HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En büyük eyalette oy verme işlemi başladı

Almanya’nın nüfus olarak en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da oy verme işlemi başladı. 13.1 milyon seçmen bugün sadece eyaletin kaderini belirlemekle kalmayacak, eylülde yapılacak genel seçimleri de bir ölçüde belirlemiş olacak. SPD kaybederse, SPD lideri Schulz şansını önemli ölçüde kaybetmiş sayılacak. CDU kazanırsa, Başbakan Merkel’in başbakan kalmasına kesin gözüyle bakılacak.

En büyük eyalette oy verme işlemi başladı

Almanya bugün Kuzey Ren Vestfalya’da yapılacak eyalet seçimlerine kilitlendi. Şimdiki Eyalet Başbakanı Sosyal Demokrat (SPD) Hannelore Kraft ve Yeşiller koalisyonuna devam mı? Yoksa Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Armin Laschet mi eyalet başbakanlığı koltuğunu devralacak? İki lider de anketlerde kafa kafaya gidiyor.

Kuzey Ren Vestfalya seçimi bu yıl 24 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi son eyalet seçimi ve sonuçlar genel seçimler hakkında da bir sınav olarak görülüyor. Sonuçlar SPD lideri ve başbakan adayı Martin Schulz ile CDU lideri Başbakan Angela Merkel için son sınav. SPD kaybederse, SPD lideri Schulz şansını önemli ölçüde kaybetmiş sayılacak. CDU kazanırsa, Başbakan Merkel’in başbakan kalmasına kesin gözüyle bakılacak.

13 MİLYON SEÇMEN

Sandıklar sabah saat 8’de açıldı ve saat 18.00’e kadar sürecek. Saat 18.00’de ilk tahminler açıklanacak. 13.1 milyon seçmeni olan Kuzey Ren Vestfalya’da 840 bin civarında ilk seçmen var. Seçime katılım oranının yüksek olması bekleniyor. 2013 seçimlerinde SPD yüzde 39.1, CDU yüzde 26.3, Yeşiller yüzde 11.3, FDP yüzde 8.6 oranında oy almıştı. Eyalet seçimlerinde farklı partilerden Türkiye kökenli adaylar da yarışıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler