HABER

Yazılım sektörüne ’sanayi sicil belgesi’ müjdesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) bilişim teknolojisi ve yazılım üreten firmalara da ’Sanayi Sicil Belgesi’ verilmesi konusunda yürüttüğü ısrarlı çalışmalar sonuç getirdi.MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesinin talep edip, MTSO yönetiminin de konuyu ilgili bakanlıklara taşıyarak çözüm araması sonuç getirdi.

Yazılım sektörüne ’sanayi sicil belgesi’ müjdesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) bilişim teknolojisi ve yazılım üreten firmalara da ’Sanayi Sicil Belgesi’ verilmesi konusunda yürüttüğü ısrarlı çalışmalar sonuç getirdi.
MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesinin talep edip, MTSO yönetiminin de konuyu ilgili bakanlıklara taşıyarak çözüm araması sonuç getirdi. Artık yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar da sanayici kabul edilerek ’Sanayi Sicil Belgesi’ alabilecek.
“Bakanlığımıza vizyonlarından dolayı teşekkür ediyoruz”
Konunun uzun süredir takipçisi olduklarını belirten MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerine gösterdikleri vizyondan ve taleplerine olumlu yanıt vermelerinden dolayı teşekkür etti. Endüstri 4.0 ile birlikte üretimin tanımının değişmesi yanında üreticinin de tanımının değiştiğini vurgulayan Aşut, “Hayatımıza her geçen gün daha fazla giren yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik üretimle birlikte artık yazılım, sanayinin en temel parçası oldu. Bu anlamda Endüstri 4.0’ın omurgası olan yazılımı üreten yazılımcıların da sanayinin bir parçası olması, dolayısıyla sanayiye iş üreten yazılımcıların artık sanayici kabul edilmesi dünyanın bir gerçeği. Biz, MTSO Meslek Komitelerinden başlayarak bu işin büyük mücadelesini verdik. Yönetim kurulumuzla, ilgili bakanlıklarımıza bu konuları birçok kez ilettik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerine taleplerimizi karşılıksız bırakmayıp gerçekleştirdikleri düzenlemeler ve ortaya koydukları vizyonlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye ekonomisine büyük katkılar vereceğine inanıyoruz" dedi.
“Dünya yazılım pazarında ciddi oyuncular arasına girebiliriz”
Yazılımın daha önce hizmet sektörü niteliğinde görülmesi nedeniyle hiçbir destekten yararlanamadıklarını hatırlatan MTSO 9 No’lu Grup Meclis üyesi Murat Yüksekbaş ise, “Dolayısıyla destek alınamadığı için yazılım sektöründen elde edilecek ihracat geliri de minimum seviyelerde kalıyordu. Hak edilen ihracat gelirlerine ulaşılamıyor, ekonomimize istenen katkı sağlanamıyordu” diye konuştu. Yeni düzenleme ile yazılımın sanayi ürünü haline getirildiğini kaydeden Yüksekbaş, “Yazılım yapan firmalarımızın devletin sanayici teşviklerinden faydalanmasıyla dünya yazılım pazarındaki çok ciddi oyuncular arasına girebiliriz. Bundan ülke ekonomisi de büyük fayda sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Konuyla ilgili örnekler de veren Yüksekbaş şunları söyledi, “Örneğin Hindistan’ın yazılım ihracatından elde ettiği gelir 82 milyar dolar iken Türkiye’nin ihracatı 1 milyar dolar ile minimum düzeyde. Bu, dünya örneklerine göre çok küçük bir rakamdır. Alınan bu karar sonrası ihracat rakamları hızla yükselecektir. Türkiye’nin stratejik konum olarak Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerinin yazılım merkezi olması gerekiyor. Kentimizde bulunan Teknopark içerisinde yazılım üreten firmaların global pazarda bugüne kadar çok başarılı referansları var. Alınan desteklerle Teknoparkın yazılım konusunda hızlı yükselişini daha da yukarılara taşıyacağından hiç şüphemiz yok. Komite olarak aldığımız bu kararın MTSO yönetimi olarak önce çatı kuruluşumuz TOBB’a, oradan da ilgili bakanlığa taşınması sonucunda yazılım sektörünün önü açılmıştır. Bu konuda emeği geçen herkese tüm komite üyelerimiz adına teşekkür ederiz."

En Çok Aranan Haberler