HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özel okul teşvik başvuruları ne zaman başlayacak? Özel okul teşvik kimlere ne kadar verilecek?

Özel okul teşvik başvuruları ne zaman başlıyor merak ediliyor. MEB tarafından geçen resmigazete'de yayınlanan tebliği sonrasında veliler, özel okul teşvik başvurularının ne zaman başlayacağını ve kimler bu teşvikten yararlanabilecek araştırılıyor. Özel okul teşvik başvurusu yapmak isteyenler MEB'in başvuru ve yerleştirme e-kılavuzunu yayınlamasını bekliyorlar. Peki kimler teşvikten yararlanabilecek? Özel okul teşvik başvuruları ne zaman başlıyor?

Özel okul teşvik başvuruları ne zaman başlayacak? Özel okul teşvik kimlere ne kadar verilecek?

Özel okul teşvik başvurularına dair tebliğin geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine veliler, hangi okullara başvuru yapılacak, ne kadar verilecek ve kimler özel okul teşvikten yararlanabilecek merak ediyorlar. Özel okul teşvik başvuruları için MEB'in yayınlanacağı e-kılavuz bekleniyor. Peki özel okul teşvik başvuruları ne zaman başlıyor? Kimler bu eğitim ve öğretim desteğinden yararlanabilecek? Özel okul teşvik miktarı nedir?

ÖZEL OKUL TEŞVİK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) belirlenen, özel okullarda okuyan öğrenciler ile Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) içinde ve dışındaki özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilerin eğitim ve öğretim desteği için başvurular haftaya alınmaya başlanacak.

Bu yıl eğitim ve öğretim desteği kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere 3 bin 60 lira, ilkokul ve temel liselerde öğrenim gören öğrencilere 3 bin 680 lira, ortaokul ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilere ise 4 bin 280 lira destek ödemesi yapılacağını söyleyen Şamlıoğlu, "2017-2018 öğretim yılında okul öncesinde 6 bin, ilkokul, ortaokul ve liselerde 15 biner, temel liselerde ise 24 bin olmak üzere toplam 75 bin öğrenci ilk defa bu destekten yararlanma imkanı bulacak." dedi. Şamlıoğlu, belirlenen 75 bin rakamı ile birlikte bu yıl yaklaşık 315 bin öğrencinin eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmasını beklediklerini dile getirdi.

ÖZEL OKUL TEŞVİK KİMLERE VERİLECEK?

Eğitim ve öğretim desteği, yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütlerin ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınmasıyla verilecek. Söz konusu eğitim öğretim hizmetini sunan veya yararlananlar, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri halinde bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren ilgili kanun maddesine göre hesaplanacak gecikme zammıyla bir ay içinde ödenmesi istenecek. Süresinde ödenmemesi halinde ise bu tutarlar, Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından tahsil edilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde, ayrıca kurum açma izinleri iptal edilecek.

Bakanlıkta istihdam edileceklerde aranacak şartlar, eğitim ve öğretim desteğinin verilmesine ilişkin ölçütler, desteğin verileceği eğitim kurumu türleri, eğitim kademeleri ve kurumlar itibarıyla verilecek destek tutarları, eğitim ve öğretim desteğinin kontrol ve denetimi ile bu hükümlerin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken hazırlanan yönetmelikle belirlendi. Her öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim görecek bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde devlete maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere, önceki yılın verileri esas alınarak tespit edildi.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ VERİLECEK ALANLAR HANGİLERİ?

OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belli oldu. Buna göre, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 600 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Denizcilik Alanı ve Otomasyon Teknolojileri 6 bin lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Makine Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Tarım Teknolojileri 6 bin 500 lira, Endüstriyel Gemi Yapımı 6 bin 900, Gıda Teknolojisi 5 bin 800 lira, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı 5 bin lira, İnşaat Teknolojisi 5 bin 500 lira, Kimya Teknolojisi 5 bin 900, Kuyumculuk Teknolojisi 4 bin 400 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 400 lira, Metal Teknolojisi 5 bin 900 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı 5 bin 200 lira, Tekstil Teknolojileri 5 bin 700 lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 300 lira, Plastik Teknolojisi 5 bin 900 lira, Raylı Sistemler Teknolojisi 5 bin, Seramik Cam Teknolojisi ve Tasarım Teknolojisi 4 bin 400 lira, Uçak Bakım Alanı 5 bin 500 lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 700 lira olmak üzere 10, 11 ve 12´nci sınıf öğrencilerine öğretim desteği verilecek. OSB´lerde açılan özel ve mesleki teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları ise şöyle: "Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 700 lira, Bilişim Teknolojisi 4 bin 300 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi 6 bin 900 lira Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri 6 bin 400 lira, Gıda Teknolojisi ve Tekstil Teknolojisi 6 bin lira, Kimya Teknolojisi 6 bin 300 lira, Makine Teknolojisi 6 bin 900 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 500 lira, Metal Teknolojisi 6 bin 300 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin 500 lira, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı 5 bin 700 lira, Motorlu Araçlar Teknolojisi 6 bin 900 lira, Plastik Teknolojisi 6 bin 300 lira, Tarım Teknolojileri 6 bin 800 lira, Tasarım Teknolojisi 5 bin lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 600 lira, Seramik Cam Teknolojisi 5 bin lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 900 lira." Ayrıca, OSB´lerde açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine alanlarına bakılmaksızın 4 bin 300 lira, OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine ise alanlarına bakılmaksızın 4 bin 270 lira eğitim öğretim desteği verilecek.

BAŞVURU VE YERLEŞTİRME KILAVUZU

Şamlıoğlu, "Eğitim ve öğretim desteğine başvurmak isteyen veliler için önümüzdeki hafta Bakanlığın internet sitesinde önceki yıllarda olduğu gibi Başvuru ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayımlanacak. OSB içinde veya dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde ise öğretim yılının başlamasından en geç 30 gün içerisinde okula kaydının veya naklinin yapılmış olması, destekten yararlanmak için yeterli kabul ediliyor. Bu okullar için ayrıca bir yerleştirme işlemi yapılmayacak." diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler