HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk kez görüntülendi

Brezilya’nın Peru sınırına yakın Acre eyaletinde yağmur ormanlarında yaşayan Kızılderililer ilk defa dış dünya ile temasa geçti.

İlk kez görüntülendi

Brezilya'nın Peru sınırına yakın Acre eyaletinde yağmur ormanlarında yaşayan Kızılderililer ilk defa dış dünya ile temasa geçti.


Kabile şimdiye kadar tecrit halinde yaşadı.


Yağmur ormanlarından gelen konuklar, Envira Nehri kıyısında, medeniyetle çoktan tanışmış olan Aşanin kabilesine mensup bir kişi ile görüştü.


Kişi, yay ve oklarla kuşanmış kabile temsilcilerine iki hevenk muz verdi.


Brezilyalı bilim insanlarına göre, topraklarında faaliyet gösteren uyuşturucu çetelerinden ve kaçak ağaç kesiminden rahatsız olan Kızılderililer yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.


Tahminleri kısmen doğrulayan Aşanin temsilcisi, "Kızılderililer yabancılar tarafından saldırıya uğradıklarını söyledi. Birçoğu grip ve difteriden ölüyor” açıklamasını yaptı.


Bir grup Brezilya doktor, Kızılderililerle ilgili haberin yayınlanmasından hemen sonra, hastaları tedavi etmek amacıyla yağmur ormanlarına gitti.






Daha önce de Brezilya’nın balta girmemiş ormanlarında yaşayan medeniyetten izole bir kabile ilk kez böyle görüntülenmişti.


Varlıkları ilk kez 1999 yılında tespit edilen Kawahiva kabilesi üyeleri, kamerayı alındıklarını fark edince ne olduğunu anlamayarak panik içinde kaçmaya başladı.


Mato Grosso eyaletindeki balta girmemiş ormanlarda yaşayan kabile, ilk olarak ağaç kesiciler tarafından 15 yıl önce tespit edilmişti.


Fark edilmelerinin ardından hükümetin korunmaları için yaşadıkları bölgeyi çember altına aldığı kabile, incelenmek adına ilk kez iki yıl önce kamerayla görüntülendi.


Görüntülerde, ok ve yay taşıyan bir adam ile sırtında çocuğunu taşıyan bir kadın görülüyor. Kadın, kamerayı fark ettikten sonra kaçmaya başlıyor.


Ardından, bir erkek gelerek etrafı gözlüyor.


Brezilya hükümetinin güvenlik nedenleriyle dün yayımladığı video, dünyaya Kawahiva kabilesini ilk kez tanıtırken, kabilenin koruma altında bulunmasına rağmen hala dış etkenlerin tehdidi altında olduğu ifade edildi.


Öte yandan Amazon Ormanlarının Brezilya ve Peru arasındaki kısmında yaşayan "kayıp kabile" 2011 yılında keşfedildiğinde tüm dünya şaşkınlığa düşmüştü.


Brezilyalı yetkililer, keşfin ardından kabileyi gözetim altında tutumaya başladı. Özellikle kaçak ağaç kesimi yapanların, bu kabile için büyük tehdit olduğu düşünülüyor.


Kabileyi gözlemeyi sürdüren Brezilyalı yetkililer, çekilen bu en son fotoğrafları dünyayla paylaştı.


Fotoğraflarda ilk kez bu kadar yakından ve detaylı görüntülenen kabile üyeleri, yüzlerindeki kırmızı boyalar, mızrakları ve yaylarıyla adeta başka bir dönemden gibi görünüyorlar.


Şimdi dünyanın dört bir yanından Peru yönetimine, kaçak ağaç kesenlerin önünü kesip, kabilenin korunmasına yardımcı olması için baskı yağıyor.












Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler