HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti-cemaat savaşının kaybedeni kim?

ANDY-ar 'ın Ocak 2014 döneminde yaptığı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'nın sonuçları yayınlandı.

AK Parti-cemaat savaşının kaybedeni kim?

ANDY-ar 'ın Ocak 2014 döneminde yaptığı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'nın sonuçları yayınlandı.


15-25 Ocak tarihleri arasında 30 ilde yapılan anketle, 17 Aralık Operasyonu'ndan sonra Türk halkının oylarları nasıl değerlendirdiği ve seçmen eğilimlerinin nasıl değiştiği analiz edildi.


17 ARALIK'IN ARDINDA SİYASİ BİR GÜÇ VAR

Ankete katılanların yüzde 50,2'si 17 Aralık operasyonunun ardında siyasi bir gücün olduğuna inanıyor. Katılmayanların oranı ise yüzde 25.5


17 ARALIK'IN GERÇEK HEDEFİ ERDOĞAN MI?

Ankete katılanların yüzde 45.6'sı 17 Aralık operasyonunun asıl hedefinin Başbakan Erdoğan olduğu kanısında. Bu görüşe katılmayanların oranı ise yüzde 28.6


KİM HAKLI? HÜKÜMET Mİ CEMAAT Mİ?

Anketteki en kritik sorulardan biri 17 Aralık Operasyonu sonrası gerilimde kimin haklı olduğu sorusuydu.

Ankete katılanların yüzde 41.3'ü AK Parti'yi haklı bulurken, cemaati haklı bulanların oranı yüzde 4.7'de kaldı. İkisini de haklı bulmayanların oranı ise yüzde 31.6.


17 ARALIK OYLARI NASIL ETKİLEYECEK?

17 Aralık operasyonu sonrası yaşanan gerilim seçmenin oy tercihlerini değiştirdi mi? Andy-ar'ın araştırmasına göre bu sorunu yanıtı hayır. Ankete katılanların yüzde 82.6'sına göre oy verecekleri parti değişmedi.


KAYBEDEN KİM OLUR?

Ankete katılanlara göre yaşanan siyasi gerilimin kaybedeni Cemaat ve Türkiye olacak.

Ankete katılanların yüzde 18.5 Cemaat yanıtını verirken, yüzde 18.6'sı ise Türkiye tercihinde bulundu.


KAZANAN KİM OLUR?

Aynı ankete göre, gerilimli sürecin sonunda kazanan yüzde 19,6 ile AK Parti hükümeti olacak. Halk kazanacak diyenlerin oranı ise yüzde 18.6. Cemaat kazanır diyenlerin oranı ise yüzde 2.6 olarak belirlendi.


17 ARALIK DEYİNCE AKLA İLK KİM GELİYOR?

Anketteki bir diğer ilginç bölüm ise 17 Aralık denilince akla gelen ilk isimlerle ilgili tercihler oldu.

Akla ilk gelen isim yüzde 13.5 ile Fethullah Gülen oldu. Gülen'i yüzde 11.6 ile Başbakan Erdoğan takip etti. Cemaat yanıtını verenlerin oy oranı ise yüzde 7.6 oldu.


30 MART'TA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ?

30 Mart Yerel Seçimleri'nde hangi partiye oy verirsiniz? sorusuna göre AK Parti seçimden yüzde 43.5 ile birinci parti çıkıyor. AK Parti'yi yüzde 29,3 ile CHP, yüzde 13.6 ile MHP, yüzde 6.5 ile de BDP takip ediyor.


BU PAZAR SEÇİM OLSA KİM KAZANIR?

Bu pazar milletvekili seçimleri olsa kime oy verirsiniz? sorusuna katılımcıların yüzde 48.7'si AK Parti yanıtını verdi. CHP yanıtını tercih edenlerin oranı yüzde 26.6, MHP tercih edenlerin oranı ise yüzde 13.1 olarak kaydedildi. BDP'nin oy oranı ise yüzde 6.8.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler