 yılında Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, 1794-1795 yıllarında III. Selim tarafından inşa ettirilmiş olan mescidin yerine yapılmıştı.
İçinde bulunduğu Nişantaşı semti de adını, bu caminin bahçesindeki taştan alır. Bizzat 3. Selim tarafından diktirilen taşın üzerindeki kitabelerde III. Selim‘in tüfekle 1.260 gezden (bir gez bir ok boyudur) su testisi hedefini ve II. Mahmud’un testi hedefini vurduğunu anlatmaktadır.

Da1OCKFVAAUtm8C

III. Selim’in döneminde (1789 – 1807) bir avlanma ve nişan talimi alanı olduğunu belirten anıt taş bugün Teşvikiye Camii’nin avlusunda bulunmaktadır. Semtin gelişmesine etkisi büyük olan ilk yapı Teşvikiye Camii’dir. İlkin 1794-1795 yıllarında bir mescit olarak yapılan cami 1853-1854 yıllarında padişah Abdülmecit tarafından yenilendikten sonra bölgedeki yerleşme hızlanmıştır. Semtte Abdülmecit’in burada bir yerleşim oluşturma amacını dile getirdiği aynı tarzda yapılmış iki taş mevcut olup üzerlerinde Eser-i Avatıf-ı Mecidiye Mahalle-i Cedide-i Teşvikiye (Abdülmecid’in karşılıksız iyilikseverliğinin eseri olan yeni Teşvikiye Mahallesi) ibaresi yer alır.

Teşvikiye kelimesiyle burada bir mahalle kurulmasının padişahça da teşvik edildiği açıklanmıştır. Bu taşlardan biri Teşvikiye Caddesi üzerinde eski Nişantaşı Karakolu’nun yanında, diğeri ise Rumeli Caddesi ile Valikonağı Caddesi’nin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. 1883 nüfus sayımında bir mahalle olarak resmen tescil edilmiştir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler