Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin son dönemde enflasyon ithal eden bir ülke haline geldiğini, enflasyonun yüzde 70'inin gıda ve enerji kaynaklı olduğunu bildirdi.
Unakıtan, "Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Bütçe Uygulamaları Sonuçları" hakkında düzenlediği basın toplantısında, günümüzde dünya ekonomisinde 3 kriz yaşandığını ifade etti.
Finans piyasalarındaki dalgalanmalar ile gıda ve enerji krizlerinin aynı anda gerçekleştiğini kaydeden Unakıtan, dünyanın böyle bir üçlü kriz dönemini hiç yaşamadığını vurguladı.
Bu durumun, bütün ülkeleri ciddi şekilde etkilediğini ve OECD raporlarına göre dünya finans piyasalarının kriz nedeniyle 380 milyar dolarlık bir zararla karşı karşıya kaldığını anlatan Unakıtan, ortaya çıkan durum nedeniyle büyüme ve verimliliğini gerilediğini, enflasyonda ise artış meydana geldiğini belirtti.
Enflasyonun gelişmiş ülkelerde son 13 yılın, gelişmekte olan ülkelerde ise 7 yılın en yüksek düzeylerinde seyrettiğine dikkat çeken Unakıtan, "Biz ihtiyatı elden bırakmak istemiyoruz. Bazıları, (en kötü durumlar geride kaldı görüşünde) bazıları ise (hayır, devam ediyor) diyor. Biz Türkiye olarak ihtiyatlı yolu tercih ediyoruz" dedi.
"ENFLASYON İTHAL EDER KONUMDAYIZ"
Unakıtan, enflasyonla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: "Talepteki yavaşlamaya rağmen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle enflasyon artmaya başladı. Petrol fiyatları 140 dolarlara tırmandı, bu akıl almaz bir yükseliş. Dünya için de en büyük risklerden birisi bu. Dışarıdan gıda maddesi ve enerji alan ülkelerin durumları gittikçe güçleşiyor. Türkiye enflasyon ithal eden bir ülke konumuna geldi. Enflasyonun yüzde 70'i gıda ve enerji kaynaklı. Dünyadaki artışlar, Türkiye'deki artışları tetikliyor, Türkiye'ye enflasyon ithal ediyor.
Buralarda düzelme olursa Türkiye'de de düzelme olacak. Bu konjonktürel durumların değişeceğini tahmin ediyorum. Bu değişim 2008'e kolay kolay yansımaz. Belki 2008'in son ve üçüncü çeyreğinde bazı gelişmeler olması mümkün.
Ama, dışarıda bunlar oluyor diye enflasyonla mücadeleyi bırakmış değiliz. Enflasyonun tekrar tek hanelere indirmek en büyük hedefimiz. AB ülkeleri seviyesine indirmek en temel hedefimiz. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını destekliyoruz. Sıkı Maliye politikalarıyla da bunu desteklemeye devam edeceğiz. Eğer bu şekilde hareket etmezsek, Türkiye, eski günleri yaşayabilir. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Reformlara aynen devam. Bugünkü sıkıntılar içinde bile Türkiye'nin bir numaralı gündemi ekonomi."
PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Son zamanlarda ihracatın ithalatı karşılama oranının giderek arttığını, ama Türkiye'nin enerjiye harcadığı paranın 40 milyar doları aştığını vurgulayan Unakıtan, akaryakıt hammaddesindeki 1 dolarlık artışın Türkiye'ye 500 milyon dolara malolduğunu bildirdi. "Şimdi hammadde fiyatları 1 dolar değil, 10 dolar, 10 dolar artıyor" diyen Unakıtan, eskiden bu fiyatlarla karşılaşılsaydı, milletin benzin kuyruklarında benzin bulamayacağını savundu.