HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Norveç İslam Konseyi peçeli sözcü atadı

İslam Konseyi'nin peçeli bir kadını sözcü olarak ataması Norveç'te tartışma yarattı. Norveç Kültür Bakanı, ülkedeki Müslüman milletvekilleri ve diğer İslami kuruluşlar kararı kınadı.

Norveç İslam Konseyi peçeli sözcü atadı

Norveç'te İslam Konseyi adlı kuruluşun peçeli bir kadını sözcü ataması tartışma yarattı.

Norveç Kültür Bakanı Linda Helleland ile ülkedeki Müslüman milletvekilleri ve diğer İslami kuruluşlar kararı kınadı.

Karar, hükümetin dinlerarası diyaloğu artırma programı çerçevesinde kuruluşa yaklaşık 55 bin dolar yardımda bulunmasından hemen sonra alındı.

Norveç Parlamentosu, geçen yıl okullarda peçeyi yasaklayan bir karar almıştı. Tüm partilerin desteğini alan yasak bu yıl içinde yürürlüğe girecek.

Bazı Avrupa ülkeleri de peçeyi yasaklamıştı.

'Tepkiler hayret verici'Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasındaki diyaloğu geliştirmeyi amaçladığını söyleyen İslam Konseyi, hafta sonunda 32 yaşındaki Leyla Hasic'i sözcü atamıştı.

Kuruluşun Genel Sekreteri Mehtab Afsar, Hasic'in en nitelikli aday olduğu için bu göreve seçildiğini söyledi.

Afsar, tepkilerle ilgili olarak "İfade özgürlüğünden kaygı duyan insanların peçeli bir kadının iş yaşamına katılmasından rahatsızlık duymaları hayret verici" dedi.

Ancak Kültür Bakanı Linda Helleland, kararın düşüncesizce alındığını öne sürerek, atamanın diyaloğu güçlendirmeyeceğini aksine zayıflatacağını söyledi.

Norveç'teki Müslüman milletvekillerinden Abid Raja da kararı yorumlarken "Müslümanlar için iyi bir gün değil. Karar, Müslümanların Norveç toplumuyla arasında güven kurma çabalarına sekte vuracak" dedi.

Bazı İslami kuruluşlar da dün ortak bir bildiri yayımlayarak kararın İslam Konseyi'ne duydukları güveni sarstığını belirttiler.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, bu kararın ardından bazı camiler İslam Konseyi ile ilişkilerini kesebileceklerini açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler