HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak referandumu ertelenecek mi? Barzani'den son dakika açıklama

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Barzani önemli açıklamalarda bulundu. 25 Eylül'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin Mesud Barzani, "Referandumdan sonra Bağdat ile masaya oturacağız" diye konuştu.

Barzani, 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili konuştu.

"MAALESEF BİZE ŞU ANA KADAR İYİ BİR ALTERNATİF SUNULMADI"

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile bir araya geldi. Süleymaniye'deki stadyumdaki gösteriye katılanlara seslenen Barzani, "Referandumdan sonra Bağdat'la masaya oturacağız. Maalesef bize şu ana kadar iyi bir alternatif sunulmadı" diye konuştu. Barzani, ayrılma görüşmelerinin bir iki yıl sürebileceğini söyledi.

Rudaw English'in aktardığına göre, Barzani, " Referandum yapmamız, ertesi gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. " dedi. Referanduma bir alternatif bulunamayacağını söyleyen Barzani, " Referandum, dünyanın sonu değil. Kürdistan halkının, geleceğine karar vermesi engellenemez." dedi.

Masum-Barzani görüşmesinden nasıl bir sonuç çıkacağı henüz bilinmiyor ancak Barzani daha önce referandumun ertelenmesi veya iptali yönündeki tüm çağrıları reddetti.

Fuad Masum, hafta sonu yaptığı açıklamada tarafları krizi diyalogla çözmeye davet etmişti.

İBADİ: SINIRLAR DEĞİŞİRSE KAN DÖKÜLÜR

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, şimdi olduğu gibi gelecekte de referandumu reddettiklerini ifade ederek, "Tek taraflı ve güç kullanarak sınırların değiştirilmesi, kan dökülmesinin kapısını açar" dedi.

İbadi, dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir grup gazeteci ve siyaset uzmanıyla gerçekleştirdiği toplantıda, 25 Eylül'de yapılacak referanduma değindi.

İbadi, "Referandumu şimdi de gelecekte de reddediyoruz. Çünkü anayasaya aykırı ve ülkemizi zayıflatıyor. Irak'ın bütün mercileri, referandumun anayasaya aykırı olmasıyla ilgili kararını verdi” ifadesini kullandı.

"IRAK'TA SADECE ARAPLARIN YAŞADIĞINI SÖYLEMİYORUZ"

"Sınırların tek tarafları ve güçle değiştirilmesi kan dökülmesinin kapısını açar" diyen İbadi, "Anlaşma sonucu ortak çıkarları gözönünde bulundurarak sorunları çözebilir ve işbirliği içinde olabiliriz" şeklinde konuştu.

İbadi, Kerkük'te yaşanan gerginliklerle ilgili olarak, güvenlik güçlerinin bütün vatandaşları korumasını ve yasaların ihlaline izin verilmemesini istediklerini söyledi.

Rudaw’ın aktardığı habere göre Kürt, Arap veya diğer etkin gruplar arasında ayrımcılık yapmadıklarını söyleyen Irak Başbakanı, "Irak'ta sadece Arapların yaşadığını söylemiyoruz" diye konuştu.

"TEK ÖNERİMİZ DİYALOG"

İbadi, referandumun ertelenmesi karşılığında uluslararası toplumun öncülüğünde Erbil ile Bağdat arasında görüşülecek alternatif tekliflerinin olmadığını belirterek, “Tek önerimiz, referandumun iptaliyle ilgili ciddi ve direkt diyalog. Bu da Irak'ın önerisidir başka kimsenin değil” dedi.

"Referandum düğümüyle ilgili önümüzdeki saatler içinde ferahlatıcı gelişmeler yaşanabilir" ifadesini kullanan İbadi, daha fazla ayrıntı vermedi.

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME

Irak Başbakanı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine de değindi.

İbadi, “Erdoğan ile telefondaki görüşmemiz çok güçlü, anlamlı ve netti. Bu, diğer Türk yetkililerle görüşmemiz için de geçerli. Türkiye ile bu konuda çok güçlü bir iş birliğimiz var. Türkiye'nin referanduma karşı Irak'ın toprak bütünlüğünden yana tavrı çok net ve bunu açık şekilde görüyoruz, hissediyoruz. Bu da bizim açımızdan gayet memnuniyet verici” dedi.

"RUSYA’NIN TUTUMU ZAYIF"

Tüm dünya ülkelerinin referanduma karşı Bağdat'ın yanında ülkenin birliğini savunduğunu söyleyen Irak Başbakanı, Rusya'nın referandum konusundaki tutumunu ise “zayıf” olarak nitelendirdi.


En Çok Aranan Haberler