HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere'de 'IŞİD bayrağı' tartışması

Başkent Londra'da polisin, Cumartesi günü ülke siyasetinin kalbi Westminster'da örgütünkine benzer bir siyah bayrağı sarıp dolaşan kişiyi gözaltına almaması eleştiri konusu oldu.

İngiltere'de 'IŞİD bayrağı' tartışması

Kendisi IŞİD'inkine benzer görünen bir bayrağa sarınan; omuzlarında da, daha ufak bir bayrak sallayan küçük bir çocuk taşıyan erkek, Cumartesi günü İngiltere Parlamentosu yakınlarında yürürken görüldü.

Londra polisi söz konusu şahsın durdurulduğunu ancak daha sonra ayrılıp gitmesine izin verildiğini bildirdi.

Emniyetin açıklamasında "Polis memurları, mevcut yasalar, özellikle de Kamu Düzeni Yasası dikkate alınarak söz konusu şahısla konuştu ve şahsın yasaları çiğnemediğine karar verildi. Söz konusu şahıs gözaltına alınmadı. Bir amblem veya bayrağı üzerinde taşımak, taşıyan kişinin, bunu, yasaklanmış bir örgütü desteklediğini gösterir şekilde sergilediğinden kuşku duyulmadıkça, bir suç teşkil etmez. IŞİD'i desteklemek ve bu örgüte üye olmak yasalara aykırı ise de, bağımsız bir devlet kurulmasını savunmak bir suç değil" ifadesi yer aldı.

Birleşik Krallık çapında geçerli olan "Terörle Mücadele Yasası"nda, "Bir şahıs, kamu alanlarında, yasaklanmış bir örgüte üye olduğundan veya o örgütü desteklediğinden kuşku duyulacak şekilde bir giysi giyiyor veya birşey taşıyor ya sergiliyorsa, suç işlemiş olur" deniyor.

Söz konusu suçu işleyenlerin, 6 aya kadar hapis ve para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

IŞİD İngiltere'de yasaklı

IŞİD geçen yıldan bu yana İngiltere'de yasak örgütler listesinde yer alıyor.

Warwick Üniversitesi Hukuk profesörlerinden Gary Watt ise BBC'ye yaptığı açıklamada, "Polisin söz konusu şahsın sarındığı bayrağın 'huzuru ihlal eden' bir nitelik taşımadığına hükmetmesi ilginç" dedi.

Gary Watt sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sokakta yürüyen çıplak bir insan olsaydı polis müdahale eder miydi? Kamusal alanlarda çıplak dolaşılmasını yasaklayan kesin bir yasa bulunmuyorsa da, herhalde polis çıplak gezen şahsa müdahale ederdi. Burada önemli olan nokta, suç işlendiği hissi yaratılmış olup olmaması. Bu olayda, söz konusu erkeğin yanından geçen turistlerin pek az tepki gösterdiği, bazılarının veya çoğunun bayrağın önemini dahi farketmediği anlaşılıyor. Asıl büyük tepki ise, sosyal medyada oluştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler