HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye’ye ait kimyasallarının nakli İtalya’da başladı

Suriye'den alınan 80 ton kimyasal silahı taşıyan Danimarka menşeili Ark Futura kargo gemisi bu sabah erken saatlerde İtalya'nın Gioia Tauro Limanı'na gelerek demir attı.

78 konteynerde taşınan kimyasalların imha edileceği Amerikan Cape Ray gemisine naklinin başlandığı belirtildi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) denetiminde yapılan nakil işleminde önce 3 konteynerde bulunan 28 ton hardal gazı limana ayak basmadan vinçlerle Cape Ray gemisine yüklendi. Yetkililer hardal gazından sonra sarin gazının da nakledileceğini belirtti.

Kimyasal silahların nakli işlemi sırasında İtalyan güvenlik güçleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Karadan limanın bir kilometre civarına kimse sokulmazken denizden de liman giriş çıkışlara kapatıldı. Naklin yapıldığı bölgede uçuşlara da izin verilmediği bildirildi.

Kimyasal silahlarının Cape Ray gemisine tamamen nakledilmesinin ardından ABD gemisi uluslararası sulara açılarak "hidroliz" işlemi ile kimyasalları nötralize edecek. 4 KSYÖ üyesi işlemler sırasında gemide gözetim görevi yapacak. Nakil işlemlerinin 20 saat sürmesi bekleniyor.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler