HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadın sünnetiyle küresel mücadele çağrısı

İngiltere'de ilan edilen yeni önlemler uyarınca, çocuklarının kadın sünnetine maruz kalmasını durdurmada başarısız olan ebeveynler kovuşturmayla karşı karşıya gelecek.

İngiltere'de ilan edilen yeni önlemler uyarınca, çocuklarının kadın sünnetine maruz kalmasını durdurmada başarısız olan ebeveynler kovuşturmayla karşı karşıya gelecek.

Londra'da düzenlenen küresel zirvede Başbakan David Cameron, uygulamayı sona erdirmeye yönelik 1.4 milyon sterlinlik bir önleme programını açıkladı.

İngiltere ve Galler'de yaşayan 137,000 civarında kişinin kadın sünneti geçirmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Zirve ayrıca zorla evliliği sona erdirmenin yollarına bakacak.

Uluslarası zirveİngiltere hükümeti ve çocuklara yardım örgütü Unicef tarafından düzenlenen zirveye kadın sünneti geçirmiş kişiler, uluslararası politikacılar ve Pakistanlı genç Malala Yousafzai gibi kampanyacılar katılıyor.

Aralık 2012 yılında, BM Genel Kurulu'nda tüm üye devletlerde kadın sünneti yasağı için çağrıda bulunan bir karar onaylandı.

Bu uygulama 1985 yılından bu yana İngiltere'de de yasa dışı.

Ancak halen devam eden ilk kovuşturmalarda sonuçlar bu yıl sonuna kadar beklenmiyor.

Analiz

Jane Dreaper, BBC sağlık muhabiriKadın sünneti geçmiş birkaç yıl içinde İngiltere'de önemli bir konu haline geldi. İngiltere'de kaç kişinin bundan etkilendiği bilinmiyor.

Ama bakanlar bunun bir tür çocuk istismarı olduğunun altını çizmişlerdir.

Ve İngiltere bunu önlemek için elinden geleni yapmalı. Başbakan küresel konularda liderlik göstermede istekli. Bugünkü zirve de bir nesil içinde kadın sünneti ve zorla evliliği yok etmeyi amaçlamakta. Peki bu yapılabilir mi? Bu gibi zirveleri bazen belirtilen amaçlara ulaşmada başarısız oluyor. Ancak hedeflere ulaşamasa bile, bir momentum ve ilerleme duygusu var. Ve bu dünya çağında binlerce kızın hayatlarında önemli bir fark yaratabilir. Milletvekilleri kadın sünnetiyle mücadelede İngiltere'nin başarısızlığının bir "ulusal bir skandal" olduğunu söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler