HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın 21 yeni harikası

UNESCO Dünya genelinde 21 alanı daha 'Dünya Mirası' listesine dahil etti. Böylece kültürel ya da çevre değeri ile korunmaya değer bulunan alanları içeren listedeki yer sayısı 911'e yükseldi.

Dünyanın 21 yeni harikası

UNESCO Dünya genelinde 21 alanı daha 'Dünya Mirası' listesine dahil etti. Böylece kültürel ya da çevre değeri ile korunmaya değer bulunan alanları içeren listedeki yer sayısı 911'e yükseldi.

1- Reunion Adası'ndaki milli park

Hint Okyanusu'ndaki Fransız topraklarından Reunion Adası'nın milli parkı da listeye alınan "kültür miraslarından" biri.


2- Sri Lanka düzlükleri

Deniz seviyesinden yaklaşık 2.500 metre yükseklikteki bu dağlık ve ormanlık bölge, Sri Lanka leoparı, bölgeye özgü bir maymun türü olan "langur" gibi nesli tükenmekte olan hayvanlara ev sahipliği yapması ve biyoçeşitlilik yönünden zenginliği ile listeye dahil oldu.


3- Putorana Platosu

Sibirya'daki bu doğal rezerv, Kuzey Kutup dairesinin sadece 100 km ötesinde. Kutup altı ve kutup ekosistemlerine korunaklı bir dağlık bölgede ev sahipliği yapmasıyla UNESCO'nun listesine alındı.


4- Jantar Mantar

18. yüzyılda inşa edilen gözlemevi, Hindistan'ın en önemli, en kapsamlı ve en iyi korunmuş tarihi gözlemevi olması ile ve astronomiye verilen önemi yansıtması ile listeye dahil edildi.


5- Suudi Arabistan'daki Turaif bölgesi

Suudi Hanedanı'nın ilk başkenti olan 15. yüzyılda kurulan Turaif Bölgesi, İslam mimarisi için önem taşıyan birçok yapı ve saray bulunduruyor.


6- "Palais de la Berbie" sarayı

Listeye dahil edilen alanlar dan bazıları zaten turistlerce sıkça ziyaret edilen bölgeler. Fransa'nın tarihi Albi kasabası ve burada şimdi Henri de Toulouse-Lautrec'in anısına bir müze olan "Palais de la Berbie" sarayı, buna bir örnek.


7- Hyde Park Kışlası

Avustralya'nın en büyük şehri Sydney'de bulunan şimdi müze olan Hyde Park Kışlası'nın listeye girmesi, Aborijinlerden 'ülkenin öz mirasının gözardı edildiği' tepkilerine yol açtı.


8- Thang Long sarayı

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bulunan eski imparatorluk sarayı Thang Long da listeye girdi.


9- Hahoe ve Yangdong köyü

Güney Kore'de iki köy birden Konfüçyüs döneminden kalan kültürü muhafaza ettikleri gerekçesiyle 'Dünya Mirası' oldu. Bunlardan ilki Seul'un 190 km güneydoğusundaki Andong'da bulunan Hahoe köyü.


Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bulunan Yangdong da 14. yüzyılda inşa edilmiş bir köy.


10- Avustralya'daki tarihi cezaevleri

Avustralya topraklarına İngilizler tarafından 18. yüzyılda inşa edilen bu cezaevleri, İngilizlerin binlerce mahkumu başka bölgelere nakletmesinden önce tuttuğu yerler. Bu cezaevleri, en büyük suçlu nakil bölgesi olması ile ve Avrupa'nın kolonilerini genişletmesini temsil ettiği için listeye alındı.


11- Çin'deki kırmızı kayalıklar

"Danxia" adı verilen bu kırmızı kayalık bölge, nesli tükenmek üzere olan yaklaşık 400 türü barındırması ve her mevsim yeşil kalan geniş yapraklı astropik ormanlara ev sahipliği yapmasıyla listeye girmeye hak kazandı.


12- Şaoguan

Çin'in Guangdong bölgesinin kuzeyinde bulunan Şaoguan, nefes kesici manzaraları, uçurumları ve kızıl dağlık toprakları ile ünlü. Bölgede 400 ender bulunan ya da soyu tükenen tür yaşıyor.


13- Bikini Mercan Adası

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine, Büyük Okyanus'ta bulunan, 1940'lı ve 50'li yıllarda nükleer patlama denemeleri yapılan Bikini mercan adası da eklendi. ‘Nükleer denemelerin, mercan adasında ciddi derecede jeolojik ve çevresel sonuçlara yol açtığı' belirtilen açıklamada bu denemelerin, nükleer çağın başlangıcının sembolü olduğu da ifade edildi.


14- Tebriz'in tarihi çarşısı

İran'ın en büyük şehri Tebriz'deki bu tarihi çarşı, İpek Yolu'nun en önemli ticari noktasıydı ve 18. yüzyılın sonlarına kadar önemini korudu.


15- Gümüş Yol

Meksika'da "Gümüş Yol" diye bilinen "Camino Real de Tierra Adentro", İspanyollar ve Amerika yerlileri arasındaki sosyal, kültürel ve dini bağları temsil ettiği için UNESCO'nun listesine dahil edildi. Bu yol, 300 yıl boyunca ticari amaçlı olarak aktif şekilde kullanıldı.


16- Yagul ve Mitla prehistorik mağaraları

Meksika'daki tarih öncesi çağlardan kalma bu mağaralar, göçebe avcı- toplayıcıların doğa ile bağlantısınıtemsil ediyor. Mağaralardan birinde bulunan bin yıllık tohumun, Kuzey Amerika'da tarımın başlamasının göstergesi olduğu söyleniyor.


17- Sarazm şehri

"Toprağın başladığı yer" anlamına gelen Tacikistan'daki "Sarazm", Orta Asya'da ilk yerleşimlerin başlamasını temsil ettiği için UNESCO'nun listesine alındı.


18- Sao Francisco Meydanı

Brezilya'da bulunan bu kompleks 18. ve 19. yüzyıla ait evleri ve tam merkezde bulunan eyalet sarayı ve kilisesi ile Fransiskan mezhebinin dolayısıyla da Brezilya'daki dini mimarinin tipik bir örneği sayılıyor.


19- Şeyh Safi Türbesi

Ortaçağ İslam mimarisinin nadir koleksiyonlarına sahip Şeyh Safi Türbesi, sufizmin 7 aşamasını temsil eden yedi kapısı ile de dikkat çeker.


20- Phoenix Adaları

Büyük Okyanus'taki Kiribati adasında bulunan ve yaklaşık 800 türe ev sahipliği yapan bu korunmuş alan, hayvanlar için bozulmamış bir göç yolu olması dolayısıyla listeye girdi.


21-Hollanda'daki kanallar

UNESCO daha önce listeye giren bazı bölgelerde ise kapsamı genişletti. Hollanda'nın Amsterdam kentinin ünlü kanalları bunlardan... Singelgracht bölgesindeki 17. yüzyıldan kalma kanallar bu şekilde listeye girdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler