HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'da Şeyh Sait anması

1925 yılındaki Kürt İsyanının lideri olan Şeyh Sait ve 47 arkadaşının İstiklal mahkemelerinde yargılandıktan sonra asıldığı Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda olayın 90'ıncı yıldönümünde anıldı.

Diyarbakır'da Şeyh Sait anması

HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, "Kürtler tarihi sahnesine bu büyük şahsiyetlerin mücadelelerinin gösterdiği yolda artık özne olarak tarihin yapıcıları olarak rayından çıkmış tarihi yeniden rayına oturtmak üzere bugün Kürt hareketi sahnede durmaktadır" dedi.

Şeyh Said Derneği öncülüğünde düzenlenen anmaya HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Adem Özcaner ile Devrimci Demokrat Kürt Derneği, Demokratik İslam Kongresi ile sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisinin aldığı kararla adı Şeyh Sait Meydanı olarak değiştirilen Dağkapı Meydanı'ndaki anmada Kuzey Irak'ta Kürt yönetiminin kullandığı Kürdistan bayrakları ile Türkçe, 'Şehitler ölmez' anlamına gelen Kürtçe pankart açtı.

Şeyh Said Derneği Basın Sözcüsü Ali Rıza Fırat, 1'inci Dünya Savaşı sonrasında Kürdistan'ın dörde bölündüğünü, Kürtlerin statüsüz bırakıldığını ve kültürel imhaya tabi tutulmak istendiğini söyledi.

Şeyh Said ve 47 arkadaşını saygıyla andıklarını dile getiren Fırat, "İdamlar öncesi ve sonrasında yaşanan katliamlar, işkenceler, yakılan-yıkılan köyler, toplu infazlar, kitlesel kıyımlar, göçertmeler, zorunlu ve planlı sürgünler Kürtlerin Türkleştirilme amaçlarının yöntemi olarak denenmiş ancak geldiğimiz merhalede bunlar başarısız olmuştur" dedi.

Tarihte yaşanan acıların yaraların sarılması geleceğin yolunu açacağını ifade eden Fırat, "Başta Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşları olmak üzere Beddiü Zaman, Melle Saidi Kurdi ve Seyyit Rıza gibi mazlumiyet yaşamış ve mezar yerleri gizli tutulan şahsiyetlerin mezarlarının ailelerine ve halkımza teslim edilmesini talep ediyoruz. Onları kendi örf, adet ve inancımıza göre gömmek; mezar taşlarını dikmek ve vasiyetlerini yerine getirmek istiyoruz. Bu, Kürtlere tarihte yapılan zulümlerden dolayı bir özür anlamı taşıyacaktır. Bu sorunların çözümünde bir çıkış noktası olsun" diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, tarihin sadece değişim ve dönüşüm olaylarının hikayesinden ibaret olmadığını belirterek, tarihin, imkansızlıkların da gerçekleşeceği hadiselere de şahitlik yaptığını söyledi. Erdoğmuş, "Gelin görün ki bugün ne yazık ki bulunduğumuz yerde Kemalizim zihniyeti halen aynı noktada hiçbir masefe almadan bir devir daim yapmaktadır. Neden? Çünkü Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikleri bu mukkades meydanda onların kabristanları halen meçhul olarak durmaktadır. Bu büyük ayıp Kemalizim için yerinde sayan sistem için ve devir daim yapan bu köhne zihniyet için yeterdir, artar bile" dedi.

Bu arada meydana gelen Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Diyarbakır gençlik kolu üyesi bir grup Kürdistan bayrakları taşıyarak meydanda tur attı.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler