HABER

OPCW: Suriye'de kimyasal madde kullanımı sistematik

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) klor gazı gibi kimyasal maddelerin Suriye'de 'sistematik şekilde' kullanıldığını belirtti. Örgütün açıklaması Suriye'de kimyasal silah kullanımına yönelik iddiaları inceleyen ön rapora dayanıyor.

OPCW: Suriye'de kimyasal madde kullanımı sistematik

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) klor gazı gibi kimyasal maddelerin Suriye'deki çatışmalarda "sistematik şekilde" kullanıldığını belirtti.

OPCW'nin ön raporuna göre bölgede kimyasal maddelerin silah olarak kullanımı ile ilgili doktorların anlattıkları bulgularla uyuşuyor.

Fakat doğrudan bir taraf suçlanmıyor.

Gözlemciler Hama ve İdlib bölgesinde kimyasal silah kullanımına yönelik iddiaları araştırmak için Suriye'ye gitmişti.

Bölgede Suriye ordusunca varil bombası atıldığı iddia ediliyordu.

Bombanın etkisinde kalanlarda klor zehirlenmesi, gözlerde yanma, nefes alma güçlüğü ve ağızdan kan gelmesi gibi benzer etkiler görüldüğü belirtiliyordu.

En az 6 adet klor gazı saldırısına uğradığı iddia edilen muhaliflerin elindeki Kifar Zita bölgesine veri toplamak için yaptıkları gezi sırasında gözlemcilerin araçlarına bir bomba isabet etti.

Gözlemcilerin uğradığı saldırı çalışma ile ilgili nihai sonuçlara ulaşmayı engelledi.

Fakat gözlemcilerin hazırladığı ön rapora Suriye'de kimyasal silahların sistematik olarak kullanıldığını belirtiyor.

Raporda "görgü tanıklarının farklı zamanlardaki benzer ifadelerinin dikkat çekici olduğu" belirtilerek şöyle deniliyor: "Gözlemcilerin bulduğu veriler bağlantısız, fevri ya da politik gerekçelerle doğal suçlamalar gibi nitelendirilerek göz ardı edilemez."

OPCW Genel Sekreteri Ahmet Üzümcü gözlemcilerin çalışmalarının Suriye'de devam edeceğini açıkladı.

Kimyasal silahların imhasıÜzümcü Suriye ordusuna ait kimyasal silahların yüzde 92'sinin ülkeden çıkarıldığını belirterek, bölgedeki güvenlik durumu nedeniyle bir bölgedeki silahların ülke dışına çıkarılamadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçen yıl Şam'ın doğusundaki Guta'da düzenlenen bir kimyasal saldırının ardından Suriye'yi askeri müdahale ile tehdit etmişti.

Saldırıdan isyancıları sorumlu tutan Suriye yönetimi ise, yaklaşık 1400 kişinin öldürüldüğü bildirilen saldırıdan sonra, kimyasal silah stoğunu teslim etme taahhüdünde bulunmuştu.

ABD ve Rusya'nın girişimleri sonucu varılan anlaşma, Suriye'nin tüm kimyasal silah stoğunu teslim etmesini ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalamasını öngörüyordu. Şam yönetimi bu sözleşmeyi imzalamıştı.

Anlaşma Suriye'nin tüm kimyasal silah stoğunun 30 Haziran'a kadar imha edilmesini öngörüyor.

Yine geçtiğimiz yıl varılan anlaşma uyarınca Suriye'nin, kimyasal silah ürettiği tesislerinden kalan 12'sini de yok etmesi gerekiyor. Ancak Şam yönetimi tesileri kapatmasının yeterli olacağını vurguluyor.

Batılı ülkeler ise gelecekte de kullanılabilecekleri endişesiyle tesislerin tamamen imhasında ısrarlı.

En Çok Aranan Haberler