HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nil Havzası ülkelerinden Mısır'a çağrı

Nil Havzası Ülkeleri Bakanlar Kurulu, Mısır'ın, "Nil Havzası Girişimi'nde" dondurduğu faaliyetlerine yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Sudan'ın başkenti Hartum'da üye ülkelerin Su Kaynakları Bakanlarının katılımıyla düzenlenen 22. Nil Havzası Ülkeleri Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, Mısır'ın Nil sularının paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle Nil Havzası Grişimi'nde askıya aldığı faaliyetlerine yeniden başlaması çağrısı yapıldı.

Bildirgede ayrıca Nil sularının idaresi konusunda üye ülkelerin, 1999 yılında imzalanan Nil Havzası Girişimi Anlaşması uyarınca iş birliğine devam edeceği belirtildi.

Nil Havzası Girişimi'nde Eritre, Uganda, Etiyopya, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi, Tanzanya, Ruanda, Kenya ve Mısır bulunuyor.

Nil sularının paylaşımının yeniden gözden geçirilmesi amacıyla 2010 yılında Etiyopya'nın önerisi doğrultusunda Kenya, Uganda, Ruanda, Tanzanya bir araya gelerek Entebbe Anlaşması'nı imzalamış daha sonra Burundi de "aslan payının" Mısır ve Sudan'a verilmesini öngören anlaşmalardan kurtulmak için söz konusu anlaşmayı imzalamıştı.

Mısır ve Sudan ise 1929-59 yıllarında imzalanan anlaşmaları esas aldıklarını belirterek, kendilerine düşen payın azalmasına sebep olacağı gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı kabul etmiyor. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler