LONDRA (ANKA)- Türkiye'nin yanısıra uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara yolaçan faktörler tartışılıyor.
Ekonomi gazetesi Financial Times,gelişmeleri "Küresel riskten kaçınma işlemleri patlak verdi" şeklinde değerlendirirken, kredi sıkıntılarının hisselerin düşmesine neden olduğunu belirtti, yılbaşından buyana yaşanan rekor düzey şirket alımlarının finansmanından kaynaklanan endişelere de dikkat çekti. Gazete, "Küresel hisseler, hızla düşerken ve güçlü devlet tahvili alımlarını tetiklerken yükselen piyasalardaki riskli varlıklarda önemli düşüşler yaşandı" diye yazdı.
Gazete analizinde, "Finansal sektörün bir kredi sıkıştırması ile karşı karşıya kalması korkuları yoğunlaşırken Perşembe günü tüm piyasalarda küresel riskten kaçınma işlemleri patlak verdi" diye yazdı. Bankaların, bu yılda gerçekleştirilen rekor düzeydeki şirket alımlarının finansmanı ile ilgili biriken borçlar sorunu ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken gazete, bunun örneği olarak Chrysler ve Alliance Boots alımlarını gösterdi.
Çeşitli ülkelerde yaşanan gelişmelere de yer veren gazete, borsanın, Türkiye'de yüzde 4.2, Rusya'da yüzde 2.5, Brezilya'da ise, yüzde 3.6 düştüğüne işaret etti.
Yatırımcıların devlet tahvillerine yöneldiklerini kaydeden gazete, ABD Merkez Bankası'na (FED) ilişkin beklentilere değinirken de FED'nin bu yılın sonuna kadar çeyrek puan indirim yapacağı beklentisinin yaygın olduğunu kaydetti.
Gazeteye konuşan The Hartford Finansal Hizmetler Grubunun Yatırım Baş Stratejisti Quincy Krosby, gelişmeleri, şirket alımları, kötüleşen konut piyasası, tüketici talep ve yükselen petrol fiyatlarından kaynakların endişelerin birleşmesinin bir sonucu olarak yorumladı. Buna karşın Morgan Stanley'den küresel faiz stratejisi uzmanı Jim Caron, FED'nin faizleri indirerek çok az risk taşıyan alımlar yapan yatırımcılarını ödüllendirmeye istekli olmayacağını savundu.