HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'da ABD'li istihbarat şefine sert hamle: Ülkeyi terk edin

Almanya, ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ndeki istihbarat biriminin başındaki kişinin, casusluk soruşturması kapsamında derhal ülkeyi terk etmesini istedi.

Almanya'da ABD'li istihbarat şefine sert hamle: Ülkeyi terk edin

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan açıklamada "Söz konusu talep, ABD'nin Almanya'da istihbarat faaliyetleriyle ilgili aylardır kafa karıştıran sorular üzerine federal başsavcı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapıldı" denildi. Sözcü, Alman hükümetinin bu tür gelişmeleri fazlasıyla ciddiye aldığını söyledi ve "Ortak güven ve şeffaflığın tesisi son derece önemli. Hükümetimiz, en yakın müttefiklerimizden de bunu bekliyor" diye ekledi.

Almanya tarafından gelen bu hamle NATO müttefiki olan iki ülke arasında oldukça nadir karşılaşılan bir durum.

'BOŞA HARCANAN ENERJİ'

Hükümet sözcüsünün açıklamalarından bir süre önce de Almanya Başbakanı Angela Merkel, müttefiklere yönelik casusluk faaliyetlerini "boşa harcanan enerji" olarak nitelendirdi.

Almanya'da geçen hafta dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl, çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti. Bir diğer olayda Almanya Savunma Bakanlığında siyaset bölümünde uzman olarak çalıştığı ve uluslararası silahlanma işbirliği konularından sorumlu olduğu ileri sürülen bir kişinin ABD için casusluk yaptığı ortaya çıkmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler