HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Black Friday nedir, ne zaman kutlanır? Sorularının yanıtı

Alışveriş tutkunlarının heyecanla beklediği Black Friday Türkçe adıyla Kara Cuma geldi. Peki pek çok mağazanın önemli ölçüde indirim yaptığı Black Friday neden kutlanır? İşte yanıtı...

Black Friday nedir, ne zaman kutlanır? Sorularının yanıtı

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Black Friday, Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma günü kutlanır. Black Friday'de mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, ve beklenmedik derecede indirimli satış ile ürünlerini satarlar. Ancak Black Friday resmi bir tatil sayılmaz. Amerika'da olduğu gibi Kanada ve Ingıltere'de de Black Frıday kutlanır ve Amazon gibi internet üzerinde iş yapan çeşitli şirketler de indirimli satış yaparlar.

NASIL SATIN ALIRIM?

Black Friday kapsamında mağazaya gidip bizzat alışveriş yapacağınız gibi kartınızla uluslararası internet sitelerinde de alışverişinizi gerçekleştirmek mümkün. Eğer kredi kartı kullanmıyorum diyorsanız BoaPara sistemi ile anlaşmış olan sitelerde hesaba ATM vs üzerinden para göndererek de alışveriş yapılabiliyor

BLACK FRIDAY NE ZAMAN SONA ERECEK?

Black Friday'in başlangıç tarihi belli olsa da bazı markalar promosyonlarını uzatabiliyor ve 24 saatten daha fazla sürebiliyor. Ancak şu bir gerçek ki 1 Aralık sonrasına Black Friday indirimi tamamen bitmiş oluyor.

NEDEN BLACK FRİDAY?

Aslında bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak geçer. O günde, Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle Black Fridar ismi verilir. Ancak bu gün özellikle son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanır. Ünlü mağazalar sundukları avantajlı fiyatlarla müşterilerin yoğun ilgisiyle karşılaşır.

KAZALAR ARTTI

Diğer taraftan son zamanlarda, mağazalarda, Black Friday gününde, aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranında artış yaşanıtor. Hızlı ürün almaya çalışan müşteriler arasındaki çarpmalar kazalara sebebiyet veriyor. 2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki asi Wal-Mart müşterilerinin kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara sebep olması da bu örneklerden sadece bir tanesi.

Ancak yaralanmalardan ziyade ölümle sonuçlanan vakalar da Black Friday'de yani Kara Cuma'da yaşandı. 2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip, hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne sebep oldular. Yaşanan tüm bu şiddetin ardından müşterilerin olaydan üzülmediklerinin gözlenmesi de Black Friday'ın ne kadar ilgi topladığını kanıtlar nitelikte.

2010 yılında, Buffalo, New York'ta da Target mağazasında benzer bir olay olmuştur. Bazı müşteriler, uzun kuyruklara aradan girmeye kalkışıp, başka müşterileri tehdıt etmişlerdir. 2010 yılında, ABD'nin Madison, Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklandı. 2012'de ise, ABD'nin Tallahassee, Florida şehrinde, Wal-Mart'ın park yerinde, iki kişi park etme meselesinden dolayı vuruldu. Öte yandan Black Friday yaşanan bu üzücü olaylardan etkilenmedi ve her yıl daha da rağbet gördü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler