HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küba'nın resmi giysisi Guayabera

Küba hükümeti, pamuk ya da ketenden yapılan, geleneksel guayabera gömleklerini ülkenin resmi kıyafeti haline getirmeyi planlıyor.

Küba'nın resmi giysisi Guayabera

Küba hükümeti, pamuk ya da ketenden yapılan, geleneksel guayabera gömleklerini ülkenin resmi kıyafeti haline getirmeyi planlıyor.

Küba lideri Raul Castro da guayaberaya düşkün

Yeni yasaya göre, devlet kuruluşlarında çalışan erkeklerin, uzun kollu, önünde cepleri bulunan, önden ve arkadan pileli beyaz guayabera giymesi gerekecek.

Kadınlarsa, ferah guayabera gömleklerinden istedikleri tarz ve renkte giyebilecekler.

Guayaberalar Küba dışında, Latin Amerika ve Karayipler'de sevilerek giyilen bir gömlek türü.

Florida'nın bazı kesimlerinde de giyilen gömlek, Porto Rikolu erkeklerin de ulusal giysisi.

Kökeni tartışmalı Guayabera’nın kökenleri bölgede tartışma konusu.

Bir Küba efsanesine göre bu gömlekler ilk olarak 1700'lü yıllarda Yayabo Nehri kıyılarında çalışan göçmen tarım işçileri için yapıldı.

Bu işçilerin kendilerine tüm gün boyunca yetecek kadar puro koyabilmeleri için gömleklerin önünde cepler olduğu söyleniyor.

Guayabera'nın çok daha önceleri, Meksika'nın Yucatan Körfezi'nde yapıldığına dair teoriler de var.

Gömlekler geleneksel olarak pamuk ya da ketenden dokunuyor ve sıcak havalarda serin tutması için pantolonların içine sokulmada giyiliyor.

Küba Dışişleri Bakanlığı guayaberalarla ilgili yasa taslağını bu yıl başında hazırlamıştı. Ancak yasaya dönüşmesi zaman aldı.

Sözkonusu yasada, 'Guayabera kırsal kesimden, kentli nüfusa kadar tüm Kübalılar tarafından gurur ve tatminle giyilmiştir' deniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler