HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DNS ayarları nasıl değiştirilir? İşte DNS ayarları değiştirmenin yolları

Pek çok sebepten dolayı değiştirilen DNS ayarları nasıl değiştirilir? Windows ve OS işletim sistemlerinde DNS ayarları nasıl değiştirilir? Güncel DNS ayarlarının nasıl değiştiği haberimizde!

DNS ayarları nasıl değiştirilir? İşte DNS ayarları değiştirmenin yolları

Günümüz Türkiye’sinde internete gelen kısıtlamalar nedeniyle birçok insan internet ayarlarını değiştirme ihtiyacı hissetmektedir. Kısıtlanan siteler arasına bazen Twitter, Facebook gibi büyük sosyal medya siteleri de girebilmektedir. Bu nedenle çoğu kişi DNS ayarlarını değiştirerek internet sitelerine erişimlerini açmaktadır. DNS’in tanımını kısaca normalde kullandığınız sunucuyu IP’ye çevirmeye yarayan sistem olarak yapabiliriz. DNS’in açılımı Domain Name System’dir yani Alan Adı Sistemi şeklinde çevrilebilir. DNS ayarları değiştirme işlemi birçok farklı sebeple yapılabilir. Ülkemizde genellikle DNS ayarlarını değiştirme işlemi internet kısıtlamalarını aşmak amacıyla yapılır. Oldukça kolay birkaç adımda herkesin bilgisayarından yapabileceği bir işlem olan DNS ayarlarını değiştirme, internette özgürce dolaşmak isteyen herkes tarafından kullanılabilir.

DNS ayarlarını değiştirme işlemi kullandığınız cihaza göre değişiklik gösterebilmektir. Cihazınızın işletim sistemine göre farklı yollar izleyerek DNS ayarlarını değiştirme işlemini yapabilirsiniz. DNS ayarlarını değiştirmeyi manuel yani kendiniz yapmak istiyorsanız öncelikle cihazınızın işletim sistemini bilmeniz gerekmektedir.

Windows İşletim Sistemi İçin DNS Ayarlarını Değiştirme

DNS ayarlarını değiştirmek için öncelikle cihazınızın menüsünden Denetim Masasını açmalısınız. Denetim Masasındaki seçenekler arasından Ağ Ve Paylaşım Merkezi’ni bulmalısınız. Açılan Ağ Ve Paylaşım Merkezi’nden mevcut bağlantınızı seçmelisiniz. Mevcut bağlantınız wireless ya da ethernet kablolu bağlantı olabilir, uygun olan seçeneğe tıklayınız. Açılan sayfada Özellikler yazan butona basmalısınız. Karşınıza gelecek kutucuğun içindeki bağlantı ögelerinden “İnternet Protokolü sürüm 4” yazana çift tıklamalısınız. “DNS sunucu adresini otomatik olarak al” seçeneğini değiştirerek “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini etkin hale getirmelisiniz. Son adım olarak ise açılan boşluklara DNS adresimizi girip “Tamam” butonuna tıklıyoruz. Kullanabileceğiniz DNS’ler ;
8.8.8.8
8.8.4.4
208.67.222.222
208.67.220.220
4.2.2.1
4.2.2.2

OS İşletim Sistemi İçin DNS Ayarları Değiştirme

DNS ayarlarını değiştirmek için öncelikle cihazınızın sol elma simgesine tıklamalı ve Sistem Tercihleri’ne girmelisiniz. Ardından Ağ menüsünü seçmelisiniz. Karşınıza gelen bağlantılardan mevcut bağlantınızın üzerine tıklamalısınız. Aktif bağlantınıza tıkladığınızda bazı seçenekler açılacaktır. Bu seçeneklerden İleri Düzey’e girmelisiniz. Açılan sayfada bazı sekmelerle karşılaşacaksınız. Bu sekmelerden DNS yazana tıklamalısınız. Burada karşınıza IPv4 ve IPv6 yazan yerin yanında +/- yazan kutucuklar çıkacaktır. Bu kutucuklardan +’ya tıklayınız. DNS adresinizi girerek ekleyiniz. İşlemin tamamlanabilmesi için iki adet IP eklemeniz gerekmektedir. IP’nin devamını eklemek için tekrar + kutucuğuna tıklamalısınız. İki DNS adresinizi de ekledikten sonra Tamam butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Kullanabileceğini DNS:
156.154.70.1
156.154.71.1

Her iki işletim sisteminde de kimi zaman DNS ayarları değiştirme işlemi yapıldığında hemen sonuç vermeyebilir. Değiştirdiğiniz DNS ayarlarının etkinleşebilmesi için tarayıcının yenilenmesi gerekebiliyor. Böyle bir durumda internet tarayıcınızı kapatıp tekrar açabilirsiniz. Bu da işe yaramadıysa, hala DNS ayarları değiştirme işleminizin sonucunu alamıyor ve internet kısıtlamalarına takılıyorsanız cihazınızı kapatıp yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bazen DNS ayarları değiştirme işleminin çalışmaya başlaması için böyle durumlara gereksinim duyulabilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler