HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaptıkları icatlar sonları oldu

Modern dünyanın temellerini atan bazı mucitler, yaptıkları ufak tefe hatalar yüzünden kendi icatlarının kurbanı oldular.

Yaptıkları icatlar sonları oldu

Modern dünyanın temellerini atan bazı mucitler, yaptıkları ufak tefe hatalar yüzünden kendi icatlarının kurbanı oldular.

Devrim niteliğinde işler yapmak herkesin başarabileceği bir şey değil. Daha önce kimsenin aklına gelmeyen bir şeyi akıl etmeli, bunu gerçekleştirebilecek kadar inatçı ve azimli olmak gerekiyor. Daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptığınızda, sizi "böyle yapsan daha iyi olur” diye uyaracak kimse de olmuyor haliyle. Bu yüzden de tarih boyunca bazı mucitler, kendi icatları yüzünden hayatlarından oldu.

İşte insanlığa büyük katkısı olmuş, bu yüzden de hayatını kaybetmiş mucitler…


Franz Reichelt'in tasarımları, bugün kullanılan ve adına atlayış tulumu (wingsuit) denilen tasarıma öncülük etti.


2. Max Valier

Avusturyalı fizikçi, roket bilimi konusunda öncüydü. Alkol kullanan, roketli arabalar icat etmeye çalışıyordu. 17 Mayıs 1980 günü alkolle çalışan roket arabasını test ederken havaya uçarak hayatını kaybetti.


Max Valier'nin kurduğu Uzay Uçuşu Topluluğu (Verein für Raumschiffahrt, VfR)'nin çalışmaları sayesinde, 20. yüzyılda uzaya gitmeyi sağlayan roketler icat edildi.


3. Otto Lilienthal

"Planör kralı” olarak da tanınan Lilienthal, planörle uçuş yaptığı 10 Ağustos 1896 günü hayatını kaybetti. Çalışmaları uçağın mucidi sayılan Wright Kardeşlere ilham verdi.


  1. William Bullock

Rotasyon baskı makinasını icat eden Amerikalı William Bullock, ayağını makinaya kaptırınca kangren oldu. 12 Nisan 1867 günü ise, kangren olan ayağının kesildiği ameliyat sırasında ise hayatını kaybetti. Müthiş bir hızla ve yüksek verimle çalışan makinası, modern baskı yöntemlerine öncülük etti.


5. Sylvester H. Roper

Buhar gücüyle çalışan bisiklet tasarlayan Roper, bu bisikleti sürdüğü sırada hayatını kaybetti. 1 Haziran 1896 günü hayatını yitiren Amerikalı mucidin bu tasarımı, motosikletlerin atası olarak biliniyor.


6. Thomas Andrews

Titanik'i inşa eden baş mimar Thomas Andrews, ilk ve son seferinde Titanik üzerinde bulunuyordu. Gemi battığı sırasında hayatını kaybeden Andrews, iddialara göre can yeleği bile giymemişti.


7. Karel Soucek

Kanadalı profesyonel dublör Soucek, Niagara Şelalesi'nde atlama gösterileri yapıyordu. 20 Ocak 1985'te de bir atlayış yapan Soucek, kendi icadı olan korumalı fıçının suya yanlış şekilde atılması sonucu ağır şekilde yaralandı ve hayatını kaybetti.


8. James F. Fixx

Sabah koşularını Amerikan kültürünün bir parçası haline getiren isim olan Fixx, 20 Temmuz 1984'te sabah koşusu sırasında kalp krizi geçirerek hayata veda etti.


9. Horace Lawson Hunley

Denizaltından giden insanlı araçlar tasarlamaya çalışan Hunley, 15 Ekim 1863'de çıktığı bir deneme sürüşü sırasında boğularak hayatını kaybetti. Onun tasarımları, modern denizaltıların ilk versiyonları olarak biliniyor.


10. Jean-François Pilâtre de Rozier

Jean-François Pilâtre de Rozier, hidrojenle şişirilmiş bir balonla ilk defa Manş denizini geçmeyi başaran fizik ve kimya öğretmeniydi. 15 Haziran 1785'te İngiliz Kanalı üzerinden uçmaya çalışırken arkadaşı Pierre Romain'İn de bulunduğu balon düştü ve ikisi de hayatlarını kaybetti. İkili, havacılık tarihlerinin ilk şehitleri olarak da biliniyor.


11. Henry Fleuss

Su altı dalışlarının mümkün olmasını sağlayan Fleuss, 1876 yılında kapalı devre oksijen tüpünü icat etti. Basıncın arttığı durumlarda oksijenin insanlar için ölümcül sonuçları olabileceğini bilmiyordu ve 1932 yılında 30 feet (yaklaşık 9 metre) derinliğe saf oksijenle indiği sırada, hayatını kaybetti.


  1. Fred Duesenberg

Almanya doğumlu bir Amerikalı olan Duesenberg, otomobil sektörüne tasarımlarıyla öncülük etmişti. 26 Temmuz 1932 günü, kendi adını verdiği arabasıyla kaza yaptı ve hayatını kaybetti.


13. Marie Curie

Polonyalı fizikçi Marie Curie, radyoaktivite üzerine çalışmalar yapan, bu alanda iki farklı alanda Nobel Ödülü kazanan bir isimdi. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Kendi icadı olan ve Birinci Dünya Savaşı'nda yoğun olarak kullanılan X-ray üniteleri, sonunu getirdi. Uzun süre radyasyona maruz kalması yüzünden 4 Temmuz 1934'te hayatını kaybetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler