HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya katliamı böyle gördü

Mısır'da güvenlik güçlerinin dün Mursi yanlısı darbe karşıtlarına müdahalesi katliamla sonuçlandı.

Dünya katliamı böyle gördü

Resmi rakamlara göre Mısır'da dünkü olaylarda 278 kişi yaşamını yitirdi. Dünya basını, Mısır'daki katliamı manşetlerden verdi. Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'daki katliamın "suç ortağı" olduğunu iddia etti. İngiliz Independent gazetesi de, "Mısır'ın utanç günü" başlığını attı.


ABD'nin saygın gazetelerinden The Washington Post, Obama yönetimini, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda "suç ortağı" olmakla eleştirdi.


WASHINGTON POST: OBAMA KATLİAMIN SUÇ ORTAĞI

Washington Post'un başyazısında, "İnsan haklarının büyük çapta ihlaline karşı katı bir duruş sergilemeyi reddetmesi, ABD açısından kendi kendini baltalayıcı olduğu kadar vicdansızca da. ABD'nin Mısır ordusuna devam eden desteği, ülkenin, yeniden inşa edilmiş bir demokrasi yerine, yeni bir diktatörlüğe sürüklenmesine katkı sağlıyor" denildi.


WASHINGTON POST: OBAMA KATLİAMIN SUÇ ORTAĞI

"ABD, 40 yıldır yakın müttefiki olan bir ülkeyi etkileme yolunda biraz şansa sahip olmayı diliyorsa, orduya karşı politikasını derhal değiştirmelidir" denilen başyazıda, "Bu, tüm yardımlar ve işbirliğinin tamamen askıya alınması anlamına gelmektedir" ifadesi kullanıldı.


INDEPENDENT: MISIR'IN UTANÇ GÜNÜ

İngiliz Independent gazetesi, "Mısır'ın utanç günü" manşetini attı. Haberde, gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in analizine yer verildi. Dünkü şiddet olaylarının Mısır toplumunda yıllarca sürecek bir bölünme yarattığını belirten Robert Fiski: "Solcular, laikler ve Hristiyanlarla Sünni köylüler arasında, halkla polis arasında, Müslüman Kardeşler’le ordu arasında bir bölünme yaşanacak. Muhammed Baradey’in dün gece istifa etmesinin nedeni buydu. Kiliselerin yakılması bu korkunç katliamın, kaçınılmaz, doğal sonucuydu.”


INDEPENDENT: MISIR'IN UTANÇ GÜNÜ

1992'de Cezayir'de olduğu gibi 2012'de Müslümanların adil ve demokratik bir biçimde iktidara geldiğini ifade eden deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, "Müslüman Kardeşler’in ne kadar hata yaptığının önemi yok. Demokratik bir şekilde seçilmiş olan Muhammed Mursi ordu tarafından devrildi. Bu bir darbeydi ve John McCain bu kelimeyi kullanmakta haklıydı.”


TIMES: CEZAYİR UYARISI

İngiliz Times gazetesi "Mısır'daki katliam gününde yüzlerce kişi öldü" başlığıyla verdiği haberde, Cezayirleşme uyarısında bulundu.


TIMES: CEZAYİR UYARISI

Hugh Tomlinson imzasıyla yayımlanan analizde, 1992'deki Cezayir iç savaşı hatırlatması yapılarak şu görüşlere yer verildi: “1992 yılında Cezayir'de bir İslamcı zaferden korkan ordu, yönetime el koydu. Bu, 10 yıl süren bir iç savaşa ve binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Mısır aynı yola girmiş gibi görünüyor.”


TIMES: CEZAYİR UYARISI

Müslüman Kardeşler'in Mısır'da onlarca yıllık baskı döneminde varlığını sürdürdüğünü hatırlatan Tomlinson, Müslüman Kardeşler Örgütü'nün kırsal kesimde güçlü bir desteğe sahip olduğuna dikkat çekti. Times'ın analizinde, çatışmaların devam etmesi halinde, Müslüman Kardeşler'in yeraltına çekilmekte zorlanmayacağı da ifade edildi.


GUARDIAN: ABD'YE 'ASKERİ YARDIMI KES' BASKISI

İngiliz Guardian gazetesi, Mısır'daki katliam sonrası, ABD'nin askeri yardımı bu ülkeye kesmesi için uluslararası baskı yapıldığını belirtti. Haberde, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey'in ölümleri protesto etmek amacıyla istifa ettiği ifade edildi.


GUARDIAN: ABD'YE 'ASKERİ YARDIMI KES' BASKISI

Guardian'ın Ortadoğu editörü Ian Black imzalı analizde de, Cezayir'deki iç savaş hatırlatması yapıldı. Haberde, dünkü katliam sonrası Mısır'ı bekleyen en büyük tehlikenin ülkede şiddetin artması ve yayılması olduğu belirtildi.


WELT: ÇÖZÜM GENÇ LİDERLERDE

Almanya'nın saygın gazetelerinden Die Welt, Mısır'da dün yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam sonrası Müslüman Kardeşler'in önündeki seçenekleri irdeledi.


WELT: ÇÖZÜM GENÇ LİDERLERDE

Die Welt gazetesi haberinde şu görüşlere yer verdi: “Maalesef iş olacağına vardı. Mısır’da düşman cepheler, ordu ve Müslüman Kardeşler birbirine girdi. İslamcılar, özgür seçimlerle işbaşına gelmiş cumhurbaşkanları Mursi’nin devrilmesinin ardından müzakereye yanaşmıyor. Ordu iktidarında mevcut duruma karşı savaşmak ancak mağlubiyetle sonuçlanabilir. Müzakere için yol aramak daha zekice olur. İslamcılar bir ‘milli diyalog’ yoluyla hem bir iç savaşı önleyebilir, hem de kendi çıkarlarının bir bölümünü koruyabilir. Bunun koşulu ise uzlaşı. Peki, Müslüman Kardeşler bunu yapabilecek durumda mı? Genç üyeleri arasında mevcut liderlerden daha az radikal olan çok sayıda beyin var. Çözüm işte bu açıklıkta olabilir.”


DER SPIEGEL: İKİ MISIR SAVAŞIYOR

Alman Der Spiegel dergisi de internet sayfasında "Kahire dehşeti" başlığıyla verdiği haberde, "İki Mısır savaşıyor" görüşünü ön plana çıkardı.


DER SPIEGEL: İKİ MISIR SAVAŞIYOR

Geçici hükümetin Kahire'ye sukunet getirme amacıyla meydanlara müdahale ettiğini belirten Der Spiegel, katliamın ardından gelen olağanüstü hal ilanının çelişkili olduğunu ima etti.


FT: TÜRKİYE ARACILIK YAPABİLİR

İngiliz Financial Times gazetesi de, uluslarararsı kamuoyunun Mısır ordusuna baskı yapması gereğine dikkat çekti. Gazete, Mısır'daki siyasi krizi çözmede Türkiye ile Katar’ın aracılık yapabileceğini de işaret etti.


NEW YORK TIMES: ÜÇÜNCÜ KEZ KATLİAM

Amerikan New York Times gazetesi de, Mısır'da ordunun yönetime el koymasından sonra üçüncü kez katliam ifadesini kullandığı haberinde, çatışmaların ülke geneline yayıldığını yazdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler