HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğum yapan kadına devlet yardımı yapılacak

Doğum yapan kadına devlet yardımı yapılması yeni torba yasa kapsamında kabul edildi. Doğum yapan kadına devlet yardımı yönündeki düzenlemenin neleri kapsadığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Doğum yapan kadına devlet yardımı yapılacak

Doğum yapan kadına devlet yardımı düzenlemesi dikkat çekti. Yeni doğum yapanlar, doğumu yaklaşanlar ya da doğum yapmayı planlayanlar torba yasa ile birlikte yürürlüğe giren doğum yapan kadına devlet yardımı konusunu araştırmaya başladı. Bu düzenleme kapsamında doğum yapan anneler, hem çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecekler, hem de yarım gün çalışarak tam maaş alabilecekler. Peki bu düzenleme nasıl uygulanacak? Doğum yapan anneye devlet yardımı başvurusu nasıl yapılacak? Doğum yapan kadına devlet desteği konusunda detayları haberimizde bulabilirsiniz.

DOĞUM YAPAN ANNEYE DEVLET YARDIMI GELİYOR

İş hayatında olan kadınlar, evlenmelerinin ardından doğum konusunda tereddüt yaşayabiliyorlar. Çocukları ile fazla ilgilenenememekten korkan ve buna bir çözüm üretilmesini bekleyen kadınlar, doğum yapan kadına devlet yardımı düzenlemesine oldukça sevindi. Bu düzenleme ile kadınlar çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecekler, ayrıca daha az çalışmalarına rağmen tam maaş alabilecekler. Torba yasa kapsamına dahil edilen bu düzenleme, torbanın meclisten geçmesiyle yürürlüğe girdi. Buna göre doğum yapan kadına devlet yardımı aylık 823 lirayı bulacak. Böylece annelerin ekonomik endişeleri giderilmiş olacak.

DÜZENLEME NASIL İŞLEYECEK?

Öncelikle bu düzenlemeye göre kadınlar doğum halinde sonra analık izninin sonrasında ilk doğumlarında 2 ay, ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışacak, tam maaş alabilecekler. Öte yandan engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanacak. Torba yasa ile yürürlüğe giren doğum yapan kadına devlet yardımı, sadece doğumda değil, evlat edinenler için de uygulanacak. 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler tıpkı diğerlerinde olduğu gibi uygulama kapsamında. Memur anneler gibi işçi anneler de bu uygulamanın kapsamında yer alıyor. Ancak bu uygulamadan yararlananlar, süt izninden faydalanamayacak. Tüm bunların yanı sıra anne yahut babadan biri çocuk okula gidinceye kadar yarım gün çalışabilecek. Yeni doğum yapmış bir çalışan annenin devlet tarafından kendisine verilen izinlerin sona ermesinden sonra çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar çalışan anne ve babadan sadece birisi işvereninden kısmi süreli çalışabilecek.

MEMURLARA GÖRE İŞÇİLERİN FARKI

Bu uygulamada memurlara göre işçilerinki farklılık gösterebilecek. Buradaki fark ise memura göre işçi annelerin farkı ile yarım günlük maaşı işverenin kalanı ise işsizlik fonunun verecek olması. Ayrıca kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Buna göre iznini sürekli yarım gün kullanabileceği gibi, haftanın belli günleri çalışıp diğer günler uygulamadan faydalanabilecek. Burada kurumlarla birlikte karar verilecek.

UYGULAMANIN ŞARTLARI

Memurlar zaten devlete bağlı olduğu için bir sorun yaşamadan uygulamadan yararlanabilecekler. Ancak işçi anneler için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. İşçi annelerin; son üç yılda en az 600 gün priminin yatmış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması ve analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması gerekecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler