HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnsansız hava aracını böyle düşürdü!

Hayvanat bahçesinde bulunan bir şempaze üzerinde görev uçuşu yapan Drone'den rahatsızlık duyarak eline geçirdiği bir ağaç dalı ile onu düşürmeyi başardı.

İnsansız hava aracını böyle düşürdü!

Hayvanat bahçesinde bulunan bir şempaze üzerinde görev uçuşu yapan Drone'den rahatsızlık duyarak eline geçirdiği bir ağaç dalı ile onu düşürmeyi başardı.


Şempazenin Drone'yi düşürdükten sonra ona yaklaştığı ve kırmaya çalıştığı görüldü.


Olay anını çekme başarısı gösteren Drone'nin bu görüntüleri hayvanat bahçesi yetkilileri tarafından paylaşıldı ve sosyal medyada büyük ilgi gördü.






Yeni bir araştırma, insanlar ile maymunların paylaştığı ortak yönlere bir yenisini ekledi.

İnsan ve maymun beyinlerinin, karar verme aşamasında aynı nörolojik süreçten geçtiği anlaşıldı.


New York Üniversitesi (NYU) ve Stanford Üniversitesi (SU) tarafından yapılan araştırma, insanlara en benzer canlılar olan maymunların insanla aynı karar mekanizmasına sahip olduğunu ortaya çıkardı.


Önceki Resim

MAYMUN VE İNSANIN ORTAK ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKTI NYU Nörobilim Merkezi'nden Roozbeh Kiani, 2009 yılında yapılan benzer bir araştırmayı derinleştirerek yeni bilgilere ulaştıklarını açıkladı. Kiani, 'elde ettikleri yeni bilgiler sayesinde karar verme mekanizmasını daha iyi inceleyebileceklerini' ifade etti. NYU Nörobilim Merkezi'nden Roozbeh Kiani, 2009 yılında yapılan benzer bir araştırmayı derinleştirerek yeni bilgilere ulaştıklarını açıkladı. Kiani, 'elde ettikleri yeni bilgiler sayesinde karar verme mekanizmasını daha iyi inceleyebileceklerini' ifade etti.


İnsan odaklı 2009 yılındaki çalışmada, insan zihninin belli şartlar altında karar vermeye çalışırken yaptığı erken hataları çok kısa bir zamanda düzelttiği görülmüştü.


Aynı zamanda, sinir hücrelerinde yaşanan parlaklığın, genel olarak karar verme sürecinin ilk safhalarında daha fazla gerçekleştiği tespit edilmişti.


Bilim insanları, insanlara nazaran maymunlar üzerinde yapılan benzer araştırmaların yetersiz olduğunu savunmuştu. Beyindeki sinir hücrelerinin karar verme sürecindeki değişimleri tek tek ele alan çalışmalar, daha sonraya bir araya getirilerek genel bir yargıya varmak için kullanılmıştı.


En son çalışmada Hint şebekleri üzerinde gözlemler yapan bilim insaları, farklı görevler verdikleri hayvanların beyin faaliyetlerini takip etti. Deneylerde, nöronların ayrı ayrı değil, aynı andaki çalışması gözlemlendi.


Deneyde, bilgisayar ekranı önüne oturtulan maymunlara 'Başla' işaretinin ardından beliren ve belli yönlere hareket eden noktalar gösterildi. Maymunların, noktaların nereye hareket edeceklerini tahmin etmesi için, göz hareketleri takip edildi.


Sonuçlar, maymunların büyük doğrulukla noktaların hareketini tahmin ettiğini gösterdi. Aynı deneyi 'Başla' işareti gösterilmeden tekrarlayan araştırmacılar, kullanılan aynı tahmin modelini bir önceki sonuçlarla karşılaştırdı.


Sonuçlar, tıpkı 2009 yılında insanlar üzerinde yapılan araştırma gibi maymunların da kararların da düzensizlik olduğunu gösterdi. Karar verme süreci esnasında, maymunlar sürekli bir karardan diğerine geçerek ilk hatalarını düzeltme çabası sergiledi.


Araştırma, insan ve maymun benzerliğinin yanı sıra beynin nasıl çalıştığı hakkında da yeni bilgiler sundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler