HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4 Mayıs İngiltere basın özeti

4 Mayıs İngiltere basın özeti

4 Mayıs İngiltere basın özeti

İngiliz gazeteleri bugünkü kağıt baskılarında ve internet sayfalarında, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesine yönelik gelişmelere yer veriyor.

Guardian'ın internet sitesindeki haberin başlığı, "Avrupa Komisyonu, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahet etmelerine onay verecek".

Gazetenin Brüksel'deki muhabiri Jennifer Rankin, Ankara'nın gerekli tüm koşulları yerine getirmemesine karşın Komisyon'un vize serbestisinje onay vermesinin beklendiğini yazmış.

Haberde bu konuda son sözü ise Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümetlerinin ve Avrupa Parlamentosu'nun söyleyeceği vurgulanıyor.

Guardian'a konuşan bir AB yetkilisi, tüm Türkiye vatandaşlarına Ankara'nın talep ettiği gibi Haziran ayı sonundan itibaren Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesinin, bir "peri masalı" olacağını söylemiş.

Adı açıklanmayan kaynağa göre 79 milyon kişiye hemen vize serbestisi verilmemesi beklenmemeli ve sağlanacak uzlaşma öncelikle öğrenciler, iş adamları ve AB standartlarına uygun biyopmetrik pasaportlara sahip kişilerle başlanmasına dayalı olabilir.

Financial Times: Vize serbestisi anlaşması tehlikede**Financial Times**gazetesi ise Türkiye'nin 'terörle ve organize suçla mücadele' yasalarını değiştirmemesinin ve bu alanda AB standartlarına uymamasının, vize muafiyeti anlaşmasını tehlikeye attığını yazıyor.

Gazetenin internet sitesindeki haber, "Türkiye'nin vizesiz seyahat umutlarına insan hakları darbesi" başlığını taşıyor.

Financial Times'ın Brüksel muhabirleri Peter Spiegel ve Alex Barker, Avrupa Komisyonu'nun bugün açıklayacağı 10 sayfalık Türkiye raporunun taslağını gördüklerini söylüyor.

Komisyon, Ankara'nın, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti getirilmesi için benimsemesi gereken 72 kriter konusundaki performansını değerlendirecek ve tavsiye niteliğindeki kararını açıklayacak.

Financial Times'a göre raporda Ankara'ya hemen hemen tüm kriterleri yerine getirdiği için yüksek not verilecek ve Türk yetkililerin tüm koşulları yerine getirmek için çabalarını hızlandırdıkları belirtilecek.

Ancak raporda, Türkiye'nin Haziran ayı sonuna dek vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi için gerekli kriterlerden 64'ünü yerine getirdiği yazacak.

Henüz yerine getirilmeyenin ise "en önemli kriter" olarak görülen 'temel hakların korunması için terörle ve organize suçla mücadele yasalarının değiştirilmesi' olduğu vurgulanacak.

Raporda, "Türk yetkililerin, bu kriterin gecikmeksizin yerine getirilmesi için uyum içinde çaba harcaması gerek" ifadesi yer alacak.

Türkiye'den, "terörle mücadele" alanında yasal düzenlemelerini, AB yasaları ve Avrupa Konseyi prensipleri çerçevesinde yeniden düzenlemesi istenecek.

Ankara'ya ayrıca, 'emniyet birimlerinin muhtemel insan hakları ihlallerini denetleyecek' bağımsız bir komisyon oluşturması çağrısı yapılacak.

Raporda şu ifade yer alacak:

"Avrupa Komisyonu, Türk yetkililerin şu ana kadar önemli ilerleme sağladıklarını kabul etmekte, onları vize serbestisinin Haziran ayı sonuna dek gerçekleşmesi için gerekli tüm kriterleri yerine getirmeleri yolunda çabalarını hızlandırmaları yolunda teşvik etmektedir."

Türkiye, tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti dahil 11 AB üyesi ülkenin vatandaşlarına vizeyi kaldırmıştı.

Financial Times'taki haberde, böylece yerine getirilmeyen kriter sayısının yediye düşmüş olabileceği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Avrupa Komisyonu'nun kriterlerden ikisinin Haziran ayı sonunda dek yerine getirilmesinin imkansız olduğunu da kabul edeceği bildiriliyor.

Söz konusu kriterler; mevcut biyometrik pasaportlarin AB standartlarına uygun şekilde yenilenmesi ve Ankara'nın AB ile daha önce vardığı anlaşma uyarınca diğer ülkelerle kaçak göçmenleirn geri gönderilmelerine dair anlaşmalar imzalanması.

Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun bu iki kriterle ilgili olarak Türkiye'ye zaman tanınmasını isteyeceğini yazıyor.

'Vizesiz gelecekler AB'de kayıplara karışabilir'**Daily Telegraph**gazetesi ise Türkiye'den vizesiz gelecek kişilerin Avrupa Birliği'nde (AB) kayıplara karışabileceğini yazmış.

Gazetenin Brüksel muhabiri Matthew Holehouse'ın imzasını taşıyan haberde, Avrupa Komisyonu'nun bugün 75 milyon Türkiye vatandaşına vize serbestisi verilmesini tavsiye etmesinin beklendiği belirtiliyor.

Haberde; söz konusu planların uygulanması halinde Türkiye, Ukrayna, Kosova ve Gürcistan vatandaşlarının, Schengen bölgesindeki ülkelerde turistik veya iş gezileri için 90 güne kadar kalabilecekleri vurgulanıyor.

Daily Telegraph'ın haberinden bazı satırlar şöyle:

"Yılda 250 bin kişinin belirlenen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kaldıkları tahmin ediliyor. AB yetkilileri, bu kişilerin listesini hazırlamanın yolu olmadığını kabul ediyor. Çünkü çoğu zaman sadece pasaporta vurulan bir damgayla Schgengen bölgesinde seyahat edilebiliyor.

"Schengen bölgesinde 26 ülke var. Ancak bu bölgeye girenler ve çıkanlarla ilgili olarak, söz konusu ülkelerin paylaştıkları bir veri tabanı yok...

"Bölgede, kendilerine verilen süreyi aşarak kalanların çoğunu da Avrupa'daki kaçak göçmenler oluşturuyor. AB, bu alanda herhangi bir kayıt tutulmamasının Schengen bölgesini teröristlere, organize suçlara ve insan kaçakçılığına açık hale getirdiği uyarısında bulunuyor."

Daily Telegraph'daki haberde, Avrupa Komisyonu'nun 3 yıldan uzun süredir bu sorunun önüne geçmek için yeni bir bilgisayar sistemi oluşturulmasını istediği belirtiliyor.

AB yetkililerin bu alandaki gecikmeden birliğe üye ülkelerin hükümetlerini sorumlu tuttukları, geçen ayki soın önerinin hayata geçmesinin yıllar süreceği yorumu da eklenmiş habere.

Daily Telegraph, Almanya ve Fransa'nın, Türkiye'yle varılacak bir vize serbestisi anlaşmasına "el freni" şartı konmasını talep ettiklerini de hatırlatıyor.

Haber şu satırlarla noktalanıyor:

"Söz konusu şart hayata geçirse, çok sayıda Türkün sürelerini aşarak Schengen bölgesinde kalması halinde, anlaşma askıya alınacak."

"Ancak AB belgelerine bakılırsa, 'herhangi bir ülkenin vatandaşlarının Schengen bölgesinde süreyi aşarak kalıp kalmadıklarına dair' herhangi bir veri yok. Bu nedenle de Almanya ve Fransa'nın önerisi kabul görse de, bunun nasıl uygulanabileceği net değil."

Böhmermann'dan fileto benzetmesiİngiliz basınına yansıyan bir diğer gelişme de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında Almanya'da soruşturma açılan Alman komedyen Jan Böhmermann, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i eleştirmesi.

Soruşturmayla ilgili olarak ilk kez Konuşan Böhmermann, Die Zeit gazetesine yaptığı açıklamada "Konu fikir özgürlüğü olduğunda Başbakan bocalayamaz. Ama onun yerine (Başbakan) beni fileto yaptı, oldukça sinirli bir despota çayın yanında servis etti ve benden bir Alman Ai Weiwei yarattı" diye konuştu.

Ai Weiwei, kendi ülkesinde yargılanıp hapse atılan Çinli muhalif sanatçı.

Böhmermann'ın sözlerini sayfalarına taşıyanTimes, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, eleştirilere karşı hassaslığıyla bilindiğini' yazmış.

Haberde, Türkiye'de savcıların, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana 1800'den fazla kişi hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla soruşturma açtığı belirtiliyor.

Guardian da internet sitesindeki haberde Böhmermann'ın Merkel'i sert bir dille eleştirdiğine dikkat çekmiş.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler