HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bordo Bereliler, Karayılan ve Bahoz için Kuzey Irak'ta

Bordo Bereliler, Karayılan ve Bahoz için Kuzey Irak'ta

Zaman'dan Bayram Kaya'nın haberine göre; bölgeye intikal eden özel eğitimli ekibin hedefinde, terör örgütü PKK'nın iki numaralı ismi Murat Karayılan ile Zap kampında olduğu düşünülen Suriye uyruklu Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin, Duran Kalkan, 'Ape Hüseyin' kod adlı Kadri Çelik ve Sabri Ok var. Bordo Bereliler'in, bu isimlerden en az birini Türkiye'ye getirme yönünde karar aldığı aktarılıyor.

LİDER KADROYA OPERASYON BAŞLADI

Çukurca saldırısının ardından Bingöl'deki canlı bomba saldırısının emrini de Suriye uyruklu Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in verdiğinin tespit edilmesi hem Özel Harekat polislerini hem de Özel Kuvvetler Komutanlığı ekiplerini harekete geçirdi. Bu kapsamda Çukurca saldırısı sonrasında bölgeye intikal eden özel eğitimli ekip, örgütün lider kadrolarına yönelik operasyon başlattı. Güvenlik birimlerinden edinilen biligiye göre, harekat Murat Karayılan, Fehman Hüseyin, Duran Kalkan, 'Ape Hüseyin' kod adlı Kadri Çelik ve Sabri Ok gibi isimleri hedefliyor.

**[

](http://twitter.com/#!/HaberMynet)**


Son operasyonun ardından Irak'ın kuzeyine giriş yapan ekipte biri subay olmak üzere 17 kişinin olduğu dile getiriliyor. Askeri kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel başta olmak üzere kuvvet komutanlarının son operasyonu yerinde yönetmesinin hem özel kuvvetlere hem de diğer askerlere büyük bir moral verdiğinin altını çiziyor.

**[

](http://twitter.com/#!/HaberMynet)**


Öte yandan, son operasyonun ardından örgüt içinde de birtakım bölünmelerin yaşandığını aktaran kaynaklar, telsiz dinlemelerinde bunun açıkça ortaya çıktığını belirtiyor. Örgütün aralık ortalarına kadar eylemlerine devam edeceği yönünde bilgilerin geldiği ifade edilirken en fazla talimatın 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin'den geldiğine dikkat çekiliyor. Bundan dolayı da örgüt içinde Erdal'a karşı son dönemde tepkilerin arttığı ileri sürülüyor. Hüseyin'in Irak'ın kuzeyindeki Zap kampında bulunduğu tahmin ediliyor. İstihbarat birimleri, Bahoz Erdal'ın yer değiştirme olasılıklarını da mercek altına aldı. Özel Kuvvetler'e bağlı eğitimli askerler, Irak'ın kuzeyinde örgüt liderlerini yakından takibe alırken, diğer birliklerin de belli periyotlarla kırsal bölgelerde operasyonları sürdürdüğü belirtiliyor.


Türk askeri her türlü şartlarda, her türlü ortamda ülkenin bölünmez bütünlüğünü korumak için dağda, karada, denizde ve havada gözlerini kırpmadan görev yapıyor. İçlerinde öyle timlerimiz varki onlar adeta nokta atışı yapan, özel eğitimli askerlerimiz.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bel kemiği olan o birlikleri sizin için araştırdık

**[

](http://twitter.com/#!/HaberMynet)**


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği, teröre karşı bel kemiği olan Bordo Bereliler.


Bordo Bereliler diğer adı ile Özel Kuvvetler olarakta bilinmektedir.


Adının zikredilmesinde bile düşmana korku salmasıyla bilinen Bordo Bereliler keskin nişancılığı, zorlu dağ koşullarında her türlü operasyonu başarıyla gerçekleştiriyor olmaları ile nam salıyorlar.


Bordo Bereliler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlarından oluşuyor.


İç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere Bordo Bereliler ismi veriliyor.


1992 yılında Tugay seviyesinde kurulmuş ve daha sonra tümen, ardından 2006 YAŞ kararı ile Kolordu seviyesine çıkartılmıştır.


Bordo Bereliler hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Karargâhına bağlı olarak görev yapıyorlar.


Söz konusu Kolordu, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK),doğrudan kolordunun emrinde görev yapmaktadırlar.


Burada askerlik yapan askerler özel olarak seçiliyorlar. Kimlikleri de daima gizli kalıyor.


Bordo Bereliler, yani Özel Kuvvetler 2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.


Onlar aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler.


Bordo Bereliler bölücü terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde bulunmuşlardır.


Su altı taaruz Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçiliyor.


Üstün yetenekli askerlerden oluşan, deniz komando birliğidir.


SAT komandoları 25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli bir Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasının ardından gündeme oturmuştu.


Üstün bir başarı ile 31 Ocak 1996 tarihinde Kardak Kayalıkları'na Yunan Komandolarının arasından sızmışlardır.


Türk SAT’ları hiçbir deniz aracı olmasa bile, İzmir sahilinden 12 adaya ve Yunanistan’a 30, Mersin’den de 40 kilometre su altından yüzerek Kıbrıs’a çıkıp operasyon yapabilecek kabiliyete sahiplerdir.


SAT’lar Karadeniz’in karanlık sularında sabotaj tatbikatlarına katılıyorlar.


SAT Komandoları'nın bazen şehit verdiği de olmuştur.


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözbebeği olan ve insan gücünün dayanacağı son noktaya varan bir eğitimden geçen SAT komandoları, kurulduğu günden bugüne 15 kayıp vermiştir.


Jandarma Özel Harekat (JÖH) Timleri özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bulundukları bölgelerde J.Bölge K.lıkları emrinde konuşlu birliklerdir.


Van, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Mardin ,Siirt, Muş gibi yerlerde herbiri yaşanmış olaylardan esinlenerek isim almışlardır.


**Adıyaman-KILIÇ,
Batman-ŞAHİN,
Bingöl-ATA,

...** gibi isimlerle bilinir ve yaşarlar.


Bunların kendi içlerindeki mevcut personelinin tamamı rütbeli personellerden oluşmakta olup timler (B) Timi olarak bilinir.


Personel tim içerisinde bulunan görevlerine uygun olarak çeşitli kurslar görür.


Özel Harekatçılar Komando Kursu,Yakın Koruma,Silah Sistem,İstihbarat,Bomba imha, Mak.Tüf., Bomba atar, RPG gibi eğitimleri alıyorlar.


Bu kursları görenleri tamamlayıcı yedek unsurlarda yine tim içerisinde mevcuttur.


Bu timlere katılmak için Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde rütbeli bir personel olmak şarttır.


JÖH Timleri özellikle Terörle mücadelede Jandarma'nın bel kemiği bünyesinde olup kendi bölgelerinde ve yakın bölgelerde meydana gelen her hangi bir terör olayına bire bir müdahale ederek en az zaiyatla terör örgütüne darbe vuran timlerimizdir.


JÖH Timleri nokta operasyonlar, rehine kurtarma ve diğer askeri birliklerden farklı olarak sivil kıyafetli olarakta görev yaparlar.


JÖH timleri günün 24 saati operasyonel birliklerdir ve daima verilecek tüm görevlere hazırdır.


Kuzey Irak bölgesindeki tüm operasyonlarda bir fiil görevlendirilmiş olup gerek yurt içi gerekse yurt dışında terör örgütüne ağır zaiyatlar verdirmiştir.


Kuruldukları 1993 tarihinden bugüne toplam 147 şehit ve 625 yaralı vermişlerdir.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler