HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayda 100 dolara 'çocuk savaşçı'

Suriye'de hükümet güçlerine karşı savaştırılan çocuklar ayda 100 dolar alıyor.

Ayda 100 dolara 'çocuk savaşçı'

Suriye'de yönetime karşı savaşan farklı silahlı gruplarda çocuk savaşçıların kullanımı gün geçtikçe artıyor.

Çocukların savaşta 'asker' olarak kullanımı, El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra'nın 2012'de Suriye'de kurulmasıyla birlikte daha geniş çaplı hale geldi. IŞİD'le birlikte ise, çocukların çatışmalarda kullanımı daha yaygın ve organize yapılmaya başlandı.

Al Masdar News'te yer alan araştırma haberde, iki aşırı dinci grup olan El Nusra ve IŞİD, çocukların savaş eğitimi için kurdukları eğitim kamplarında, beyin yıkayarak kendi ideolojilerini empoze ediyor. Bu kamplarda çocukları birer cihatçı olarak yetiştirip canlı bomba olarak kullanıyorlar.

Bu süreç, El Nusra öncülüğünde kurulan Fetih ordusunun Mayıs 2015'te İdlip şehrinin kontrolünü ele geçirmesiyle hızlandı.

Analistler, çocuk savaşçıların özellikle İdlip'te yetiştirilmesinde Suudi kökenli din adamı Abdullah el Muheysini'nin önemli bir rolü olduğunu ifade ediyorlar.

Bildiri ve el ilanlarıyla yapılan propaganda, 'kafirlere karşı mücadele' olarak sunuluyor.

Uzmanlar, Suudi kökenli Muheysini'nin yaklaşık olarak bin kadar çocuğun, 'savaşçı' olarak hükümet karşıtı savaşta yer almalarına neden olduğunu, bu çocuklara aylık 100 dolar ödendiğini belirtiyorlar.

HM

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler