HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'in 800 milyon dolara yakın nakit parası 'imha edildi'

ABD, koalisyon güçlerinin Irak'taki hava saldırılarında, IŞİD'in elinde bulunan 800 milyona dolara yakın nakit paranın imha edildiğini açıkladı.

IŞİD'in 800 milyon dolara yakın nakit parası 'imha edildi'

Açıklama, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan IŞİD karşıtı koalisyonun Operasyon ve İstihbarat Yardımcı Komutanı Tümgeneral Peter Gersten tarafından yapıldı. Gersten, örgütün mali işlerini yürütüldüğü binaların üst üste hedef alındığını belirtti.

ABD Maliye Bakanlığı 2014'te, IŞİD'i 'en iyi finanse edilen terörist örgüt' olarak tanımlamıştı.

Gersten, örgütün nakit paralarının bulunduğu binalara yönelik toplam 20 hava saldırısı gerçekleştirildiğini belirtti. Yetkili, ABD'nin ne kadar paranın yok edildiğini nasıl bildiğini açıklamadı. Gersten, imha edilen meblağnın 500 ila 800 milyon dolar arasında olduğunu belirtti.

TIKLAYIN -Cihatçı örgütler: Değirmenin suyu nereden geliyor?

Saldırılardan birinde, Musul'daki bir evde yaklaşık 150 milyon doların yok edildiği belirtiliyor. Gersten, nakit paranın nerede tutulduğuna dair istihbarat edindiklerini ve bu evde paraların bulunduğu odanın bombalandığını söyledi.

IŞİD'in birçok petrol rafinerisi ele geçirip, vergileri hayata geçirdiktikten sonra 2 milyar dolarlık bir bütçeye eriştiği düşünülüyor. Örgütün geçen yıl 250 milyon dolar kazanç elde ettiği belirtiliyor. Ancak örgütün alan ve petrol rafinerisi kayıpları nedeniyle bu rakamların düşmüş olabileceği aktarılıyor.

IŞİD'E KATILAN YABANCI SAYISI DÜŞÜYOR

Peter Gersten ayrıca, IŞİD'e katılmak için Irak ve Suriye'ye giden yabancı militan sayısında büyük düşüş yaşandığını ifade etti.

Gersten, görev için Bağdat'a gittiği 2015 ortalarında bu iki ülkeye her ay 1500 ile 2000 arası savaşçı girdiğini, ancak şimdi bu sayının ayda 200'e düştüğünü tahmin ettiklerini belirtti.

Koalisyon aynı zamanda örgütten kaçan militan sayısında da artış tespit etti. IŞİD, militanlara maaş vermekte zorlanıyor.

Gersten, örgütün savaşmakta zorlandığını gördüklerini ifade etti. Militanların IŞİD'i terk etmeye çalıştığını gördüklerini söyleyen komutan, moralin birçok nedenle çökmeye başladığını belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler