HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Belçikalı gazeteci manşeti sorguladığı için kovuldu, baskılar üzerine geri alındı

Belçikalı La Meuse gazetesi, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik silahlı saldırı sonrasında hazırlanan manşeti sorgulayan editörünü işten çıkardı.

Belçika'nın önde gelen medya gruplarından Sudpresse'in Liege bölgesinde çıkardığı gazete, Charlie Hebdo saldırısı zanlılarının güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda öldürülmelerinin ardından tartışılacak bir manşete imza attı.

La Meuse gazetesinin, Paris'teki saldırıların zanlıları Said ve Şerif Kouachi kardeşler ile Amedi Coulibaly'nin, üzerlerine "cani terörist öldürüldü" yazılı fotoğraflarını basıp altına iri puntolarla "adalet yerini buldu" şeklindeki manşetine editörlerden biri itiraz etti. Meslektaşlarına elektronik posta göndererek konunun aylık değerlendirme toplantısında tartışılmasını talep eden kıdemli gazeteci Xavier Lambert'in işine son verildi.

Olaya tepki gösteren Belçika Gazeteciler Derneği (AJP) herkesin ifade özgürlüğünden bahsettiği bir dönemde bir gazetecinin bu şekilde işten çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Dernekten yapılan açıklamada Lambert'in kovulması kınanarak "Bir gazetecinin editöryal bir konuda fikrini ifade etmesine izin verilmemesi bu mesleğin bütün değerlerine aykırıdır" denildi.

Lambert'in işten atılmasına Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan (EFJ) da tepki geldi Federasyonun Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, "Eğer bu işten çıkarma teyit edilirse, Sudpresse'in tüm editörleri derhal iş bırakarak meslektaşları geri alınana dek çalışmamalılar. Çünkü bu olay çok ciddi ve bir gazetecinin ifade özgürlüğünün hiçe sayılması tüm medya grubunun imajı ve saygınlığını tehlikeye atıyor. Eğer bu medya grubundaki gaazeteciler bugün seferber olmazsa yarın onlar için kimse harekete geçmeyecek" dedi.

Sudpresse Genel Yayın Yönetmeni Michel Marteau ise Lambert'in atılmasının ifade özgürlüğüyle ilgili olmadığını savundu.

Marteau, "Sayın Lambert uzun bir süredir Sudpresse yönetimiyle ve yayın politikasıyla ilgili sorunlar yaşıyordu. Bu kesinlikle ifade özgürlüğü meselesi değildir. Her kurumda olabileceği gibi artık daha fazla geçinemeyen yönetimle çalışan arasında bir sorundur" dedi.

RTBF radyosuna konuşan gazeteci Xavier Lambert, işten atılmasının tamamen haksızlık olduğunu ve gönderdiği mesajın kimseyi hedef almadığını, sadece fikrini ifade etmeye yönelik olduğunu belirtti.

Baskılar karşısında bugün tekrar toplanan Sudpresse yönetimi Lambert'i görevine iade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler