HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peşmerge geçişi TSK kontrolünde

Başbakanlık kaynakları, Kuzey Irak’ta TSK varlığının sürdüğünü, buradaki özel kuvvetler personelinin, Irak üzerinden Türkiye’yi kullanarak Kobani’ye geçiş yapacak peşmergeyi belirleyeceğini bildirdi.

Peşmerge geçişi TSK kontrolünde

Başbakanlık kaynakları, peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçişi ve Kobani’ye yapılabilecek yardımlarla ilgili sürecin devam ettiğini bildirdi. Kaynaklar, Irak’tan çıkacak ve Kobani’ye gidecek peşmergenin, Irak’ın kuzeyinde görev yapan TSK’ya bağlı özel kuvvetler tarafından belirleneceğini, geçişlerin TSK kontrolünde yapılacağını ve askeri bölgelerden geçişin söz konusu olmayacağını bildirdi. Geçişlerin, Türkiye’deki bir gümrük kapısı üzerinden yapılacağı ifade ediliyor. Kobani’ye yönelik yapılan operasyonu, “eşgüdümlü ve eşzamanlı bir operasyon” olarak niteleyen kaynaklar, silah, mühimmat ve ilaç taleplerinin havayoluyla ABD tarafından karşılandığını, eşzamanlı olarak da peşmergenin geçişine yönelik sürecin başlatıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan ise konuyla ilgili sorulara, “Konunun muhatabı Genelkurmay Başkanlığı değildir. Açıklamayı yapan bakanlıktan bilgi alınması daha doğru olur” yanıtı geldi.

Süreç sürüyor
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıkladığı peşmergelerin Kobani’ye geçişinde Türkiye’nin yardımcı olacağına ilişkin açıklamalar dünkü Bakanlar Kurulu’nda da ele alındı. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, peşmergelerin geçişi ve Kobani’ye yapılabilecek yardımlarla ilgili süreç devam ediyor. Sürecin bir süredir yürüdüğünü kaydeden kaynaklar, ilgili taraflarla peşmergelerin geçişine yardım ve Kobani’ye yapılacak yardımlarla görüşmelerin devam ettiği bilgisini de verdi.

Görev bölümü vurgusu
Başbakanlık kaynakları, operasyonu “ABD ile eşgüdümlü ve eşzamanlı yapılan bir operasyon” olarak değerlendirirken, Kobani’deki PYD unsurlarının silah ve mühimmat talebi ile sivil halka yönelik ilaç ve silah yardımının havayoluyla ABD tarafından üstlenildiğine, peşmergelerin bölgeye geçişine yönelik sürecin de eşzamanlı olarak başladığına dikkati çekti. Kaynaklar, böylece ilaç ve silah isteği ile insan taleplerinin ABD ve Türkiye tarafından bu operasyonla eşzamanlı olarak karşılandığını bildirdi. Kaynaklar, Kuzey Irak’ta TSK varlığının sürdüğünü, buradaki özel kuvvetler personelinin, Irak üzerinden Türkiye’yi kullanarak Kobani’ye geçiş yapacak peşmergeyi belirleyeceğini de bildirdi, Alınan bilgilere göre Erbil yönetimi, Kobani’ye geçiş yapacak peşmergelerin kimliğini ve rakamlarını özel kuvvetlere bildirecek. TSK da bu isimleri Ankara’ya iletecek. Ankara’nın onay vermesinin ardından peşmergenin geçişine izin verilecek. Kaynaklar, bu yöntemle PKK unsurlarının geçişine müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

‘Muhatap biz değiliz’
Genelkurmay Başkanlığı kaynakları ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı ve hükümeti işaret etti. Kaynaklar, sorulara, “Konunun muhatabı Genelkurmay Başkanlığı değildir. Açıklamayı yapan bakanlıktan bilgi alınması daha doğru olur” yanıtını verdi. (Milliyet)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler