HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD’in hakim olduğu Musul’da Türkmenler göçe zorlanıyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün hakimiyet sürdüğü Musul ve Telafer'de binlerce Türkmen topraklarından göç etmeye başladı. Göçe zorlanan Türkmenler Kürt bölgesi Erbil'e alınmıyor.

IŞİD’in hakim olduğu Musul’da Türkmenler göçe zorlanıyor

IŞİD, Musul'daki Türkmenler'i göçe zorluyor. Türkmenler, Erbil'e alınmadıkları için Kerkük ve Bağdat'ın aşağılarında bulunan Necef ile Kerbela şehirlerine göç ediyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Irak ordusuna bağlı askerlerin kaçması üzerine ele geçirdiği Musul ve çevresinde hakimiyetini sürdürmeye devam ediyor. Kuzey Irak'taki Musul, Telafer, Tuzhurmatu, Beşir gibi bölgelerde kendi yasalarını uygulayan ve halk üzerine baskı kuran IŞİD militanları, birçok insanın da göç etmesine neden oluyor. Musul ve Telafer bölgelerinde yaşayan binlerce Türkmen, IŞİD militanlarının baskılarından kaçarak Kerkük ve Erbil'e sığınmak istedi. Kerkük'e göç eden Türkmenler, şehre alınırken, Erbil'e girmek isteyenlerşehre alınmadı. Bunun üzerine binlerce aile, Bağdat'ın aşağılarında bulunan Necef ile Kerbela şehirlerine göç etmeye başladı. Topraklarını ve evlerini bırakarak göç etmek zorunda kalan Türkmenlere, Kerküklü Türkmenler sahip çıkmaya çalışsa da göçün fazla olmasından dolayı onlarında imkanlarının yetişmediği açıklandı.

Kerkük'te görevli Türkmen Emniyet Müdür Yardımcısı General Turan Abdurrahman, göç eden Türkmen ailelerle yakından ilgilenerek yemek dağıttı. Çok sayıda Türkmen'in göç etmek durumunda kaldığını belirten Abdurrahman, "Elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. Aileler çocuklarıyla yollara düştü. Türkmenler büyük sıkıntılar çekiyor” dedi.

Öte yandan Musul başta olmak üzere Telafer ve çevresinde yaşayan Hıristiyan vatandaşlar da IŞİD militanları tarafından göçe zorlandı. IŞİD militanları, Hıristiyanları tehdit ederek göç etmemeleri halinde öldüreceklerini söylendi. Birçok Hıristiyan bu tehditlerden korkarak topraklarını terk etmek zorunda kaldı. IŞİD militanları tehditlere rağmen kenti terk etmeyen Hıristiyanlara süre vererek "Ya şehri terk edersiniz ya da ölürsünüz” dediği iddia edildi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler