HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Philae modülü uykuya daldı

Philae modülünden kötü haber geldi. Modülün bulunduğu konumun gölgede kalması güneş panellerini olumsuz etkiledi. Modül uyku moduna girdi.

Philae modülü uykuya daldı

3. seferde inişini gerçekleştiren Rosetta'dan ilk kareler gelmeye başladı ancak Philae modülü için olumsuz bir haber geldi. Gölgeli bir konumda bulunan modül çalışmaları olumsuz etkiledi. 3 günün sonunda Philae modülü, pillerin azalmasından dolayı uyku moduna geçti. Şu an araştırmacıların ne yapacağı konusunda bir bilgi edinilmedi.

Rosetta 67P kuyruklu yıldızına inişini yaptı. Avrupa Uzay Ajansı'nın kuyruklu yıldızın yüzeyinde modülü görüyoruz açıklamasının ardından, inişin başarıyla geçtiğinden emin olundu.

4.5 yıldır yapısında bir değişiklik olmayan kuyruklu yıldızdaki sır perdesi aralanıyor. Uzun süren çalışmaların ardından 10 yıl önce fırlatılan Rosetta uzay aracı bir süre önce kuyruklu yıldızın yörüngesine giriş yapmıştı. Rosetta uzay aracında bulunan ve ''Philae'' adı verilen modül araştırmacılar tarafından devreye sokuldu.

Modül uydudan 3 gün önce Türkiye saatiyle 10.35'de ayrılıp inişe geçti, 18.00 civarında ise araç yıldıza iniş yaptı. Modülün inişinin sorumluluğundaki isim Stefan Ulamec, "Evet oradayız. Philae bize cevap veriyor. Bize ilk olarak, zıpkınların ateşlendiğini, sabitlendiğini ve iniş takımlarının devreye girdiğini bildirdi. Artık yüzeyin üstündeyiz, Philae bizimle iletişim içinde. Görevini yerine getirdi" dedi.

Rosetta kuyruklu yıldıza indikten sonra bir ses yayıldı. Uzmanlar, oldukça düşük bir frekansta yayılan bu sesin, gök taşı etrafındaki manyetik alandan kaynaklandığını düşünüyor. Rosetta bu tarihi yolculuğu gerçekleştirmek için 7 milyar kilometre civarı yol katetti.

Google'nin de Doodle yaptığı büyük olay olan Philae modülü üzerinden, kuyruklu yıldızın ilk görüntüsü geldi. Fotoğraf Philae'nin Twitter sayfasından kullanıcılara sunuldu.

Rosetta, Güneş Sistemi'ndeki 10 yıllık yolculuğun sonunda, 6 Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O tarihten bu zamana kadar yıldız çevresinde bilgi toplayan aracın kuyruklu yıldızın yüzeyi hakkında bilgi vermesi bekleniyordu ancak hiç hesaplanmayan bir olay modülün şarjını tehlikeye soktu. Tepeciğin modülü gölgede bırakması güneş panellerindeki enerjiyi oldukça azalttı, modül uyku moduna geçti. Kuyruklu yldızda 4.6 milyar öncesine ait maddeler olduğu düşünülüyor. Bu maddelerin olduğu doğrulanırsa Dünya'nın oluştuğu zaman dilimi belirlenecek ancak pillerin durumu sebebiyle 1 sene araştırma yapacağı düşünülen modülün akıbeti belli değil. 1.3 milyar dolar harcanılan araştırma nasıl sonuçlanacak merak konusu.

Google bu önemli olayı geçen günlerde Doodle yaptı. Özel günleri unutmayıp sayfasında yer veren ünlü arama motorunun Philae ile ilgili hazırladığı bu doodle dikkat çekti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler