HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD’den Ukrayna’ya reform ve yolsuzlukla mücadele çağrısı

ABD, Ukraynalı liderlere birlik olma, yolsuzlukla mücadele ve reform çağrısı yaparak, bunların kısa sürede gerçekleştirilmesi halinde ABD ve uluslararası camianın desteğinin devam edeceğini bildirdi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda "Meydan Devrimi ve Rus işgalinden iki yıl sonra Ukrayna'daki reformlar” başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna'nın başarılı olmasının ABD'nin ve Avrupa'nın çıkarları açısından önemine işaret eden Nuland, ülkenin "demokratik olarak yeniden doğuşunu” Rusya'nın engellemesine karşı Ukrayna'nın yanında durduklarını söyledi.

Nuland, "Ancak bugün Ukrayna'nın Avrupa geleceği dışarıdakiler kadar içerideki düşmanlar tarafından da tehlikeye atılıyor. Ukrayna'yı onlarca yıl kontrol eden oligarklar ve hırsızlar, 2016'da meydandaki reformcuların başarılı olması halinde iş modellerinin kırılacağını biliyor, bu yüzden de eski sistemin vasıtalarını kullanarak intikal almak için mücadele ediyorlar” dedi.

Nuland, ülkenin aylardır siyasi bir mücadele içinde hapsolduğunu belirterek, ABD ve uluslararası camianın Ukraynalı liderlerin halkı önceliklerine koymaları halinde desteğe devam edeceğini kaydetti.

Nuland, şöyle devam etti:

"Kendilerine reformcu diyenler bir uzlaşı oluşturarak bir araya gelmeli ve IMF ile AB'ye uyumlu, yolsuzluğu temizleyecek, adaleti tesis edecek ve ekonomiyi liberalleştirecek agresif önlemleri almalıdır. Daha fazla birlik ve liderlikle 2016 Ukrayna'nın kirli para ve kirli siyaset ittifakından kurtulduğu bir yıl olabilir. Bu olmadan Ukrayna tekrar yolsuzluk, kanunsuzluk ve tabi devlet haline geri dönebilir."

Ukrayna'da iyi şeyler olduğunu, son aylarda para biriminin istikrarlı bir seyir izlediğini ifade eden Nuland, az da olsa ekonomik büyüme kaydettiğini, Rusya'dan gelecek doğalgaza bağımlı kalmadan kışı geçirdiğini, IMF'nin gereklilikleri doğrultusunda bütçenin geçirildiğini, Yolsuzlukla Mücadele Bürosu'nun kurulduğunu, merkezi yetkilerin dağıtılmaya başladığını ifade etti.

Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Nuland, bunun için bazı koşullar bulunduğunu, bunların yasal düzenlemelerle enerji sektörünün temizlenmesi, doğalgaz pazarının tekel şartlarından kurtarılması, yolsuzlukların üzerine gidecek yeni ve "temiz” bir başsavcı atanması, özelleştirmelerin yapılması, bankacılık sisteminin güçlendirilmesi, bağımsız yargının güçlendirilmesi, rüşvetin yok edilmesi, Savunma Bakanlığının modernize edilmesi olduğunu söyledi.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler