HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

11 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde Suriye kriziyle ilgili haberler önemli yer tutuyor. Guardian, Suriye'deki savaşla ilgili yeni bir rapordaki çarpıcı verileri aktarıyor. Gazeteler, Türkiye ile AB arasındaki mülteci kriziyle ilgili tartışmaları da ele alıyor.

11 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah Suriye kriziyle ilgili haber ve analizler yine önemli yer tutuyor.

Guardian gazetesi Suriye Politika Araştırma Merkezi'nin (SCPR) yeni raporundaki çarpıcı verileri aktarıyor.

Gazetenin Orta Doğu editörü Ian Black'in imzasını taşıyan haberde raporun, savaşın Suriye'de yarattığı yıkımı ortaya koyduğu aktarılıyor.

'Suriye nüfusunun yüzde 11'i öldü ya da yaralandı'Rapora göre Suriye'deki savaşta ülke nüfusunun yüzde 11'i öldü ya da yaralandı.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:

"SCPR tarafından yayımlanan rapora göre Suriye'deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi. Savaş nedeniyle ulusal sağlık sistemi ve ülke alt yapısı neredeyse yok oldu.

"SCPR'ın raporuna göre, Suriye'de ölenlerin sayısı BM'nin son açıkladığı 250 bin rakamının yaklaşık iki katı. BM 18 ay önce istatistik toplamayı durdurmuştu.

"Rapor, toplamda, krizin başladığı 2011 Mart ayından bu yana nüfusun yüzde 11,5'inin öldüğünü ya da yaralandığını belirtiyor. Yaralananların sayısı 1.88 milyon oldu. Ortalama yaşam süresi 201'da 70 iken bu, 2015'te 55,4'e geriledi.

"Suriye'nin toplam ekonomik kaybı ortalama 255 milyar dolar oldu."

Gazete SCPR'ın merkezinin yakın zamana kadar Şam'da bulunduğunu, bu raporun Suriye çapında yapılan araştırma sonucu oluşturulduğunu belirtiliyor.

Guardian, raporun Suriye yönetimi ya da yönetimin müttefikleri İran, Hizbullah ve Rusya'yı eleştirmemeye dikkat ettiğini yazıyor.

Haberde rapordaki diğer bazı detaylar özetle şöyle aktarılıyor:

"Tüketici fiyatları geçen yıl yüzde 53 arttı.

"Çalışma şartları ve ücretler kötüleşti. Güvenlik kaygıları nedeniyle artık daha az kadın çalışıyor.

"Yaklaşık 13,8 milyon Suriyeli, geçim kaynağını yitirdi.

"Nüfusun yüzde 21 oranındaki düşüşü Türkiye ve Avrupa'ya giden mültecilerin rakamlarını açıklamaya yardımcı oluyor.

"Toplamda nüfusun yüzde 45'i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. 6.36 milyon kişi ülke içinde yer değiştirirken 4 milyon fazla kişi ülke dışına çıktı."

Guardian raporda gelişmiş ülkelere eleştiri bulunduğunu da aktarıyor:

"Suriyelilerin beş yıldır acı çekmesine rağmen insan hakları ve insan onuruna dair küresel ilgi; sadece kriz, kalkınmış ülkelerin toplumlarında etkili olduğunda yoğunlaştı.

"Uluslararası müdahalenin yoğunlaşması, Suriyeliler arasındaki 'kutuplaşmayı' artırdı ve insani kalkınma, insan hakları ve insan onuru kapsamlı bir şekilde tahrip oldu."

Hollanda planına Türkiye'den tepkiGuardian gazetesinde Türkiye'nin, AB'nin Suriyeli mülteci sorunuyla ilgili yeni önerilerine tepki gösterdiğini aktaran bir haber de yer alıyor.

Haberde, ilk olarak Hollanda tarafından önerilen, Türkiye'den Suriyeli mültecilere kapılarını açması, Ege'den mülteci akışını durdurması ve bunun karşılığında her yıl belli bir sayıda mültecinin yasal yollarla Avrupa'ya taşınması planına Ankara'nın tepki gösterdiği belirtiliyor.

Guardian, Türkiye'nin AB Büyükelçisi Selim Yenel'in tepki içeren dünkü açıklamalarını aktarıyor.

Financial Times da benzer içerikte bir habere yer veriyor sayfalarında.

Habere göre Hollanda planı Türkiye ile AB arasındaki 3 milyar Euroluk eylem planı anlaşmasını riske atıyor.

FT'ye konuşan ve adı açıklanmayan bir Türk yetkili, bu planın kabulü durumunda 3 milyar Euro'luk anlaşmanın zora gireceğini söylemiş.

Amedspor'la ilgili gelişmeler Financial Times'taFinancial Times'ta Türkiye'yle bir başka haberse Diyarbakır mahreciyle yazılmış.

Amedspor'la ilgili haberde, "Amedspor üzerinden yaşanan son gerilimin Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan çatışmalara ayna tuttuğu" belirtiliyor.

Haberi yazan muhabir, Diyarbakır'da seyircisiz oynanan Fenerbahçe-Amedspor maçından izlenimlerini aktarırken Türkiye'nin güneydoğusunda son dönemde yaşanan çatışmalardan da bahsediyor.

Stada alınmayan taraftarlardan 19 yaşındaki Ahmet Aksu FT'ye şunları söylemiş: "Türk olsaydık bu maçı izleyebilirdik. Ama Kürt olduğumuz için izleyemiyoruz. İngiltere'de 'özgürlük' derseniz sorun olmaz. Ama burada dediğinizde sizi hapse yollarlar."

'Körfez ülkeleri Suriye'de müdahale için bastırıyor'Independent gazetesi Körfez ülkeleri ve Türkiye'nin, Suriye'ye karadan asker göndermeyi değerlendirdiğine dair uzun bir habere yer veriyor sayfalarında.

Gazetenin savunma ve diplomasi muhabiri Kim Sengupta'nın Brüksel'den kaleme aldığı haberde, bugünlerde tartışılan karadan müdahale planlarının amacının Suriye'de bir güvenli bölge kurulması olduğu belirtiliyor.

Sengupta bugün Brüksel'de gerçekleştirilecek uluslararası zirvede, Körfez ülkelerinin askeri müdahale önerilerinin de tartışılacağını belirtiyor.

'Polis, eşcinsel cihatçıyı IŞİD'den korumaya çalıştı'Times ve Daily Telegraph'ta yer alan bir habere göre İngiltere'de polis ve savcılar, IŞİD militanlarıyla ilgili bir davada, zanlılardan birinin eşcinsel olabileceğini düşünerek kimliğinin gizli tutulmasını istedi.

Polis ve savcılar bunu, bu kişinin IŞİD'in eşcinsellere yönelik tutumu nedeniyle istediklerini belirtiliyor.

Ancak mahkeme bu isteği kabul etmedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler