İSTANBUL (İHA) - İstanbul Valisi Muammer Güler, "Velilerin içi rahat olsun. Çocuklarımızı sağlam binalarda okutacağız" dedi. İstanbul Valisi Muammer Güler, yaptığı açıklamada, İstanbul'da okullarda gerçekleştirdikleri deprem çalışmalarını değerlendirdi.
Vali Güler, deprem konusunda herkesin bildiği bazı normların olduğunu belirterek, deprem riskinin sadece okul binalarında değil, tüm binalarda olduğunu söyledi. 1999 Marmara depreminden sonra 131 okulun hasar gördüğünü kaydeden Vali Muammer Güler, "Bunların 56 tanesi onarıldı. 40 okulun deprem güçlendirilmesi yapıldı. 35 okul da yıkılıp yeniden yapıldı. Daha sonra 29 okulun daha deprem güçlendirilmesi yapıldı. 6 okul da boşaltıldı. Böylece şu anda İstanbul'da 166 okulda depremle ilgili çalışmalar yapıldı. Yıkılan ve yeniden yapılan okul sayısı 41, takviye yapılan okul sayısı ise 69'dur" dedi.
Yıkılan ya da hasar gören okulların ağırlıklı olarak Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde olduğunu belirten Güler, "İstanbul'da hassasiyet arz eden 10 ilçe daha var. Bunlar Adalar, Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Kartal, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla ve Zeytinburnu'dur. Bu ilçeler başta olmak üzere diğer ilçelerdeki hassas görünen okullarda da bir inceleme başlattık. Bu çalışma, İstanbul İl Özel İdaresi'nin kaynaklarıyla ve 7 üniversiteyle 5 uzman kuruluşun ortak çalışmasıdır. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi bize destek veren kuruluşlardır. Bu üniversitelere ve uzman kuruluşlara 262 okulumuzu ihale ettik.
Ayırdığımız bütçenin tamamı 7 trilyondu. Depremsellik analizleri raporu bize peyderpey gelmeye başladı. Gelen raporlara göre, 54 okulun büyük risk taşıdığı, bunların 44'ünün yıkılması 10'unun da büyük bir güçlendirmeden geçirilmesi gerektiği bildirildi. Bu toplam 20 bin öğrenciye tekabül ediyordu. Biz bunu göze alamadık ve binaların tamamının yıkılmasına karar verdik. 208 okulda ise güçlendirme projeleri bize gelecek. O projelere bakacağız. Güçlendirilmesi yüzde 40, yüzde 50 gibi bir rakama tekabül ediyorsa, o parayı vermektense hepsini yıkıp, yenisin yaptırmaya karar vereceğiz" diye konuştu.
Vali Muammer Güler konuşmasına şöyle devam etti:
"İstanbul'da okul yapacak arsa bulmak zor. Okul arsası, okuldan daha değerli. Bu 20 bin öğrenciyi başka ve yakın okullara yerleştirdik. 54 okulun tamamı boşaltıldı, şu anda orada ders yapılmıyor. Risk taşıyan okullarda çocuklarımızı bırakmamız söz konusu bile olamaz. Hedefimiz tüm okulların güçlendirilmesini yapmaktır. Bu bir kaynak meselesidir. Bu kaynağı bulmak için elimizden geleni yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı bize gereken desteği veriyor. Ağırlıklı kaynağı İstanbul İl Özel İdaresi temin etti. Cumhuriyet tarihinin en büyük kaynağı olarak 52 trilyonluk bir kaynak ayrıldı. Boşaltılan okullardan bazıları ek binalardaydı. Bunlar ana binalara yerleştirildi. Eğer yerleştirdiğimiz yerlerde sayı kalabalıksa, normal eğitimden ikili eğitime geçildi. Buradaki tercih akılcı bir tercihtir."
Bazı bölgelerde master planı uygulandığını ve buna en iyi örnek olarak Zeytinburnu'nun verilebileceğini sözlerine ekleyen Vali Güler, "Oradaki tüm evler 'check-up'tan geçiriliyor. Bu bir zemin etüdü meselesidir. Zemini zayıf olan yerlerde, buna daha çok önem vermek gerekir. Belli yerleri sadece parsel bazında değil, ada bazında, hatta bir kaç ada, bölge bazında kentsel dönüşümden geçirmek lazım. Riskli yerlerden yapılaşmayı kaldırıp, başka yerlerde yapılaşma yapılmalıdır. Ya da yapılmış olanları yıkıp yeni normlara göre bina yapacaksınız. Velilere sesleniyorum, içleri rahat olsun, çocuklarımızı sağlam binalarda eğitim öğretim yaptıracağız" ifadelerini kullandı.