KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Sağlıklı oruç tutmanın püf noktaları

    Sağlıklı oruç tutmak için beslenmenizde bunlara dikkat!

    Kaliteli ve sağlıklı bir Ramazan geçirmek için beslenme planlarında uygulanması gereken 5 önemli noktayı Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan anlatıyor.


    Ramazan aylarındaki beslenme planlarında hafif geçirilmesi gereken iftar sofralarının aksine, sahur sofralarının proteince zengin olması gerekiyor. Sahur yemeği, kişiyi gün boyunca oruca hazırlayan bir öğündür. Bu nedenle Ramazan'da sahura kalkmadan ve/veya yatmadan önce hafif bir şeyler yiyerek oruç tutmak sakıncalıdır.

    Çok uzun süre aç kalmak sonucu halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik gibi semptomlar gelişebilir, iş verimi düşer. Ayrıca uzun açlık süresi mide asit salgısını da artırarak, hazımsızlık, şişkinlik, ekşime gibi çeşitli sindirim sistemi şikâyetlerine neden olabilir. Çok uzun süre aç kalan kişi iftar yemeğinde çok fazla yiyebilir ve bu fazla yemeği sindirip kullanamayabilir. Bu durumda da bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha daha fazla tokluk hissi oluşturan et, tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir. Sebzeli börekler ve meyvede yenebilir.



    Ramazan'a özel 5 maddelik beslenme önerileri:

    Ramazan'da sağlıklı beslenmek için dört ana besin grubundan (süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyveler, tahıllar) karışık bir diyetin temini ve bir öğünde yenecek yiyeceklerin yaklaşık iki saat içinde tüketilmesi gerekir.

    Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gün boyunca kişiyi susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yenmemesi daha doğrudur. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı baharatlı yemeklerden de uzak durulmalıdır.

    Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha daha fazla tokluk hissi oluşturan et, tavuk, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir. Sebzeli börekler ve meyvede yenebilir.

    İftarda ise ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve ( sütlaç, muhallebi ) meyveli tatlılar ( elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edilmelidir.

    Ayrıca gün içinde susuz kalınacağından çorba, komposto, ayran, meyve suları tüketimi iyi birer seçenek olabilir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler