HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şam fıstığı diyabet düşmanı

İspanya’daki Rovira Virgili Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre şam fıstığı yemek, Tip 2 diyabetten korumada yardımcı olabilir.

Şam fıstığı diyabet düşmanı

İspanya'daki Rovira Virgili Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre şam fıstığı yemek, Tip 2 diyabetten korumada yardımcı olabilir.

Araştırmada "sınırda olan” 54 diyabet hastası gönüllü, sekiz ay boyunca Akdeniz diyeti uyguladı.


Aynı kaloride yemek yiyen gönüllüler bir süre ise 57 gram yaklaşık 60 tane şam fıstığı yedi.


Gönüllülerin kilolarında bir değişim görülmedi, ancak kan testleri sonuçlarında sağlıklı yağlardan zengin şam fıstıklarının şeker ve insülin seviyelerini dengeleyerek tip 2 diyabetten koruduğu görüldü.


Araştırmacı Monica Bullo, kuruyemişlerin yağ açısından zengin olmalarına rağmen ölçülü yenmesi durumunda bunun sağlık açısından faydalı olabileceğini söyledi.


Alzheimer ve depresyona karşı ceviz Yemek ve tatlıların vazgeçilmezi ceviz, içerisinde bulundurduğu mineraller, antioksidanlar ve vitaminlerle pek çok hastalığın tedavisine yardımcı oluyor.


Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, cevizin insan beynine çok benzediğine dikkati çekerek, bunun mükemmel bir beyin gıdası olduğunu söyledi.


Cevizin düzenli olarak yenilmesi halinde bazı hastalıkların gelişmesini önleme özelliğinin bulunduğunu belirten Şen, "Cevizin bir gıda maddesi olduğu unutulmamalı ve ceviz kesinlikle bir ilaç olarak düşünülmemelidir.


Şen, cevizin yüksek oranda omega 3 yağına sahip olduğunu vurgulayarak, "Beynimizin yüzde 60'tan fazlası yapısal olarak yağdır. Beyin hücrelerimiz görevlerini sağlıklı olarak yerine getirebilmeleri için bu yapısal yağa yani omega 3'e ihtiyaç duyarlar.


Omega 3 beyin fonksiyonları için, büyüme ve gelişme için hayatidir. Hem dinlenmede, hem stres altında ceviz, kan basıncını düşürmektedir.


Yani cevizler beyin için neden önemli denildiğinde cevizin yüksek miktarda omega 3 yağ asidi içeriyor olması cevabını verebiliriz" ifadesini kullandı.


Günde sadece 6-7 adet ceviz tüketmeniz antioksidan ihtiyacınızı yüksek karşılamaya yetecektir.


İŞTE SEVEREK TÜKETİLEN KURUYEMİŞLERİN DİĞER FAYDALARI


Günde bir avucu geçmeyecek şekilde fındık tüketmenin, beyin sağlığını koruduğu ve halk arasında "bunama" olarak bilinen hastalığı önlemeye yardımcı olduğu kanıtlandı.


Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof Dr. Nezihi Küçükarslan, doymamış yağlar kalbi koruduğunu vurgulayarak,


"Yapılan araştırmalar bize göstermiştir ki fındık doymuş yağlardan az doymamış yağlardan zengin bir besin, yani kalp koruması için ideal."


"Kesin veriler olmasa da fındığın kalbe faydasının doymamış yağdan zengin olması olarak belirtiliyor."


"Tansiyon, kalp krizlerini önlemesi ve damarları kuvvetlendirmesi de diğer yararlarından."


Fındığın kötü kolesterol seviyesini düşürürken kalbi koruduğu gibi beyni de koruduğunu belirten Nezihi Küçükarslan,


"Demir, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko, gibi minerallerin doğal kaynağı olan fındık, kalbimizin yanı sıra beyin ve sinir sistemimizi de koruyor.


Kalp hastalıklarından ve bunamadan korunmak istiyorsanız günde bir avuç fındığı ihmal etmeyin" dedi.


Günde bir avuç çekirdek kalp-damar hastalıklarına, hatta kansere bile iyi geliyor. Bir avuç çekirdekte 200 kalori olduğunu söyleyen diyetisyen Gizem Şeber, fazla yenilmemesi gerektiğini belirtiyor.


Çekirdeğin diğer faydaları ise şöyle;


Kolesterolü düşürür, damar sertliğini giderir.


Zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir.


Kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Kemiklerin güçlü olmasını sağlar.


Cinsel arzuyu artırır.


Tansiyonu düşürür.


Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.


Şeker hastalığının gelişimini engeller. Kansere karşı korur.


İdrar söktürür.


Kalp ve sinir hastalıklarını önler.


Uzakdoğu Asya kökenli kaju fıstığı, sperm hareketlerini artırarak aile saadetine katkıda bulunuyor.


Ayrıca gebelikte gerekli olan çinkoyu da içeriyor.


Gerginliği azaltır.


Gribe karşı C vitamani bakımından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra fındık tüketilmesinin de bağışıklık sistemini güçlendireceği belirtildi.


Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirerek insan sağlığına olumlu etkilerinin olduğu vurguladı.


"Fındık, ceviz ve badem gibi meyvelerin tüketiminin günlük diyetimizin vazgeçilmez bir parçası olması gerekir.


Grip ve soğuk algınlığına karşı bu mevsimlerde C vitamini bakımından oldukça zengin portakal, mandalina gibi meyveler ile sebzeler bol miktarda tüketiliyor.


Bunun yanında enerji veren özelliği ile E vitamini barındıran fındığın da tüketilmesi vücut direnci açısından fayda sağlayacaktır. C vitamini barındıran ürünler ile birlikte fındık iyi bir takım savunması oluşturur.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler