HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakırköy'de satılacak olan hastane arsası mahkemelik çıktı

Bugün ihalesi yapılacak olan Bakırköy'deki eski doğum ve çocuk hastanesinin arsasının davalık olduğu ortaya çıktı.

Bakırköy'de satılacak olan hastane arsası mahkemelik çıktı

Bakırköy Belediyesi, plan değişikliğinin imar mevzuatına uygun olmadığını öne sürüyor. Mahkeme planı iptal ederse bugünkü ihaleyi kazananın başı çok ağrır.

Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, Bakırköy eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu 5 bin 250 metrekare arsa alanı bugün ihaleye çıkıyor. Ancak Bakırköy Belediyesi'nin arsaya ilişkin imar planlarının iptali yönünde idari mahkemede dava açtığı ortaya çıktı. Belediye daha önce sağlık alanı fonksiyonunda görünen planın ticaret fonksiyonuna çevrilmesinin imar mevzuatına aykırı olduğunu düşünüyor. Davanın ihaleye gireceklerden gizlendiği ancak daha sonra mahkemenin planı iptal etmesi durumunda Ataköy sahildeki yapılaşmalarda olduğu gibi mühürleme işlemleri yaşanabileceği savunuluyor.

PLAN DEĞİŞTİ TİCARET ALANI OLDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy Yenimahalle’de bulunan hastane için plan değişikliğine giderek bölgeyi ticari alan çevirdi. Ticaret fonksiyonu getirilen yeni planla 5 bin 250 metrekarelik parselde iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel gibi konaklama tesisleri, lokanta, gazino, düğün salonu gibi ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin yapılar inşa edilebilecek. Birden farklı fonksiyon bir arada yer alabilecek. Bölge için hazırlanan Ticaret Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nâzım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 Mart 2014 tarihinde onaylandı. 1,5 emsal ile 6 kat yükseklik getirilen arsaya 7 bin 792 metrekare inşaat alanı hakkı tanındı. Perşembe günü iki oturum halinde yapılacak ihalede birinci oturumda kapalı zarf usulü teklifler alınacak. İkinci oturumda ise pazarlık – açık artırma yapılacak.

RANT ARTTIRICI

Bakırköy Belediyesi 2014 yılındaki bu plan değişikliğine İstanbul 4.İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma ve plan iptali yönünde dava açtı. İptal gerekçesi olarak daha önce sağlık tesisi alanı olan arazinin kamu yararından çıkarılarak rant artırıcı ticaret alanı fonksiyonu getirilmesinin imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı. Ayrıca böyle bir değişiklik yapılabilmesi için ilçe sınırları içinde sağlık tesisi alanına eşdeğer bir planlama yapılması gerektiğinin altı çizilerek zorunlu haller dışımda bu değişikliğin planlama esaslarına ait yönetmeliğin 27.maddesine aykırı olduğu belirtildi. Mevcutta yetersiz olan ilçedeki sağlık tesisi alanını daha da azalttığından şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı plan değişikliği uygulamasının iptal edilmesi talep edildi.

BİLİRKİŞİYE SORMADAN REDDETTİ

Mahkeme yürütmeyi durdurmaya sebep olacak şartların oluşmadığı gerekçesiyle 23.10.2015 günü davanın reddine karar verdi. Bakırköy Belediyesi bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. İtirazda idari işlemin uygulanmasında telafisi güç sonuçlar doğacağı vurgusu yapılarak şöyle denildi; "dava konusu taşınmaza ilişkin imar plan ddğişikliğinin planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olup olmadığı yönünde mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra karar verilmesi gerekirken bu yapılmadan isteminin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır."

İHALEYİ ALANIN BAŞI DERTTE

Mahkemenin vereceği karar beklenmeden TOKİ iştiraki Emlak GYO'nun ihaleye çıkması yangından mal kaçırmak olarak değerlendiriliyor. Yargı plan iptali yönünde karar verirse ihaleye milyonlarca dolar verip alan şirketin başı ciddi ağrıyacak. Ataköy sahilde olduğu gibi inşaatlar sık sık durdurulacak ve ilçe belediyesi tarafından mühürlenecek. Buda projenin uzun süre tamamlanmasını zorlaştıracak. Bakırköy Belediyesi buradaki projeyi yakından takip edeceklerini, ilçedeki yoğunluğu artıracak ve kamu yararı olmayan her projenin karşısında olacaklarını ifade ediyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler