HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD ile PYD arasında ilk doğrudan temas

Kobani'deki bombardımanı şiddetlendiren ABD'nin Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'le savaşan Suriyeli Kürtlerin partisi PYD ile ilk kez aracısız görüşmeler yapıldığını açıkladı. PYD lideri Salih Müslim destek arayışını Dohuk'da KDP ile sürdürdü.

ABD ile PYD arasında ilk doğrudan temas

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'e direnen Kobani'nin yönetimindeki Suriyeli Kürt örgüt PYD ile ilk kez doğrudan görüşme yaptıklarını açıkladı.

Suriye'de istikrarın bozulması ardından kuzeyde, Türkiye sınırındaki Rojava bölgesinde üç kanton halinde özerk yönetimler oluşturan Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile daha önceki temaslar aracılar yoluyla sürdürülüyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki dün akşamki olağan basın toplantısında, PYD ile geçen hafta ilk kez adı verilmeyen bir bakanlık yetkilisinin, "bölge dışında" bir yerde doğrudan görüşmeler yaptığını söyledi.

Psaki, "Geçen hafta sonu boyunca PYD ile doğrudan görüşmeler yürüttük" dedi.

'İşbirliği değil görüşme'

ABD'nin PYD'nin acil silah yardımı çağrısını değerlendirip değerlendirmediği konusundaki bir soruya ise "O noktada olduğumuzu sanmıyorum" diye yanıt verdi.

Psaki, ABD'nin PYD ile görüşmeyi sürdüreceğini tahmin ettiğini ancak kendisine İslam Devleti diyen IŞİD ile savaşan Kürt savaşçılara dış yardımı değerlendirmek için henüz erken olduğunu kaydetti.

Dışişleri sözcüsü görüşmenin "işbirliği değil karşılıklı konuşma" olduğunu da söyledi.

Fransız Haber ajansına adının verilmemesi koşuluyla bilgi veren bir yetkili PYD ile görüşmenin Paris'te yapıldığını söyledi.

Kerry katıldı mı?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi gününe kadar Paris'deydi fakat Amerikalı yetkililer görüşmelere bizzat Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başkanlık edip etmediği sorusuna olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermediler.

PYD'nin yönetimde olduğu bölgelerde örgütlediği Halk Savunma Birlikleri (YPG) son bir aydır IŞİD'in şiddetli bir saldırı başlattığı Kobane ve çevresinde direnişini sürdürüyor.

Görüşmeler, PYD'nin, ABD ile AB'nin "terör örgütleri listesi"nde bulunan Kürdistan İşçi Partisi PKK ile yakın ilişkisi dolayısıyla önem taşıyor.

PKK bağlantısı ve Türkiye

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki "PKK'nın bazı PYD mensupları ile bağlarının farkında" olduklarını söyledi ve PKK'yı hala terörist bir grup olarak gördüklerini kaydetti.

Türkiye'de hükümet 30 yıl içinde yaklaşık 40 bin insanın ölümüne yol açan çatışmalar ardından PKK ile bir barış süreci yürütüyor. İki yıldır bir ateşkes olmasına karşın PKK'nin kendilerine yönelik bir saldırısı olduğunu söyleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, savaş uçaklarının geçen Salı günü bazı PKK hedeflerini bombaladığını açıklamıştı.

ABD Dışişleri yetkililerinin PYD ile görüşme yaptığı haberleri, Kobani çevresindeki IŞİD mevzilerine yönelik ABD bombardımanının yoğunlaştığı günlere rastladı.

Dohuk'da KDP ile görüşmeler

Irak'daki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki KDP'ye yakın Rudaw sitesi PYD lideri Salih Müslim'in Çarşamba günü Dohuk'ta, Rojava'daki Kobani ve diğer özerk kantonların statüsü konusunda KDP ve diğer Kürt siyasi partilerinin liderleriyle görüşmeler yaptığını bildiriyor.

Rudaw'a konuşan Müslim Kürdistan bölgesi başkanı Mesud Barzani ile son durumu görüşmek üzere özel bir görüşme de yaptığını söyledi.

Dohuk görüşmelerine Suriye Kürdistan Demokrat Partisi de katılıyor.

Suriye KDP'sinden Mustafa Maşaik artık Kürt partilerinin aralarındaki anlaşmazlıkları aşmanın zamanı olduğunu kaydederek, "Biz Kürtler hem Suriye rejimi hem de IŞİD'in saldırısıyla karşı karşıyayız. Kobani halkı tahliye edildi. Şimdi Afrin ve Cizire'ye saldırmalarından korkuyoruz" diye konuştu.

Maşaik toplantı çağrısını bizzat Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin yaptığını da söyledi.

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojavanın üç parçası batıdan başlayarak Afrin, Kobani ve Cizire'nin arasında IŞİD güçleri var.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler