HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Terleme: Neden olur, nasıl geçer?

Terleme, vücut ısısının sabit tutulmasını sağlayan fizyolojik bir olaydır. Günde ortalama 100 CC ter salgılanır. Bu miktar hava sıcaklığının arttığı günlerde 1,5 litreye kadar ulaşabilir.

Terleme: Neden olur, nasıl geçer?

En çok avuç içi ve koltuk altında bulunan ter bezlerinin vücuttaki sayısı yaklaşık olarak 2-3 milyona yakındır. Sodyum, potasyum, su, üre ve klor gibi maddelerden oluşan terin içinde bulunan organik madde miktarı arttıkça kokusu da kötüleşir.

Aşırı heyecanlanma, ortamdaki sıcaklığın artması, nemli ortama girme ve aşırı efor sarf etmek terlemenin artmasını sağlayan normal durumlar olarak sıralanır. Çok terleyince, ellerin nemlenmesi ve giysilerin ıslanması insanı rahatsız eder. Bu da sosyal hayatın olumsuz etkilenmesine ve utanç yaşanmasına yol açar.

Terleme Neden Olur?

Vücut kendini serinletmek için ter üretir. Vücut ısısının yükselmesine sebep olan herhangi bir durumun neticesinde sinir sistemi ter bezlerini otomatik olarak harekete geçirir.

1. Bazı ilaçlar

Bazı ilaçlar hormonların dengesini bozarak çok fazla ter oluşumuna yol açar. Bunlar genelde bazı tansiyon ilaçlar, psikiyatrik ilaçlar, birtakım antibiyotikler ve ağız kuruluğu tedavisinde kullanılan ilaçlardır.

2. Stres ve gerginlik

Stresli ve gergin zamanlarda genelde avuç içinde meydana gelen ter, vücudun vermiş olduğu normal bir tepki sonucunda ortaya çıkar. Ter bezlerinin çok çalışmasına yol açan bu gibi ruhsal durumlarda aniden oluşan ter insanı rahatsız eder.

3. Menopoz

Menopoz, yumurtalık fonksiyonlarda yaşanan kayıp sonucu adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesidir. Menopozda yaygın olarak ateş basması görülür. Aniden başlayan sıcaklık hissiyle birlikte kızarıklık ve ardından ter oluşumu görülür.

4. Diyabet

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, kandaki glikoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesidir. Diyabet hastaları yedikleri besinlerden kana geçen şekeri kullanamazlar. Böylece kan şekerinin yükselmesiyle hiperglisemi oluşur. Bu hastalık zaman zaman ter oluşumuna neden olur.

Screenshot_33

5. Bazı kanser türleri

Her kanser türü, ter oluşumuna yol açmaz. Genelde lenfoma ve lösemi gibi kanserler çok fazla ter oluşmasına neden olurlar. Geceleri insanı rahatsız edecek türde ter görülür.

6. Tiroid bezinin fazla çalışması

Tiroid bezi, insan vücudu için büyük önem taşıyan tiroid hormonunu üretir. Tiroid bezinin çok fazla çalışmasına hipertiroidi de denir. Hipertiroidi hastalarının ter sorunuyla karşılaşmaları daha fazla olur.

7. Kalp hastalıkları

Kalp krizi, kalp iç zarı iltihabı (endokardit) ve kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklar ter oluşumuna neden olur. Kalp krizi sırasında veya diğer kalp rahatsızlıklarında kişi yeterli oksijeni alamaz. Yeterli solunum yapılamaması da vücudun ter üretimini artırır.

8. Enfeksiyonlu hastalıklar

Enfeksiyonlar vücudun her bölgesinde oluşabilen virüs, bakteri ve parazitlerin yol açtığı hastalıklar olarak bilinir. İltihaplı hastalıklardan bazıları ter oluşmasına neden olur. Bu hastalıklar genelde gut hastalığı, endokardit, tüberküloz ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklardır.

Bazen geceleri ani olarak ortaya çıkan aşırı ter, insanın uykudan uyanmasına yol açar. Gece aşırı terleme neden olur? Genelde bu durum hipertiroidi ve hipoglisemi krizlerinde yaşanır. Lenfoma, tüberküloz, diyabet, menopoz ve hipertiroidi gibi hastalıklar, gece aşırı ter oluşumuna neden olur.

Başın Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Ter, vücudun soğutma sistemi olarak da düşünülebilir. Genelde koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi yerler terlese de baş da dahil vücudun her yerinde ter oluşabilir. Başın aşırı terlemesinin D vitamini eksikliğinden, bazı ilaçların yan etkilerine kadar değişik nedenleri vardır. Bunlar; aşırı harekete bağlı oluşabilir. Sinir sistemindeki bazı rahatsızlıklar da bu duruma yol açar. Kafein tüketimi, bazı yiyecek ve içeceklerin tüketimi, sigara kullanımı bu durumu artırır. Çeşitli hastalıklar, yaşam tarzı ve fiziksel durumlar, aşırı kaygı ve stres, tiroid hastalıkları, kalp krizi, menopoz, diyabet ve bazı ilaçların yan etkileri de başta ter oluşumuna neden olur.

Terleme Nasıl Geçer?

Ter, aslında vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır. Aşırı ter oluşumu ise insanı oldukça rahatsız eder ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Aşırı terleme nasıl önlenir? Bu durumdan kurtulmak için öncelikle bir uzman doktor tarafından muayene olmak gerekir. Doktorun aşırı ter oluşumuna kaynaklık ettiğini belirlediği nedene göre bir tedavi uygulanır.

Aşırı terleme için hangi doktora gidilir? Aşırı ter sorunu yaşayanların, hastanenin dahiliye bölümü doktorlarından randevu almaları gerekir. Eğer ter oluşumunun nedeni hormonal bir durumsa, üniversite hastanelerinde bulunan özel bir bölüm olan endokrinoloji bölümüne gidilebilir. Endokrinoloji bölümü, tiroid ve diğer hormonlarla ilgili rahatsızlıklara bakar.

1. İlaç tedavisi

  • Sinir bloke eden ilaçlar: Bu ilaçlar kimyasalları yok edip sinirlerin birbirleriyle iletişimini sağlar. Bu durum, bazı insanlarda var olan aşırı ter sorununun azalmasına yardım eder. Bu ilaçların ağızda kuruma, idrar torbası sorunu ve bulanık görme gibi yan etkileri olabilir.
  • Antiperspiranlar: Alüminyum klorit içerir. Ter önleyici ilaçlardır ve reçeteyle satılır. Ter sorununun geçmesinde yaygın olarak kullanılır. Bu ilaçlar gözlerde ve ciltte kaşıntı gibi yan etkilere yol açabilir.
  • Botulinum toksin enjeksiyonları: Bu enjeksiyonlar, yüzdeki kırışıklıkların azaltılmasında da kullanılır. Ayrıca ter bezlerinin oluşumunu tetikleyen sinirleri yok ederler. Myoblok ve botoks olarak bilinen bu enjeksiyonlar, 6-12 ay arasında etkisini gösterir.
  • Antidepresanlar: Depresyon tedavisi için kullanılan bu ilaçlar, ter sorununu da azaltır.

2. Cerrahi tedavi

Aşırı ter sorununa ilaç tedavisiyle bir sonuç alınamadığında doktor ameliyata karar verebilir. Bu cerrahi uygulamalar şu şekildedir:

  • Ter bezinin alınması: Aşırı ter sorunu daha çok koltuk altlarında yaşanırsa, cerrahi bir operasyonla buradaki ter bezleri alınabilir. Doktor, yağ aldırma (liposuction) ya da kazıma yöntemini kullanarak yağ bezini çıkarır.
  • Sinir ameliyatı: Bu yöntem sayesinde, genelde ellerdeki ter oluşumuna neden olan spiral sinirler, cerrahi bir işlemle sıkıştırılarak veya kesilerek kontrol altına alınır. Ancak bu ameliyat sonrasında vücuttaki başka yerlerde ter oranı artabilir.
  • Elektrik akımı: Bu yöntem iyontoforez olarak da bilinir. Düşük düzeydeki elektrik akımının ayak, el veya koltuk altlarına uygulanmasıyla gerçekleşir. Haftada 3 ya da 4 gün veya 2 günde bir bu tedavi uygulanır.

Screenshot_27

3. Elma sirkesi

Aşırı terlemeye bitkisel çözüm de uygulanabilir. Bu yöntemlerden bir tanesi ise elma sirkesi ile yapılan uygulamalardır. Ter sorununa iyi gelen elma sirkesi, vücuttaki terleyen bölgelerin temizlendik sonra pamukla birlikte sürülmesi şeklinde uygulanabilir. Ertesi sabah duş alarak vücut elma sirkesinden arındırılır. Ayrıca bir bardak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ve balın karıştırılması ve bu karışımın günde iki kez ilgili bölgeye uygulanması da ter sorununun çözüme kavuşturulması konusunda etkili olur. Limon, patates, siyah çay, hindistan cevizi, buğday çimi ve domates suyu da aşırı ter sorununa iyi gelen doğal kaynaklardır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler