HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reyhan: Faydaları nelerdir?

Reyhan kelimesinin kökü kraliyet anlamına gelen basilikon sözcüğüdür. İlk ekildiği tarih yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan reyhan bitkisi, eşsiz şifasından dolayı pek çok kültürde holy basil (kutsal fesleğen) olarak bilinir. Lamiaceage ailesine mensup olan reyhanın Latince adı ocimum basilicumdur.

Reyhan: Faydaları nelerdir?

İlk kez Hindistan'da mı yoksa Afrika'da mı yetiştirildiği net olarak bilinmiyor ancak her iki kültürde de binlerce yıldır tıpta ve gıda sektöründe sıklıkla kullanılıyor. Günümüzde ise reyhanın en fazla yetiştirildiği yerler Fransa, İtalya, Fas ve Mısır’dır.

Kaynaklara göre reyhanın orta çağda zehirli bir bitki olduğuna inanılıyormuş ve bulunduğu yere başka bitki ekmekten bile kaçınılırmış. Eski Yunan'da kötülüklerden korunmak için kullanılırmış. Mısır'da ise tapınakların kenarlarına kutsanmak amaçlı dikilirmiş. Yani her kültür reyhana dair farklı bir inanışı benimsemiş.

Peki reyhan ve fesleğen aynı bitki mi? Bu iki bitkinin benzerliği yüzyıllardır tartışma konusudur. Fesleğen ve reyhan aynı familyaya ait bitkilerdir. Küçük yapraklı, top formundaki ve hemen hemen her evde bulunan bitki fesleğendir. Reyhan ise daha çok dağ eteklerinde, yamaçlarda büyüyen geniş, yeşil ve mor yapraklı bitkidir.

Reyhanın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 23

Yağ (g): 0.6

Karbonhidrat (mg): 2. 7

Protein (g): 3.2

Reyhanın Faydaları

Reyhan sağlık açısından faydalı pek çok mineral, vitamin ve bileşenden oluşur. Tıbbi olarak uzun yıllar alternatif tıpta kullanılmış olan reyhan antibakteriyel, antiinflamatuar ve anti oksitleyici özelliklerinden dolayı mikrop öldürücü ve dezenfektan görevi görür. Reyhan bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir? Reyhanın yaprakları, kalp hastalıklarından solunum yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığı tedavi edebilecek şifaya sahiptir.

1. Antioksidan deposudur

Esansiyel yağın en önemli kaynaklarından biri olan reyhan, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde DNA yapısını ve hücreleri korurken serbest radikal hasarına karşı direnç gösterme kabiliyetine sahiptir. Reyhan aynı zamanda bağışıklık sisteminden sorumlu beyaz kan hücrelerinin yanı sıra, DNA hücresel yapılarını korumaya yardımcı olan orientin ve viceninare olarak bilinen iki önemli flavonoid antioksidan içerir. Reyhanın sahip olduğu bu antioksidanlar kromozomların değişmesini ve hücre mutasyonlarını engellerler. Oksidasyonla mücadeleye yardımcı olurlar ve yaşlanmanın etkilerini azaltırlar.

2. Kanserle savaşır

Yapılan klinik çalışmalarda reyhanın kimyasal kaynaklı oluşan deri, ağız, karaciğer ve akciğer kanserlerini önlemeye yardımcı fitokimyasallar içerdiği tespit edilmiştir. Bu fitokimyasallar antioksidan aktivitesini artırarak kanserli hücrelerin ölümünü tetikler ve kanserli tümörlerin yayılmasını engeller. Reyhan aynı zamanda radyasyon ve kemoterapinin yarattığı olumsuz etkilere karşı vücudu korur ve mortalitenin (ölüm oranı) azalmasını sağlar.

3. Antibakteriyel özellik içerir

Reyhan, antibiyotik tedavisine cevap vermeyen dirençli bakterilerin engellenmesine yardımcı olarak vücudu zararlı bakteri oluşumuna karşı korur. E.coli ve diğer bulaşıcı bakterilere karşı antibakteriyel özellikler gösterir. Gösterdiği bu etki bakterilerin büyümesini engeller ve enfeksiyonlarla savaşır. Bu bilgiler doğrultusunda antibiyotik tedavisine destek olarak reyhan tüketmek, hızlı bir iyileşme süreci için atılabilecek önemli adımlardan biridir.

4. Stresle savaşır

Doğal bir adaptojen olan reyhan, vücudun strese adapte olmasını sağlar. Bu süreçte stresörlerin zararlı etkilerinin normalleşmesine yardımcı olan bitkisel bir ilaç olarak hareket etme konusunda güçlü bir potansiyele sahiptir. Düzenli reyhan yaprağı kullanımı oksidatif stres düzeylerinde belirgin bir iyileşme sağlar, sinirleri yatıştırır. Gerginlik ve depresyon gibi durumlarda rahatlama sağlar.

5. Cilt sağlığını destekler

Reyhanın cilde faydaları da en az diğer faydaları kadar etkilidir. Reyhan yaprakları toksinleri vücuttan atarak ve kanı arındırarak akne ve sivilcelerin çıkmasını engeller. Reyhan yaprakları hem antibakteriyel hem de antifungal özellik gösterir. Bu sayede inflamasyonu gidererek cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Cilde canlılık ve parlaklık verir. Kaşıntı ve kızarıklığı giderir. Antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmanın kötü etkilerine karşı savaşır.

6. Kalp sağlığını destekler

Reyhan güçlü bir antioksidandır ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu sayede kan damarı işlevini kontrol eden kasların rahatlamasına yardımcı olur. Böylelikle tansiyon dengelenir. Reyhan tehlikeli trombosit agregasyonunu önlemeye, alterlerde pıhtı oluşturabilen ve kalp krizine neden olan kan trombositlerini toparlamaya yardımcıdır. Vücudun bağışıklık mekanizmasını artırmak için pro-inflamatuar stokinlerin salınmasını önleyerek kardiyovasküler hastalığa sebep olan iltihabı azaltır.

Reyhan Şerbetinin Faydaları

Reyhan bitkisinin kendisi kadar şerbeti de oldukça faydalıdır. Reyhan şerbeti yaz aylarının kavurucu sıcaklarında ferahlamak ve aynı zamanda reyhanın şifasından faydalanmak için en ideal içecektir. Kan şekerinin düşmesinde ve kansızlığa bağlı görülen baş dönmesi ve baygınlığın önlenmesinde etkilidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir, sindirim sistemini rahatlatır, yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Peki reyhan çayı zayıflatır mı? Şerbetinin aksine reyhan çayı iştah açar. Bu yüzden zayıf ve iştahsız kişiler için ideal bir içecektir. Düzenli kullanımda kilo almaya başladığınızı fark edeceksiniz.

Reyhan Nasıl Kullanılır?

  • Reyhanın tohumları öksürüğü gidermek için kullanılır.
  • Taze reyhanı ezip suyunu çıkarırsanız ve arının soktuğu yere uygularsanız acının ve şişliğin giderilmesini sağlamış olursunuz.
  • Taze ve kurutulmuş reyhan salatalarda, çorbalarda, et ve balık yemeklerinde kullanılabilir.
  • Pekmez yapımında aroma artırıcı olarak kullanılır.
  • Çay olarak kullanılırsa mideyi yatıştırır, iştahı açar, gaz sorununu giderir ve bağırsakları düzenler.

Reyhan Otu Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yoğun baharatlı bir yapıya sahip olan reyhan ve fesleğen, genellikle İtalyan mutfağında pizzalarda ve sos yapımlarında kullanılır. Salatalara da koku ve renk vermesi için katılır. Ülkemizde ise reyhan daha çok dolma ve salata yapımında kullanılıyor. Bir de fesleğen ve reyhan ikilisi peynir çeşitleriyle olan uyumuyla bilinirler. Salataya biraz peynir ve reyhan katarak lezzetlendirebilirsiniz.

Reyhanın Zararları

Aşırı miktarda tüketilmediği taktirde sayısız faydaya sahiptir ve vücut için gerekli olan bitkilerden biridir. Aşırı tüketilirse bazı yan etkilerin görülmesine neden olabilir.

  • Uzun süre tedavi amaçlı kullanıldığında güvenli değildir. Çünkü düşük kan şekerine sebep olabilir.
  • Çocukların ve hamile kadınların kullanmasında bir sakınca yoktur ancak aşırı miktarda tüketmemeye özen gösterilmelidir.
  • İçerisinde bulunan estragole kimyasal maddesi, karaciğer kanserine yakalanma riskini artırabilir.
  • Reyhan, zamanı belli olan bir ameliyattan önce kullanılmamalıdır. Çünkü kan pıhtılaşmasını azaltır ve cerrahi işlemler esnasında kanama riskini artırabilir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler