HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğrencileri zor durumda bırakıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) 'İnsanın yaratılışına ilişkin inanç ve telakkilerin ders ortamında kazandırılmasında olumlu ya da olumsuz etkenleri' konulu yüksek lisans tezi, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Öğrencileri zor durumda bırakıyor

205 öğrenci ve 26 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin katıldığı araştırmada öğrenciler, insanın yaradılışı konusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile Fen Bilgisi ve Felsefe derslerinin çelişkili bilgiler verdiğini, bu yüzden de kafalarının karıştığını söylediler. Araştırmacılar, derslerdeki bilgi çelişkisinin acil olarak giderilmesi ve öğrencilerin kafalarında oluşacak tereddütlerin ortadan kaldırılması gerektiği uyarısında bulundu.

YYÜ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Van'da bulunan bazı ortaöğretim okullarındaki öğrenciler ile Din Bilgisi ve Ahlak Kültürü öğretmenleri üzerinde insanın yaratılışına ilişkin inanç ve anlayışın ders ortamında kazandırılması, buna etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma yapıldı. Araştırma için Van'ın Milli Piyango Anadolu Lisesi ile Atatürk Lisesi'nde öğrenim gören 205 öğrenci seçildi. Ayrıca yine araştırmaya Van'da çeşitli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan 26 öğretmen katıldı. Araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 80'i, insanın yaratılış inancına ait bilgileri genel olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi dışından öğrendiklerini belirtti. Araştırmaya katılan öğretmenlerden yüzde 62'si de kendi verdikleri bilgilerin yetersiz olduğunu kaydetti. Öğrencilerden yüzde 50'si gençlik dönemi sorunlarının yaratılış inancını olumsuz etkilediğini söylerken, öğretmenler de bunu doğrulayarak, "Gençlik psikolojisinin yaratılış inanç ve anlayışına olumsuz etkileri bulunmaktadır" sonucunun çıktığı bildirildi. Araştırmacılar, "Ortaöğretimde dersler arası bilgi uyuşmazlığı öğrencileri olumsuz etkilemektedir" uyarısında bulundu.

Bu arada, orta öğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde insanın yaratılışı ile çelişkili olan Felsefe ve Fen Bilimleri derslerinin öğrencilerin inançlarında şüphe uyandırmadığı, ancak inancını zayıflattığı sonucunun çıktığı belirtildi. Araştırmaya katılan öğrencilerden yüzde 78'i, insanın yaratılışına ait bilgi boyutunu yeterli bulmadığını kaydetti. Öğrenciler insanın yaratılış inancını olumsuz etkileyen çevre faktörlerinin yüzde 27'sinin basın ve medyanın, yüzde 11'inin arkadaş ve çevrenin, yüzde 5'inin başka derslerin, yüzde 3'ünün ise ailenin oluşturduğunu söylediler.

Bu arada, öğretmenlerden yüzde 73'ü insanın yaratılışına bilimsel açıklık getiremediğini belirtti. Öğrencilerin de yüzde 74'ü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinden yeterli bilgi alamadıklarını bildirdi.

ARAŞTIRMACILARDAN UYARI Araştırmanın sonucunda çıkan sorunların ortadan kaldırılması için araştırmacılar çeşitli önerilerde bulundu. Din eğitiminin önemine değinen araştırmacılar, din eğitimcisinin halk dilindeki 'Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder' uyarısına dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin insanın yaratılışı konusunda detaylı bilgi istediklerini belirten araştırmacılar, bunun acilen karşılanması gerektiğini, yaygın din eğitimi çalışmalarına önem gösterilmesi, hutbe ve vaaz yoluyla kapsamlı programlar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Öneriler bölümünde, Türkiye'de gençlik dönemi sorunlarıyla ilgilenecek merkezlerin olmamasının tehlikelerine yer verilirken, "Öğrencilerin coşkulu ve buhranlı dönemlerinde yaratılış inançlarını etkileyen gençlik sorunlarıyla ilgilenecek çok yönlü eğitim merkezleri oluşturulmalıdır. Bu merkezlerde rehberlik yapacak konunun uzmanı her inanç ve branştan yetişmiş insanlar görev almalıdır. İnsanın yaratılış inancını etkileyen olumsuzluklarla ilgili okutulan dersler arasında bilgi uyuşmazlığına bağlı çelişki içeren ifadelerin bulunduğu bilinmektedir. Bu durumun uygun hale getirilecek şekilde dersler arası çelişkili fikirler ortadan kaldırılmalı, özellikle Felsefe ve Fen Bilimleri derslerindeki çelişkiyi giderici ifadelere yer verilmelidir. İnsanın yaratılışına ait konuların yaygın eğitim yoluyla da verilmesi uygun olacaktır. Öğrencilerin, ders dışında da farklı ortamlardan bilgi edindikleri bir gerçektir" denildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler