HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail basını Obama ziyareti için ne dedi?

İsrail basını ziyaretin 'başarılı ve başarısız' yönlerini değerlendirildi.

KUDÜS (A.A) - ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın, Kudüs, Batı Şeria ve Ürdün'e yaptığı ziyaret, İsrail basınında 'başarılı ve başarısız' yönleriyle değerlendirildi.

Obama'nın ziyaretini tarihi olarak nitelendiren Maarif Gazetesi, ziyaret esnasında koalisyon hükümetinden çok Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ön plana çıktığını, bu nedenle ilerleyen günlerde hükümetin stratejik konulardaki performansında düşüş yaşanabileceğini ifade etti.

İsrail Bugün Gazetesi'ne göre ise ziyarette elde edilen en büyük başarı, Obama'nın "görev sürecince Arap-İsrail çatışmasının çözümünün Yahudi devletinin tanınması temelinde aranacağını" açıkça ifade etmesi oldu.

Haaretz Gazetesi de İsrail'e maddi ve askeri yardımlarını devam ettirme sözü verilmesinin 'başarı' olduğunu yazdı. Gazete, Amerika'nın İran dosyasında uluslararası mutabakata varılarak hareket edilmesi konusunda ısrar etmesini ise 'başarısızlık' olarak niteledi.

Gazeteye göre ikinci başarısızlık, İsrail ile Amerika'nın Suriye ve Hizbullah konusunda, koordinasyon sağlandıktan sonra harekete geçilmesiyle ilgili fikir birliği yapması oldu.

-"İsrail'deki radikaller ikna edildi"-

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini 'başarı' olarak değerlendiren gazetelerden Yedioth Ahronoth gazetesi, bölge güvenliğinin tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye ile ilişkilerin çok önemli olduğunu belirtirken, Türkiye'den özür dilemeyi reddeden İsrail'deki radikallerin Obama'nın ziyaretiyle ikna edildiğini ifade etti.

İsrail Kanal 10 Televizyonu, İsrail hükümetinin İran, Filistin hükümetiyle barış süreci, Türkiye ile ilişkiler, Hizbullah ve Gazze konularında sıkıntı yaşayacağına işaret etti.

İsrail'de yayınlanan gazetelerde 'başarısızlık' olarak yer alan en önemli nokta ise iki ülke arasında ortak stratejik konuların idaresinde fiili bir sistemin olmaması ve Obama'nın, İsrail, Ürdün ve Filistin'e sadece maddi yardımda bulunması oldu.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler